Träningsmatch 2: BIK - Mariestad BoIS 3-1

18 september 2020 20:42

Eftersnack med spelare och tränare efter säsongens andra träningsmatch, en hemmamatch mot division 1-klubben Mariestad BoIS som slutade i en 3-1-seger


Äntligen matchdags igen! Efter en minst sagt speciell start på issäsongen där laget tvingades stänga ned, kliva in i karantän och ställa in de planerade träningsmatcherna mot AIK (2 st) och FBK är nu laget officiellt covidfritt och tillbaka på banan. Mariestad BoIS ska ha en eloge för att, med kort varsel, ha ställt upp för en träningsmatch som gick av stapeln på fredagseftermiddagen. Publikfritt är det fortfarande som gäller, varmed matchen avgjordes i ett tämligen ekande tomt Nobelhallen.

BIK Karlskoga kom till spel med följande lag:

Stefan Steen vaktade målet.

Första femman: Wilhelm Westlund, Victor Berglind, Aleksi Rekonen, Gustaf Thorell och Henrik Björklund.

Andra femman: Arvid Aronsson, Filip Roos, Tor Immo, David Lindquist och Linus Karlsson.

Tredje femman: Jesper Alasaari, Axel Bergkvist, Sebastian Fakt, Mikael Eriksson och Robin Carlsson.

Fjärde femman: Alexander Leandersson, Karl Jonsson, David Lilja, August Gunnarsson och Carl Berglund.

Åke Stakkestad inledde som extraspelare.


Den första perioden började ganska avvaktande men kom att präglas av utvisningar för båda lagen. BIK vann skottstatistiken tämligen överlägset och var också närmast ett ledningsmål. Perioden slutade dock 0-0 men BIK vann skottstatistiken med 15-7.

BIK-keepern Stefan Stéen utgick efter drygt halva perioden med skadekänning och Tim Juel gick in mellan stolparna.

Tor Immo och Mariestads Lucas Larsson tvingades lämna matchen med två minuter kvar av perioden efter ett slagsmål som gav dem 5+game.

Ett taggat Mariestad vann skottstatistiken i den andra perioden (12-8) som dock slutade oavgjort med 1-1. Henrik Björklund tog ledningen med 1-0 till BIK, assisterad av Aleksi Rekonen och Alexander Leandersson. Bara 59 sekunder senare kvitterade Mariestad genom Douglas Lögdal, assisterad av Fredrik Granberg och Oliwer Fjellström.

Tidigt i den tredje perioden drog BIK ifrån till 3-1 genom mål av Linus Karlsson (Arvid Aronson och Filip Roos) och Åke Stakkestad (David Lindquist och Linus Karlsson). Hemmalaget hade bud på fler mål men Tobias Sandberg i Mariestad-målet stod för en ypperlig insats och matchen slutade därmed 3-1 med skotten 37-25 i BIK:s favör.

Mer detaljer hittar den som önskar längst ned i artikeln, under matchfakta.

Vi går vidare ned till omklädningsrummet och pratar med målskytten Linus Karlsson samt tränaren Karl Helmersson.

För BIK:s del har nedstängningen förstås påverkat förutsättningarna för att förbereda sig inför såväl träningsmatcher och säsongen.

Linus Karlsson är ändå positiv:

"Det blev lite konstigt men jag tycker ändå att vi kommit in i det bra den här veckan. Vi har kört många pass, så man vet att man lever, haha, men vi behövde de här passen. Vi missade ju två veckor men jag tycker att vi ligger med bra i fas ändå efter den här veckan."

Matchen kom in lite hastigt och lustigt efter det två veckor långa ofrivilliga uppehållet och några inställda matcher. Hur förberedde ni er för att möta Mariestad?

"Det är svårt att möta ett lag från en annan division, speciellt ett lag från en lägre division. De brukar vara väldigt taggade och jag tycker att Mariestad kom ut hårt idag. Jag tycker ändå att vi är det bättre laget. Det blir mycket krig därute och det är lätt att hamna i deras 'grejer' men jag tycker ändå att vi gör en okej match."

