BIK på besök - uppdrag "Skolan är viktig!" på Lonnhyttan/Granbergsdals skola

16 oktober 2019 13:00

På tisdagseftermiddagen var det dags för ett nytt skolbesök - den här gången träffade vi elever och personal på Lonnhyttan/Granbergsdals skola och pratade om varför skolan är viktig även om man tänker bli hockeyproffs.


Projektet "BIK på besök i skolan" har värdegrundsfrågor i fokus och på tisdagseftermiddagen hade vi bjudits in till Lonnhyttan/Granbergsdals skola för att prata om varför skolan är viktig.

Den här gången hade Carl Berglund, som ansvarar för projektet, tagit med sig Victor Berglind, Gustaf Thorell, Nikola Pasic, Wilhelm Westlund och Max Wennlund och frågorna från eleverna var många och bra.

Vilka var era favoritämnen i skolan? Vad vill ni jobba med när ni slutat spela hockey? Hur hann ni med att göra läxorna när ni hade hockeyträning på kvällen?

Ja, det var några av frågorna som BIK-lirarna fick svara på och 'Wille' berättade att han gillade matte bäst, hade läkare som drömjobb när han växte upp och gärna arbetar med rehabilitering när hockeykarriären är över. Thorell berättade att hans föräldrar bestämt att han inte fick åka på hockeyträning förrän han gjort läxorna och Berglind berättade att han passat på att studera vid sidan av hockeylirandet för att få bra förutsättningar efter karriären.

Calle berättade att han gått hotell- och restauranglinjen på gymnasiet och gärna skulle arbeta som kock. Nikola, som gick ur gymnasiet i våras och faktiskt fyller 19 år just idag, har inte hunnit tänka så mycket på framtida jobb men fick berätta om när han i somras blev draftad av New Jersey Devils och fick åka på deras camp. 20-åriga Max har hunnit jobba lite grann och tycker att det skulle vara kul att prova att köra timmerbil.

Tillsammans kunde både spelare, elever och personal konstatera att man, även om man drömmer om och satsar på att bli proffs i sin sport, måste ta skolan på stort allvar. För att komma in på hockeygymnasiet, ett viktigt steg i hockeyutbildningen, gäller precis samma behörighetskrav som för alla som söker gymnasium och ofta krävs relativt höga betygspoäng.

Få kommer så långt att de kan leva på sin sport och även om man blir proffs tar i regel den aktuella karriären slut innan man fyllt 40 år. I värsta fall kan en skada sätta stopp på den ännu tidigare. Därför måste man hänga med i skolan redan från start och ha en plan för framtiden, vid sidan om hockeysatsningen.

Efter diskussionen fick spelarna skriva autografer på allt från skridskor och innebandyklubbor till bara armarna och givetvis blev det ett och annat foto tillsammans med idolerna.

Är du intresserad av ett besök till din skola? Hör av dig till oss så diskuterar vi fram lämpligt innehåll och tidpunkt. Under säsong har vi täta matcher och förmiddagarnas träningspass att ta hänsyn till, vilket begränsar antalet tillfällen, men de här besöken betyder mycket för oss och vi hoppas kunna fortsätta även i vår.