Kaptenen visar vägen: "Vi har världens bästa jobb och det ska synas!"

25 augusti 2021 09:00

Vi satte oss ned med vår kapten och pratade bland annat om ledarskap, ett fystest i världsklass, nya utmaningar samt statusen i gruppen inför det som väntar.


Det är omöjligt att inte imponeras av Mikael 'Daggen' Eriksson.

Han har precis påbörjat sin åttonde raka säsong i A-laget, varav sin femte med c:et på bröstet och går in på sin trettonde säsong med seniorhockey i BIK Karlskoga. Som kapten och karlskoging går han i bräschen på alla tänkbara sätt. Trots att han fyller 35 i januari är han till exempel fortfarande ständigt med i toppen när laget fystestas.

Själv tar ’Daggen’ uppgifterna med en nypa salt men faktum är att fystränare Tobias Thunbergs efterforskningar gör gällande att vår kapten under uppstartstesterna var väldigt nära att slå den bästa inrapporterade tiden någonsin för lagidrottare på Bronco-testet i hela världen.

För den som inte haft priviligiet att göra ett Bronco-test, kan man lite förenklat förklara det som ett löptest som testar spelarnas aeroba kapacitet, det vill säga uthållighet och syreupptagningsförmåga. 1200 meter springer man totalt, fram och tillbaka i olika intervaller och utan pauser.

Thunberg berättar:

"'Daggen' sprang in på 4 minuter 16 sekunder och den bästa tiden som finns noterad är 4.12. Den gjorde Beauden Barret ,som är en av stjärnorna i Nya Zeelands rugbylandslag, vanligare kallade ”All blacks” och motsvarigheten till USA-s dreamteam i basket eller Sovjet i ishockey på 80-talet. Det vill säga laget som alla ser upp till och vill slå och de som tar plats där är de bästa i hela världen, så vi snackar om en superatlet när vi pratar om Barret. Detta gjorde Daggen dessutom efter ett par dagars testande och annan träning, således ganska sliten i benen vilket gör prestationen ännu mera imponerande.

Näst bäst i världen, kommentar till det, Mikael?

"Det vete fan om jag är det", protesterar Daggen själv ödjmjukt och med ett stort skratt. "Jag vet inte hur noggranna efterforskningar Thunberg har gjort. Men jag trodde faktiskt först att den bästa noterade tiden var 4.18 och att jag därmed slagit den. Det var synd, hade jag vetat om det hade jag nog kunnat klämma ut några sekunder till, haha."

År efter år ligger du med i den absoluta toppen i laget när det gäller fystesterna. Vad är 'hemligheten' bakom det?

"Jag tror att det beror på att jag lade en bra grund när jag var mellan 20-25 år. Då tränade jag extremt hårt och förberedde mig väl och det har gjort att jag är ganska lätttränad. Men jag tränar väldigt hårt och ser till att sköta mig."

Tränar du på ett annat sätt idag än du gjorde när du var yngre?

"Ja, helt annorlunda. Förr körde jag bara på, numera lyssnar jag mer till min kropp. Har jag ont någonstans, till exempel, hoppar jag över att träna den delen. Jag är mer skonsam och jag försöker se till att kroppen mår bra hela tiden. Jag skulle nog vilja påstå att jag är bättre hockeytränad idag än tidigare."

Här kommer vi ju in lite på upplägget under årets försäsongsträning där stort fokus låg på explosivitet och styrka och där ledordet var kvalitet framför kvantitet. Hur skulle du vilja summera årets sommarfys?

"Jag tycker att vi har haft en mycket bra sommar med hög kvalitet i allt vi gjort. Det speglar även av sig i testerna där många haft riktigt bra värden och har gått framåt rejält. Det tar vi nu med oss in i säsongen, förhoppningvis kommer det synas på isen också."

"Vi tränar mer hockeybaserat numera och det är bättre för oss. Rent konkret tror jag att det kommer att synas i att vi har mer ork och mer power i grejerna. Vi hockeyspelare ska hålla i 30 sekunder i taget och då med så mycket power som möjligt. Mellan bytena är det snabb återhämtning som gäller. Jag tycker att Thunberg som vanligt har gjort ett jäkligt bra jobb. Det var bra i fjol också men det var kul att få testa något nytt i år. Det är viktigt att våga prova nya saker."

