Matchrapport: Träningsmatch BIK Karlskoga - HV71 3-4 e förl (0-1, 1-0, 2-2, 0-1)

31 augusti 2021 22:00

HV71 stod för motståndet i säsongens första träningsmatch på hemmaplan och det blev en underhållande och stundtals het match som gick till förlängning. Väl där avgjorde gästerna. Vi följer upp matchen med Henrik Larsson.


HV71 hade innan tisdagens möte med BIK hunnit spela tre matcher. Västerås IK bortabesegrades med 4-2 i säsongens första match 11/8. Därefter besegrades Linköpings HC med 2-1 på övertid innan man i onsdags förlorade med 1-2 i sudden hemma mot Örebro.

BIK kom till spel med en match tillika en seger i bagaget - i lördags besegrades Mariestad BoIS med 4-0. Matchen avrundade lagets fyra dagar långa träningslägret i Mariestad.

På BIK:s skadelista finns för närvarande Kalle Jellvert och Anton Wiklund. Åke Stakkestad, som missade förra matchen på grund av ett framgångsrikt landslagsläger med Juniorkronorna, var tillbaka i laget.

Så här formerade Karl Helmersson laget:

Lars Volden vaktade målet med Marcus Hellgren Smed som back up.

1:a femman: Arvid Aronsson, William Pethrus, Aleksi Rekonen, Gustaf Franzén och Åke Stakkestad.

2:a femman: Henrik Larsson, Johan Larsson, Sebastian Collberg, David Lindquist och Henrik Björklund.

3:e femman: Alexander Leandersson, Wilhelm Westlund, Mikael Eriksson, David Lilja och Viktor Lennartsson.

4:e femman: Oliver Åkelid, - , Emil Öhrvall, Edwin Lindström och Sebastian Fakt.

Extraforward: Joel Kiirikki.

Något varmt välkomnande blev det inte för HV71 under lagets första besök i Nobelhallen. Ett beslutsamt BIK skapade hög press från start, tillbringade mycket tid i HV:s zon och var länge närmast mål i och med en stenhård stolpträff från Arvid Aronsson som styrdes via David Lindquist. Via ett välplacerat skott i krysset på Voldens stötsida tog dock Simon Önerud ledningen med 1-0 till Jönköpingslaget med drygt 7 minuter kvar av perioden och det blev också ställningen efter en period. BIK vann skotten med 10-7.

Andra perioden kom att bli ganska grinig och präglas av utvisningar. BIK kvitterade i powerplay genom Henrik Björklund, assisterad av David Lindquist och Sebastian Collberg. Gästerna vann dock skotten med 11-5.

BIK inledde den tredje perioden i spel tre mot fem i 1.28 och klarade dessutom av ytterligare två minuter i spel fyra mot fem direkt efter det. Hemmalaget gick styrkt ur detta och efter 8.59 tog Alexander Leandersson ledningen med 2-1 till BIK genom ett distinkt backskott. Henrik Larsson assisterade.

På mindre än en halvminut vände dock sedan HV71 då man gjorde både 2-2 ( Zion Nybeck) och 2-3 (Taylor Matson).

Med 26,8 sekunder kvar av ordinarie speltid kvitterade David Lilja till 3-3, assisterad av Gustaf Franzén och Aleksi Rekonen och tvingade därmed fram en förlängning

Förlängingen var blott 8 sekunder gammal när Simon Önerud avgjorde för gästerna som därmed tog hem segern med 3-4 i sudden. Skotten slutade totalt 25-26.

Mer detaljerade matchfakta hittar ni längst ned i artikeln.


Trots att suddenförlusten av förståeliga skäl sved direkt efteråt kunde ändå laget se tillbaka på en stark insats.

Första hemmamatchen och första matchen mot HV. Hur gick snacket innan, Henrik Larsson?

”Vi var väl medvetna om att de skulle komma ut hårdare än Mariestad och att vi behövde vara på tårna från start. Jag tycker att vi gör det bra – de försöker vara kreativa hela tiden men vi jobbar hårt och fortsätter att checka hela tiden. De börjar slå bort puckar, vi vinner dem och tar över den. Speciellt i tredje perioden tycker jag att vi jobbar bra.”

Den tredje perioden började tungt med tre mot fem-spel i nästan en och en halv minut och så ytterligare två minuter i spel fyra mot fem efter det. Men det såg ut som det stärkte oss när vi klarade av detta utan baklängesmål.

