Ny i laget: William Pethrus "Det är inte särskilt roligt att möta BIK!"

22 juli 2021 09:00

William Pethrus är visserligen bara snart 24 men med sju säsonger i Hockeyallsvenskan bakom sig är han van vid att möta BIK - och han ser fram emot att slippa göra det som motståndare.


Backen och rightaren William Pethrus, som fyller 24 lagom till seriespelet har dragit i gång i höst, skrev under våren ett tvåårskontrakt med BIK Karlskoga. Han började sin karriär hemma i Mariestad i moderklubben Mariestad BoIS.

”Jag började med både hockey och fotboll men mina närmaste kompisar spelade hockey och när jag blev äldre kände jag att hockeyn föll mig bättre i smaken. Men jag höll även på med lite handboll, innebandy och även lite bandy i Otterbäcken, faktiskt. ”

Att han skulle bli back föll sig ganska naturligt.

”Jag var hyfsat stor när jag var liten”, säger den även i dag reslige (187 cm) backen, ”och jag sköt ganska bra. De tyckte väl att det passade mig. På den tiden gillade jag inte att åka skridskor riktigt lika mycket men jag älskade att skjuta slagskott, så det passade mig bra också, haha.”

Första året på gymnasiet gick han hemma i Mariestad men inför andra året tog han steget till Mora IK.

”Innan jag började på hockeygymnasiet hemma i Mariestad var jag och provtränade med Växjö. Där träffade jag en scout som var från Mariestad från början och som kände tränaren i Mora. Det var på den vägen jag hamnade i Mora.”

Utvecklingen i Mora var explosionsartad – William fick som 17-åring inte bara ta steget upp till J20 SuperElit utan också debutera i juniorlandslaget (U18) samt både debutera och etablera sig i Hockeyallsvenskan med Moras A-lag!

”Ja, det gick väldigt fort – från J18 till A-laget på två veckor och så landslagsdebut någon månad efter det! Då hann man nog inte reflektera så mycket över allt som hände, man red på vågen. Under försäsongen spelade jag med J18 i två veckor och sedan åkte jag med på en turnering med J20. På bussen hem från turneringen fick jag sms om att jag skulle träna med A-laget dagen efter och där fick jag kontrakt och blev kvar - i tre säsonger.”

Hockeyallsvenskan har han därefter förblivit trogen. Efter tre säsonger fortsatte han dock karriären i IF Pantern, där han spelade i två säsonger – dock delvis utlånad till moderklubben Mariestad och Kristianstad i Hockeyettan. Säsongen 19/20 spelade han i Karlskrona och förra säsongen i Kristianstads IK, som han avancerade med till Hockeyallsvenskan 18/19 och i våras var med om att hålla kvar genom att besegra Väsby i Play out.

BIK Karlskoga har han därmed hunnit möta ett antal gånger.

”Ska jag vara helt ärligt har jag aldrig gillat att möta BIK och jag gillade inte att spela här i Nobelhallen. Jag har aldrig gjort mina bästa matcher mot BIK, men nu blir det förhoppningsvis så att jag gör mina bästa matcher MED BIK, i stället. Det är väldigt jobbigt och inte särskilt roligt att möta ett lag som BIK, det är aldrig någon som faller ur ramen här. Alla krigar för alla och det är nog väldigt kul att få vara med och spela i ett sånt gäng.”

Sin ungdom till trots har William med sina totalt sju säsonger och 215 grundseriematcher och ytterligare 12 slutspelsmatcher i Hockeyallsvenskan hunnit utvecklas till en etablerad och erfaren hockeyallsvensk back. Fjolårssäsongen blev produktiv för hans del i ett Kristianstad som slogs för sin överlevnad – på 50 grundseriematcher noterades han för fina 32 (5+27) poäng.

”Det är klart att man får vara nöjd med den personliga poängproduktionen men det var ingen rolig säsong”, konstaterar han själv. ”Det är svårt att glädjas åt egna poäng när man åker runt och förlorar större delen av säsongen. Men det är klart att jag är nöjd med det och vill uppnå det även i år.”

