Eftersnack: Timrå - BIK 3-1 Viktig vecka väntar med två toppmöten i Nobelhallen

24 november 2019 19:07

Vi följer upp matchen mot Timrå med Staffan Lundh och pratar också om den viktiga och tuffa vecka som väntar med tre matcher där toppkonkurrenterna Björklöven (hemma på onsdag) och Modo (hemma på söndag) är två av motståndarna. Du kommer väl till Nobelhallen och stöttar laget på plats!?


När BIK:s spelarbuss på lördagsförmiddagen styrde kosan upp mot Medelpad och söndagens bortamatch mot Timrå var det med en decimerad trupp ombord. Den redan skadedrabbade backsidan – där Victor Berglind och Dennis Fröland saknades sedan tidigare och Filip Roos tvingades utgå i onsdagens match – bestod av endast fem backar. På forwardsidan saknades (förutom långtidsskadade August Gunnarsson) fortfarande David Lilja. Extraforwarden Fredrik Höggren hade fått i uppgift att täcka upp på backsidan. Dagens burväktare var Tim Juel.

Timrå, fyra i den något haltande tabellen, jagar poäng för att komma ikapp de tre topplagen Björklöven, BIK Karlskoga och Modo. BIK:s och Timrås tidigare och enda möte så här långt, 29/9, slutade med straffseger för Timrå med 3-2 i Nobelhallen. BIK kom till söndagens match med en fin svit på nio raka matcher med poäng i bagaget.


BIK fick en tuff start när Timrås Jonathan Dahlén tryckte in 1-0 redan 1:07 in i matchen. Timrå ledde med 2-0 efter första perioden där skotten skrevs till 14-8 i hemmalagets favör.

Andra perioden kom att präglas av en hel del utvisningar och Filip Ahl kvitterade i powerplay i början av perioden, assisterad av Tor Immo och Max Lindholm. Båda lagen skapade lägen och testade målvakterna Tim Juel och Victor Brattström i de båda målen. 24-16 i skott och 2-1 efter två perioder.

Timrå drog ifrån till 3-1 i och med ett powerplay i inledningen av den tredje perioden. BIK tog tidigt ut Juel för att spela med en extra utespelare och skapade lägen, dock utan att lyckas reducera. Laget tvingades således vända hemåt utan poäng och den nio matcher långa sviten är därmed bruten.

Ett mer utförligt referat inklusive matchfakta hittar den som önskar längst ned i inlägget, vi andra hör vad Staffan Lundh har att säga om matchen och den viktiga vecka som väntar med hemmamatch mot Björklöven på onsdag, bortamatch mot Karlskrona på fredag och hemmamatch mot Modo på söndag.


"Jag tycker nog att det är en jämn match sett över 60 minuter, konstaterar Staffan Lundh medan laget förbereder sig inför den drygt sju timmar långa bussresan hemåt. "Vi får en rejäl uppförsbacke där när de gör 2-0 men jag tycker att vi hanterar den på ett bra sätt och hade bud på 2-2. Istället får de 3-1 och då blir det för tufft. Det är klart att utvisningarna gör matchen lite ryckig och vi hade behövt göra fler mål, men jag tycker att vi fortsätter att kriga på genom hela matchen."

Hur mycket påverkades ni av skadorna i truppen?

"Visst, vi har bara fem backar, men jag tycker att 'Högga' gör det bra som vikarierande sjätte back. Det är inte därför vi förlorar, vi måste helt enkelt trycka in flera puckar. Sedan får man inte glömma att Timrå bjuder på tufft motstånd, med jäkligt bra målvaktsspel. Vi har varit produktiva så här långt under säsongen men vi kan inte räkna med att det ska studsa med oss jämt."

Har du några individuella plus som du vill dela ut?

"Vår starkaste enhet idag är kedjan med Eklind, Immo och Ahl som stod upp och krigade på ett riktigt bra sätt i både spel fem mot fem och i powerplay. Det var också de som gjorde vårt enda mål. Sedan var det kul att se 'Högga' ta sig an en ovan position på det sätt han gjorde. Överlag tycker jag att vi gjorde en ganska bra match, trots en tuff situation."

Har du några uppdateringar angående skadeläget och då speciellt på backsidan?

"Nej, där har vi inga nya besked än så länge. Vi får se hur det blir i morgon när Håkan stämmer av med spelarna och läkarna. Spelarna själva är lediga i morgon för att vila och tränar inte igen förrän tisdag."

En del fans undrar varför inte utlånade backen Joshua Karlsson har varit aktuell för spel nu när vi har många skadade backar.

"Där måste vi tänka strategiskt eftersom det finns regler för hur spelare får gå fram och tillbaka mellan ligorna. Josh är registrerad på ett SHL-lag (Linköping) och det innebär att vi bränner ett av våra få kvarvarande lån om vi tar hem honom. Därför får vi får ha lite tålamod och kanske istället plocka hem honom längre fram och då för resten av säsongen. Vi håller koll på honom och har fått lovande rapporter."

Nu väntar alltså en, minst sagt, tuff vecka med tre viktiga matcher. Bland veckans motståndare väntar serieledaren Björklövens IF som gästar Nobelhallen på onsdag, på torsdag förmiddag åker laget till Karlskrona för fredagens bortamöte med KHK. Man kommer hem först tidigt på lördagsmorgonen och då väntar omladdning inför söndagens möte med Modo som i och med vinsten över KHK 24/11 gick om BIK i tabellen och är ny tvåa.