Det blir en seger till slut...

"Precis, vi är obesegrade så här långt och det är det viktigaste."

Själv noterades du för ett mål och en assist till Stakkestads 3-1-mål. Berätta om målet.

"Arvid sköt från blå och jag stod vid stolpen. Jag tror att jag lyckades få in returen mellan målvaktens ben. Riktigt skönt att den gick in, det är gött att få bygga upp lite självförtroende redan nu under försäsongen. Det är ju inte långt kvar till säsongsstart nu."

Nu återstår ett dubbelmöte med Mora nästa helg innan serien drar igång mot just Mora 2/10. Hur tänker du inför detta?

"Det ska bli jättekul och jag tror att det kommer bli två bra matcher. Mora ser intressanta ut och det ska bli roligt att få mäta sig med allsvenskt motstånd igen i och med att vi bara hunnit möta Västerås så här långt. Vi ska gå all-in där och försöka vinna båda matcherna."


Efter att coronautbrottet, lindrigt uttryckt, satt käppar i hjulet för Karl & Johan och deras mannar och tvingat laget till två veckors karantän med inställda träningar och matcher har laget kört extra hårt under den gångna veckan.

"Ja, vi har kört åtta ispass på fyra dagar och så ett fyspass varje dag på det så det har blivit mycket träning för grabbarna. Vi har ju inte planerat någon formtopp till den här matchen, om man säger så", konstaterar Karl Helmersson efter matchen.

"Vi visste ju att det skulle bli ungefär en sådan matchbild som det nu blev, med tunga ben hos spelarna, men jag tycker ändå att vi avslutar matchen på ett bra sätt. Det är skönt att få avsluta veckan med en vinst."

Vi fick se ganska många utvisningar i dagens match och därigenom också några tidiga formationer i powerplay och boxplay. Tankar kring dessa?

"Vi tittade lite på det i förmiddags. Man måste ju börja med det någonstans och någon gång och det gjorde vi idag."

Det blev inget mål i powerplay trots en del lägen men vi var också hundraprocentiga i boxplay.

"Ja, vi släppte inte in något mot Västerås heller. Vi får väl se var domarna sätter nivån på utvisningarna framöver men framför allt måste vi gå till oss själva och vara noga med klubborna. I powerplay skapade vi en del, men pucktempot måste bli lite högre och det där kommer att komma längre fram."

Stefan Stéen utgick redan under första perioden och återkom inte under matchen. Har ni hunni få några rapporter där?

"Ja, han utgick med skadekänning. Där tar vi det dag för dag, så får vi se hur det blir. Så här års tar vi inga onödiga risker."

Hur ser vägen till helgens dubbelmöte med Mora ut?

"Vi kör fyra dagars träning där vi fortsätter att nöta vårt grundspel. Vi kommer att möta ett bra Mora och det kommer passa oss fint att få komma iväg tillsammans en helg, ungefär som vi kommer att göra under säsongen."

Är det något speciellt moment som kommer att nötas under veckan?

"Nej, nu har vi vidrört alla detaljer i spelet, nu gäller det bara att fortsätta och se till att vi blir ännu mer konsekventa i allt vi gör."


Matchfakta: BIK Karlskoga - Mariestad BoIS 3-1 (0-0, 1-1, 2-0)

Skottstatistik: 37-25 (15-7, 8-12, 14-6)

Första perioden 0-0, skotten 15-7

Den första perioden började ganska avvaktande men kom att präglas av utvisningar.

2.42 in i matchen drabbades BIK av matchens första utvisning när David Lilja åkte ut i 2 minuter för en slashing. David Lindquist åkte sig dock omgående fri med Tobias Sandberg i Mariestadsmålet men träffade stolpen.

BIK städade sedan av det numerära underläget utan större problem.