Helt klart har Williams spel gjort att även SHL-klubbarna fått upp ögonen för honom. Så sent som för några veckor sedan var han en av tre spelare som Malmö Redhawks hade på sin önskelista i arbetet med att ersätta Helge Glans som skrivit på ett treårskontrakt med L A Kings. Valet föll till slut på kollegan Alexander Molldén, som lämnat just Kristianstad för Västerås inför kommande säsong.

Med flera intresserade klubbar inför den här säsongen stod William inför flera valmöjligheter.

”Det fanns några olika men jag kände ganska tidigt att BIK är ett ställe jag vill vara på. Det kände jag ju redan när jag var här som motståndare. Sedan har jag pratat med kompisar, som till exempel Linus Karlsson, och alla säger att det är en jäkla bra lagsammanhållning här. Det har jag hunnit känna redan under den korta tid jag varit här.”

Hur skulle du vilja beskriva dig själv som spelare?

”En tvåvägsback men mina styrkor ligger främst i offensiven, det kan man inte säga något annat om. Bra passningsspelare, läser spelet bra och är rörlig på skridskorna. Hyfsad fart och hyfsat bra skott också.”

William har en tydlig plan för vad han vill utveckla:

”Det jag vill utveckla, och som jag redan har jobbat ganska hårt med under de senaste åren, är spelet i egen zon. Jag vill bli lite tuffare, både framför målet och i sarghörnen. Jag vill spela klart de situationerna för att sedan hänga med som tredje, fjärde gubbe upp i anfallet.”

Vi avbryts i intervjun av en lagkamrat som vrålar efter ’Citrus’. Det är nämligen dags för fotbollsmatch mellan de äldre och de yngre där William ingår i lag yngre.

'Citrus'? Är det ditt smeknamn eller har han fått något om bakfoten?

”Haha, jag vet inte var han har fått det där ifrån men hur som helst har William Pethrus blivit William Citrus.”

William skrattar och rycker på axlarna. Smeknamn är ett exempel på den skämtsamma, familjära jargong som utmärker en trupp som har börjat komma samman till ett tajt gäng.

Det återstår att se om det nya smeknamnet får fäste men William har i alla fall hunnit köra hela den gemensamma försäsongsfysen med BIK. Fystränare Thunbergs nya upplägg, med kvalitet framför kvantitet, är han nöjd med.

”Jag gillar det. Jag har kört sommarträning med Karlskrona i två år och upplägget där är ganska likt med fokus på snabbhet och bibehållen styrka. Det ger bättre tryck i benen och i förstaskären, precis som jag vill ha.”

Laget som grupp har han kommit in bra i, säger han själv.

”Jag har kört åtta veckor med klubben nu, och trots att jag är ny har det inte känts så. Det är klart att man var nervös första dagen men de tog hand om mig jättebra och välkomnade mig. Man hade ju hört om hur bra de är på att ta hand om nya spelare, men nu vet jag att det verkligen är så. Redan när jag skrev på fick jag ett samtal av ’Daggen’ som välkomnade mig. Det har känts väldigt bra redan från allra första stund.”

Under hela försäsongstiden har han pendlat från hemmet i Mariestad men strax innan laget gick på sommarledighet med egen träning fick han äntligen nyckeln till sitt nya hem i Karlskoga. En del av semestern lär därmed gå åt att köra flyttlasset och göra sig hemmastadd i Möckelns pärla.

”Ja, det är skönt. Det tar bara en timme att köra så vi kan flytta upp succesivt under semestern så att allt är redo när vi drar i gång igen i augusti.”

Till sist: Vilket personligt mål har du själv inför säsongen?

”Mitt mål för den här säsongen är att bidra framåt. Jag vill göra poäng – både mål och lite snygga assist och bidra både framåt och bakåt med ett stabilt spel i båda zonerna.”