Matchrapport: Träningsmatch AIK - BIK Karlskoga 1-3 (1-1, 0-1, 0-1)
Publicerad: 2021-09-16
BIK Karlskoga vinner även returmötet med AIK. Vi följer upp matchen med Karl Helmersson.

Senaste mötet, träningsmatchen 9/9, vann BIK med 4-2 hemma i Nobelhallen. Returmötet, den här gången på AIK:s hemmaarna Hovet, gick av stapeln på torsdagskvällen.

I BIK var det Lars Voldens tur att vakta målet med kollegan Marcus Hellgren Smed som back-up. Åke Stakkestad skadades i senaste matchen (mot Västerås) och sedan tidigare återfinns Anton Wiklund på skadelistan. På torsdagsmorgonen tvingades även en småkrasslig Henrik Larsson lämna återbud, vilket innebar att juniorbacken Jesper Ahl fick följa med som sjunde back. Oliver Åkelid tog plats bredvid Johan Larsson.

Kalle Jellvert var tillbaka efter sin skada och gick in i kedjan med Sebastian Fakt och Viktor Lennartsson. David Lilja spelade med Aleksi Rekonen och Gustaf Franzén.

AIK tog taktpinnen från start och skapade mest i matchinledningen. Lars Volden räddade bland annat ett friläge för BIK-bekantingen Max Lindholm. 9.45 in i matchen tog Oscar Nord ledningen åt hemmalaget, snyggt framspelad av kedjekollegan Sam Marklund.

Ytterst nära 2-0 för AIK med drygt sju minuter kvar att spela, men nämnde Lindholm fick inte träff vid den öppna bortre stolpen.

BIK jobbade sig dock in i matchen mot slutet av perioden med längre anfall om än inledningsvis inte med så många avslut på mål.

Med 16. 19 på matchuret verkställdes en avvaktande AIK-utvisning. Sebastian Collberg fick ett bra läge direkt efter nedsläpp och BIK bet sig obönhörligt fast i AIK-zonen efter det. En dryg minut in i det numerära överläget kvitterade Henrik Björklund till 1-1 genom en rejäl stänkare, assisterad av Wilhelm Westlund och Sebastian Collberg.

Efter 18.44 fick BIK ytterligare en chans i powerplay. Fortsatt bra powerplay, där ett skott av Rekonen blev den bästa chansen. AIK-keepern Pavel Khomchenko var dock tät och räddade.

Första perioden slutade därmed 1-1, med skottet 9-5.

57 sekunder in i den andra perioden tog BIK ledningen med 1-2 genom Sebastian Collberg, strax efter att hemmalaget blivit fulltaligt. Bra förarbete av David Lindquist.

Efter ungefär fem minuters spel tog BIK-tränarna time out.

5.59 in i andra perioden tilldömdes AIK sitt första powerplay men BIK höll tätt.

Målskytt Collberg stod även för en stenhård stolpträff med drygt sex minuter kvar att spela av den andra perioden. Andra perioden slutade 0-1 med den blygsamma skottstatistiken 7-3.

1-2 var alltså ställningen inför den tredje perioden. På grund av en sen AIK-utvisning inledde BIK i powerplay i 1.47.

AIK hade bud på kvittering när Windlert träffade målramen. Istället kom ett gyllene läge när BIK drabbades av en utvisning 11.33 in i perioden. BIK:s boxplayteam höll dock undan även den här gången och med strax över fem minuter kvar stod Aleksi Rekonen för BIK:s bästa målchans i den tredje perioden.

Med 3.46 kvar av ordinarie speltid tog AIK time out inför en tekning i BIK-zonen och ersattte Khomchenko med en extra utespelare. AIK bet sig fast i BIk-zonen men uppoffrande spel och täckningar av skott från BIK-spelarna gjorde att BIK kunde freda målet. Istället kunde Kalle Jellvert i sin återkomst skicka in pucken i tom kasse och sätta slutresultatet 1-3.

Head coach Karl Helmersson ser både positiva och negativa sidor i kvällens insats:

"Det märktes att vi inte hade spelat match på en vecka men vi växte in in matchen allteftersom första perioden gick. Vi började åka med skridskor och vinna fler närkamper. Bra att vi får göra mål i powerplay där 'Björka' har börjat skjuta in sig på bortre stolpen. I andra perioden tog vi ledningen genom Collberg efter bra förarbete av 'Linkan'. Lite tur där att vi inte åker på en trippingutvisning."

Tränarna valde alltså att ta time out i inledningen av den andra perioden, trots ledning.

"Ja, vi spelade lite naivt i mittzonen, där de spelade bort oss ganska lätt och sedan fick långa anfall. Det var det vi ville sätta stopp för. Vi redde ut det, vilket var starkt. I den tredje perioden höll vi dem på utsidan och kunde istället sätta 3-1 i tom bur."