Betydligt närmare ett ledningsmål kom gästernas förstafemma några minuter senare när Jesper Lindén sånär tråcklade in pucken bakom Stéen i BIK-kassen.

Nytt numerärt underläge för BIK efter 6.35 när Carl Berglund satt av 2 minuter för en hakning. Bättre tryck nu av Mariestad som bet sig fast i BIK-zonen men bra jobb i boxplay av BIK gjorde att man höll undan.

BIK:s första numerära överläge kom efter 8.40 när Mariestads Jesper Lindén utvisades i två minuter för en interference.

Wilhelm Westlund, Robin Carlsson, Aleksi Rekonen, Gustaf Thorell och Henrik Björklund inledde i powerplay.

9.43 in perioden, med 57 sekunder kvar av den första utvisningen, fick Mariestad ytterligare en utvisning mot sig när Adam Willing visades ut för en hög klubba. Detta innebar spel fem mot tre i dryga minuten för BIK som mönstrade en andra powerplayuppställning bestående av Filip Roos, Tor Immo, David Lindquist, Linus Karlsson och Sebastian Fakt.

Flera bra lägen för hemmalaget att ta ledningen men Mariestad lyckades hålla undan. Ett stenhårt skott av Tor Immo träffade Sandbergs axel och spelet fick avbrytas en stund innan keepern repade sig och kunde återgå i spel.

Samtidigt lämnade en frustrerad Stefan Steen isen och ersattes av Tim Juel.

Nytt powerplay för hemmalaget efter 14.25 (när Philip Elgestål satt av en 2:a för tripping) avbröts med dryga minuten kvar då Tor Immo visats ut i 2 minuter för en holding.

Det blev en grinig avslutning på perioden. Först resulterade ett gruff mellan Tor Immo och Simon Svensson med drygt två minuter kvar av perioden i 5+game för misconduct fighting för båda spelarna. Med drygt en minut kvar fick Henrik Björklund och Lucas Larsson varsin två:a för roughing.

BIK avslutade perioden i powerplay med gästernas Tobias Björklund på botbänken för en holding men lyckades trots bra tryck inte få in någon puck.

Andra perioden 1-1, skotten 8-12

Böljande spel och en del utbyte av chanser i inledningen av den andra perioden.

11.28 MÅL! BIK tog ledningen med 1-0 genom Henrik Björklund, assisterad av Aleksi Rekonen och Alexander Leandersson.

12.27 MÅL! Snabb replik av gästerna som kvitterade till 1-1 genom Douglas Lögdal, assisterad av Fredrik Granberg och Oliwer Fjellström.

14.13 Powerplay för Mariestad med Jesper Alasaari utvisad för en holding.

15.39 Utvisning för Mariestads spelare Tobias Aronsson, 2 minuter för en tripping. Detta innebar en minut i powerplay för BIK när Alasaari var tillbaka efter sin utvisning. Dock resultatlöst.

Tredje perioden 2-0, skotten 14-6

4.30 MÅL! 2-1 BIK återtog ledningen genom Linus Karlsson, assisterad av Arvid Aronsson och Filip Roos.

6.50 MÅL! 3-1. Åke Stakkestad utökade BIK:s ledning. David Lindquist och Linus Karlsson assisterade.

8.17 Powerplay för BIK med Mariestads Tobias Björklund utvisad i 2 minuter för en holding.

15.47 Powerplay för BIK med Adam Willig utvisad i 2 minuter för en slashing. Nära ytterligare en kasse för Linus Karlsson men Mariestadskeepern lyckas hålla pucken.

Bud på fler mål för BIK som låg på hårt mot ett tappert försvarande Mariestad som höll undan, mycket tack vare Tobias Sandbergs fina målvaktsspel.

Med nästan 1,5 minut kvar av tredje perioden tog Mariestad timeout och tog sedan ut målvakten för att spela med en extra utespelare men lyckades inte få in någon reducering. BIK var det klart starkare laget i sista perioden och vann skotten med 14-6.