Varje ny säsong innebär också en rad nya spelare och ett nytt lag som ska komma samman. Hur tycker du som kapten att gruppen känns så här långt?

"Jag tycker att det har funkat väldigt bra så här långt, precis som det brukar. De nya har kommit in i gruppen otroligt bra. Som vanligt har Torsten gjort en bra research även på hur de är utanför isen och de är fantastiska killar."

"Sedan är det fortfarande smekmånad nu under sommaren, det är ingen konkurrens än och gruppen har ännu inte hunnit sättas riktigt på prov. Men de nya som har kommit in känns inte som nya längre, vi har varit tillsammans länge nu och har hunnit bli en grupp."

Våra båda målvakter anslöt först till återsamlingen. Hur gör man för att få in nya spelare i en grupp som redan hunnit bli ganska tajt?

"De är båda väldigt sociala och det har inte varit några problem med den biten. Dessutom har vi en grupp som är väldigt mottaglig för nya. Ibland kan det här vara svårt men i år har det varit otroligt enkelt och jag hoppas och tror att killarna trivs bra."

Det pratas ofta om BIK-andan och om klubbens starka kulturbärare. Vad innebär BIK-andan för dig och hur jobbar ni kulturbärare med att föra den vidare?

"Det är inget hokus pokus utan handlar om att vara mänsklig själv, att se de andra människorna och behandla dem som man själv vill bli behandlad. Vi försöker se till att gruppen mår bra hela tiden. Ingen människa är hundra procent alla dagar men vi gör det vi kan för att komma så högt som möjligt även de dagarna. I BIK Karlskoga ska man kunna vara sig själv och njuta av att få vara här."

Han utvecklar:

"Det gäller att alltid komma hit med glädje till Nobelhallen, det smittar av sig på de andra. Vi har världens bästa jobb och det ska synas på oss! Nya spelare kommer hit och känner den glädje som vi äldre känner över att vara få vara här i BIK och få komma hit till Nobelhallen och spela hockey. Vi har länge haft en kärna här som spelar mer för klubbmärket än för namnet bak på tröjan. Det vill vi förmedla - klubben är större än personerna."

Mikael bidrar nu inte bara på isen, sedan drygt ett år är han en del av klubbens marknadsteam där han under ledig tid (det vill säga främst under sommaren) är med och skapar ekonomiska förutsättningar för klubbens satsning framåt. En ökad spelarbudget kräver som bekant ökade intäkter från samarbetspartners och publik och det är där marknadssidan kommer in.

'Daggen' jobbar i nuläget främst på partnersidan, det vill säga mot företag.

Är du någonsin ledig?

"Haha, nä, men ärligt talat så ger det mig mer än det tynger, trots att det ibland varit mycket. De på Marknad har hjälpt mig otroligt bra och sedan har jag fått lägga upp arbetet så att det går att kombinera på ett bra sätt med hockeyn..

Ja, det bör kanske sägas att det sportsliga alltid går först. När det nu börjar dra ihop sig med träningsmatcher och seriestart är kapten Eriksson tillbaka i laget på heltid.

Berätta om dina arbetsuppgifter på marknadssidan och de intryck du fått med dig efter två somrar som säljare?

"Vi jobbar tillsammans som ett team som försöker skaffar nya partners och även träffar gamla för att försöka förnya deras avtal. Vi ordnar också en del event. Som kapten deltar jag i många av våra event men nu deltar jag från två sidor. Det är kul och jag har fått en helt annan insyn i hur klubben fungerar. Vi har en bra produkt som vi säljer och jag vet att det är givande för våra partners att vara med BIK Karlskoga."

Ser du några likheter mellan det du gör på marknad och det du gör som kapten på isen? Kan man till exempel få samma kickar?

"Båda jobben handlar om att möta människor och jag älskar ju att träffa nya människor. Det är den vardag jag levt i under många år och det är otroligt kul. Man kan definitivt få liknande kickar, till exempel när man träffar en potentiell ny samarbetspartner och känner hur man klickar. Det är lika bra teamkänsla på kontoret som här i laget och jag trivs väldigt bra med arbetet på marknadssidan. Det syns vilket otroligt stöd vi har här i Karlskoga.""