BIK-liraren: Kalle Jellvert "Jag gillade inte det namnet"

30 november 2021 15:00

Dagens BIK-lirare är Kalle Jellvert som bland annat berättar om hur han trots en lite tuff start börjar hitta rätt på isen, vilket husdjur dottern Vera inte lär få och vad han egentligen heter.


26-åriga centerforwarden Kalle Jellvert kom till BIK från MoDo Hockey inför säsongen. Ursprunglingen kommer han dock från Örebro där han gick hockeygymnasiet och öven gjorde SHL-debut. Starten i BIK blev dock inte riktigt vad Kalle hade hoppats på då han i början av säsongen drogs med lite skadekänning. Nu är han dock frisk och redo - och har imponerat genom ett gediget arbete som center i en rivig fjärdekedja som inte ger motståndarna många lugna stunder.

1. Beskriv dig själv som spelare. Vilken roll har du i laget?

"Jag vill vara en tvåvägscenter som är stabil bakåt men även kan producera bra framåt. Sedan har det väl inte börjat riktigt som jag hoppats, starten blev lite tuff men nu har jag börjat producera lite mer och börjar hitta tillbaka till den person jag vill vara ute på isen."

"Utanför isen är jag ganska lugn och avslappnad. Sedan jag fick min dotter Vera för sju månader sedan har det blivit ännu mer så - jag njuter verkligen att vara hemma med min familj och ta det lugnt. I omklädningsrummet är jag också ganska laidback. Jag gillar att sitta och prata men har inte den högsta rösten i laget. Jag gillar att skoja runt och skämta lite men i övrigt håller jag ofta en ganska låg profil."

2. Beskriv din gameday på hemmaplan, från det att du kommer till hallen tills du somnar efter matchen. Vad måste vara med?

"Efter en stabil frulle åker jag till Nobelhallen. Ofta samåker jag med Franzén och Öhrvall. Jag tar en kopp kaffe innan vi går på is och blir lite varma i kläderna. Sedan äter jag en rejäl lunch, oftast tillsammans med resten av grabbarna, innan jag åker hem och umgås med dottern och tar lite ansvar. Jag försöker sova en timme och käka något innan jag åker tillbaka till hallen. Vi brukar samlas 17.00, då är det först möte med lite snack om matchen och efter det kör jag musik i lurarna och strosar runt lite innan det är dags att börja min uppvärmningsrutin."

Ser den rutinen alltid likadan ut?

"Ja, den är alltid den samma. Jag joggar, kör några övningar i gymmet och de ska se exakt likadana ut. Sedan är det utrustningen där jag alltid börjar med vänster sida."

Varför just vänster - det verkar vara väldigt vanligt?

"Jag vet faktiskt inte, det är ett inrutat beteende som bara har blivit så. Så är det med en massa detaljer även under värmningen, det har blivit så och då kör man så även om jag kan höfta lite mer med rutinerna ute på isen."

Kalle deltar inte i den prestigefulla tvånudden.

"Nej, jag sitter hellre och tar det lugnt med musik i lurarna. Jag vill hitta min egen rytm, mitt 'mode', och det gör jag när lurarna kommer på ungefär en och en halv timme innan matchstart. Det är då jag börjar 'foka' på allvar."

Hur är det efter matchen. Har du, precis som många andra lirare, svårt att somna?

"Ja, det är en del adrenalin i kroppen så det tar i alla fall längre tid än vanligt. Jag brukar slå på någon film och då helst någon som jag redan sett och inte behöver fokusera så mycket på. Det brukar hjälpa mig att slappna av och somna."

3. Det roligaste du vet (förutom hockey, då)…

"Ett fritidsintresse som jag tycker är väldigt roligt är golf. Om jag är bra? Nja, semibra, kanske."

Nu är du väl lite blygsam - du var en del av det vinnande laget i årets BIK-golf!

"Ja det var jag, men det var inte jag som drog lasset där, haha. Nej, men jag är väl helt okej, jag har 11 i handicap, men det finns absolut en förbättringspotential!"

4. Det värsta du vet…

"Ormar! Alltså, det finns säkert massor av saker som man kan svara här men jag avskyr dem verkligen."

Det lär med andra ord inte vara någon större risk att Vera får en söt liten majsorm eller boa som husdjur. Vi går vidare med fråga 5: Något som få vet om dig…

"Det är nog att jag faktiskt egentligen heter Christoffer. Jag gillade inte det namnet när jag var liten och ville byta till Kalle. Jag heter Karl i mellannamn så Kalle kommer delvis därifrån och delvis från min gammelfarfar som hette Kalle."

6. Vilken match är den viktigaste du spelat (och varför?)?

"Då skulle jag nog vilja säga två. Den första är våren 19/20 när jag spelade i Modo och vi mötte Björklöven i den hockeyallsvenska finalen. Vi hann spela två matcher innan den avbröts på grund av covid. De två matcherna var kul som fan. Man har ju lite revanschlusta efter att det blev som det blev, så jag hoppas få en ny chans med BIK nu i vår."

"Sedan gick mitt lag upp från J20 Elit till J20 SuperElit (högsta serien för de äldsta juniorerna, min anm) när jag spelade i Örebro. Det var en otrolig känsla att få vara med och spela i den avgörande matchen. Då vann man ju verkligen något och det var viktigt för klubben. De två har den delade förstaplatsen så här långt."

7. Till sist – vad betyder Stolt BIKare för dig?

"Det betyder mycket för mig. Dels att man jobbar för klubbmärket varje dag, tar ansvar och verkligen ser och hälsar på varandra. Man bryr sig om varandra här!"


I kväll gästar IF Björklöven Nobelhallen för första gången sedan vårens semifinalbatalj. Räkna med bra drag och en hel del känslor!

Köp din biljett till kvällens och kommande matcher här.

Säkra din plats i arenan genom att välja årskort - läs mer och boka här.