”Ja, det sa Karl också i omklädningsrummet efter matchen. Vi fortsätter kriga efter det, uppvisar bra moral och får också in 3-3 i slutet.”

Mål i powerplay och starkt boxplayspel där vi är hundraprocentiga idag trots att vi börjat slipa på special teams först den här veckan. Tankar kring det?

”Vi visar vilja därute, täcker skott och boxplay gick riktigt bra idag. Vi har också fina intentioner i powerplay som vi kan jobba vidare på. Vi kommer till bra lägen idag och hade nog kunnat sätta något till idag.”

Vad tar vi med oss från den här matchen?

”Jag tror inte att HV tyckte att det var skitkul att komma hit och spela, och det ska vi fortsätta se till genom den mentalitet vi visar och vårt hårda jobb. Inget lag ska tycka att det är roligt att komma hit och spela. Kul också med lite publik på plats.”


Nästa match för BIK:s del går av stapeln redan på torsdag 2/9 19.00 när seriekonkurrenten Mora gästar Nobelhallen. Köp din biljett här.


Matchfakta: Träningsmatch BIK Karlskoga - HV71 3-4 e förl (0-1, 1-0, 2-2, 0-1)

Skotten: 25-26 (9-7, 5-11, 11-7, 0-1)

Publik: Fullsatt ur restriktionssynpunkt, dvs 450

Första perioden 0-1, skotten 9-7 Chanser för båda lagen men BIK var länge närmast med ett stenhårt skott i stolpen av Arvid Aronsson som styrdes via David Lindquist.

12.55 0-1, Simon Önerud prickade förstakrysset ovanför Voldens stöt. Taylor Matson assisterade

17.40 Utvisning HV71 och powerplay för BIK efter lång och tung press mot HV-kassen. Jonathan Wikström utvisades i två minuter för en tripping.

BIK:s första powerplayformation för säsongen bestod av backen Henrik Larsson och forwarderna Sebastian Collberg, David Lilja, David Lindquist och Henrik Björklund. Bra etablering som ledde till applåder från publiken men inget mål.

Andra perioden 0-1, skotten 5-11 0.49 Utvisning för BIK och powerplay för HV71 då BIK tilldömdes ett lagstraff för to many players. Åke Stakkestad satt av straffet. Bra boxplayspel av special team.

2.43 Utvisning HV71. Sex sekunder av HV:s powerplay återstod när Emil Andreae fick åka och sätta sig i utvisningsbådet på grund av en hooking.

4.34 1-1. Powerplaymål när Henrik Björklund tog ned en retur och slog in kvitteringspucken bakom Filip Larsson i HV-målet. David Lindquist och Sebastian Collberg assisterade.

8.48 Utvisning BIK. Sebastian Collberg, 2 minuter för holding. 14.39 Utvisning på HV:s Taylor Matson och Måns Lindbäck samt BIK:s Edwin Lindström resulterade i powerplay för hemmalaget.

15.36 Utvisning BIK. David Lindquist, 2 minuter tripping.

19.27 Bråk utbröt i samband med att Gustaf Franzén utvisades i 2 minuter för en tripping. Det slutade i 5+game vardera för BIK:s Arvid Aronsson och HV: Daniel Bertov samt ytterligare 2 minuter på William Pethrus för en crosschecking. Detta innebar att BIK avslutade perioden i spel tre mot fem.

Tredje perioden 2-2, skotten 11-7

Ytterligare 1.28 i spel tre mot fem återstod för BIK när tredje perioden drog igång och dessutom hade Henrik Björklund vid andra periodens slut utvisats i 2 minuter för en unsportsmanlike conduct som verkställdes direkt de andra två. Hård tryck mot BIK-kassen men uppoffrande och fokuserat arbete i boxplay och flera fina ingripanden av Volden gjorde att BIK kunde hålla undan.

8.59 2-1. Alexander Leandersson tog ledningen åt BIK med ett distinkt skott från blå som via HV-spelare gick in bakom Larsson i HV-målet. Henrik Larsson assisterade.

12.31 2-2. Zion Nybeck, assisterad av Daniel Norbe

12.56 2-3. Taylor Matson, utan assist.

15.36 Utvisning HV71. Powerplay för BIK när Jonathan Davidsson utvisades i 2 minuter för en tripping.

19.34 3-3. David Lilja, assisterad av Gustaf Franzén och Aleksi Rekonen.

Förlängning 0-1, 0-1

0.08 3-4. HV71 avgjorde efter bara 8 sekunder genom förlängningens första skott. Simon Önerud sköt, Taylor Matson assisterade.