Hårda bud men också inspirerande möten! Hur går dina tankar inför den kommande veckan, Staffan?

"Det är ju toppstrid och tufft motstånd så det gäller att beta av en i taget och hela tiden se till att vara så förberedd som möjligt inför nästa match. Björklöven är ett av seriens allra bästa lag och de kommer definitivt ge oss något att bita i. Sedan går det i ett med bortamatchen mot Karlskrona innan vi avslutar hemma mot Modo på söndag. Vi hoppas förstås på bra uppslutning på läktarna i båda hemmmatcherna, det är alltid roligare när det är mycket folk i hallen och det ger oss extra energi. Passa på och kom till Nobelhallen nu", uppmanar han supportrarna, "det är inte alltid som vi är med i toppstriden på det här sättet!"

Glöm inte att det är Barnens dag på söndagens match med massor av roliga arrangemang och spännande saker för våra ynsta supportrar! De 100 första barnen får till exempel varsin godispåse och vi plockar fram tv-spel och målar ansikten - bland mycket annat.

På isen lär det dock bli allt annat än lek!


Matchfakta: Timrå – BIK Karlskoga 3-1 (2-0, 0-1, 1-0)

Skottstatistiken: 32-24 (14-8, 10-8, 8-8)

Publik:3388

Första perioden 2-0, skotten 14-8

Publiken hann knappt sätta sig i NHK Arena innan Timrå hade tagit ledningen. 1:07 klev Jonathan Dahlén runt målburen och tryckte resolut in pucken vid Tim Juels utsträckta skridskospets vid första stolpen. Jens Lööke och Marcus Hardegård assisterade.

Redan i nästa anfall var det nära ögat igen men den här gången var Juel med på noterna.

Fredrik Höggren fick med sig en trippingutvisning 3:22 in i perioden och seriens bästa powerplaylag ställdes därmed mot seriens näst bästa boxplaylag. BIK skapade ett par lägen men Timrå-keepern Victor Brattström tog hand om dem och hemmalaget vann den kraftmätningen.

BIK arbetade sig in i matchen och strax före matchens första powerbreak stod kedjan med Filip Ahl, Oliver Eklind och Tor Immo stod bakom ett av de längre BIK-anfallen så här långt.

11:41 2-0 BIK:s offensiv kom av sig något då hemmalaget bröt ett uppspel och utökade ledningen genom Sebastian Ohlsson, assisterad av Tobias Lindberg.

12:19 Boxplay med Tor Immo på botbänken för en hakning. BIK har haft det tungt i boxplay – elva av totalt fjorton lag – men lyckades hålla undan mot Timrå, på tredje plats i powerplaytabellen.

15:21 Nytt powerplay för BIK efter bra anfall av firma Eklind & co men inget mål denna gång heller.

Andra perioden 0-1, skotten 10-8

Ny jobbig start för BIK då BIK:s Gustaf Thorell blev utvisad för en hakning efter bara 11 sekunder. Nära mål för hemmalaget direkt då pucken tog insidan av stolpen och Albin Lundin hade ett bra läge strax efter men Juel räddade.

Ytterst nära även för BIK då Max Lindholm höll på att göra ett shorthanded-mål när han stal pucken bakom Timrå-kassen.

2:42 Powerplay för BIK när Wilhelm Westlund revs omkull i anfallszonen.

3:10 2-1 Bra powerplayspel där målskytten Filip Ahl passades fram av Tor Immo och satte pucken på andra försöket. Även Max Lindholm fick assistpoäng.

Målet gav välbehövlig energi till det decimerade BIK men hemmalaget fortsatte att skapa giftiga lägen, främst genom förstakedjan med Jens Lööke, Linus Nässén och Jonathan Dahlén.

8:59 Fasthållningsutvisning på Marcus Hardegård och nytt powerplay för BIK.

15:15 Boxplay för BIK med Oliver Eklind utvisad två minuter för en crosschecking framför eget mål.

Bra läge för Tor Immo med lite drygt två minuter kvar av perioden men Brattström nöp pucken.

18:28 Nytt powerplay med Jacob Ragnarsson utvisad för en fasthållning. Intensivt spel från powerplay med Immo, Eklind, Ahl, Jonsson och Lindholm där den sistnämnde skickade iväg en rejäl projektil som dock räddades av Timrå-keepern.

Tredje perioden 1-0, skotten 8-8

BIK inledde perioden med 28 sekunder i powerplay och hann få ett bra avslut genom Immo. Timrå stod dock pall och kontrade med flera vassa avslut efter att laget blivit fulltaligt.

1:47 Powerplay för hemmalaget när Gustaf Thorell fick sätta sig i två minuter för en tripping.

1:52 3-1 Utdelning direkt för hemmalaget i powerplay. Pucken skickades rätt upp i högra krysset av Marcus Hardegård efter vunnen tekning av Albin Lundin.

16:02 FBK satsade på en tidig timeout och tog i samma veva ut Tim Juel för att spela med en extra utespelare. BIK bet sig kvar i anfallszonen och skapade en del lägen men lyckades inte få in någon puck utan tvingades lämna matchen utan poäng.