Ny på jobbet! Möt målvakten Tim Juel

8 juli 2019 08:00

Vi fortsätter att sätta oss ned och snacka med våra nya profiler och den här veckan har turen kommit till Tim Juel, målvakten som gjort stora framsteg sedan han tog över förstaspaden i division 1-klubben Östersund för tre säsonger sedan. Nu ser han fram emot att ta steget till Hockeyallsvenskan.


A-lagets nya målvakt, Tim Juel, fyller 25 år i samma veva som ispremiären och är ganska unik i det faktum att han kommer från fjorton raka säsonger i samma klubb, nämligen Östersunds IK. I samband med hans allra första besök i Nobelhallen, vid uppstarten av försäsongsfysen sista veckan i april, satte vi oss ned och pratade om det som varit och det som väntar.

Välkommen till BIK, Tim! Hur känns det, som vi i branschen brukar fråga.

”Tack, det känns jättebra. Lite trött eftersom jag klev upp så tidigt men jag tog tåget för att slippa sju timmar i bil och när jag kom hit på morgonen var det all in som gällde, bara att köra igång.”

Tim kommer att tillbringa en hel del tid i Östersund i sommar.

”Jag kommer att köra en del träning med Östersund under sommaren, bland annat med ÖIK:s målvakter för att få in det målvaktsspecifika och en del själv. Jag kommer förstås också att få med mig en del härifrån och det är tänkt att jag ska komma hit lite då och då och köra med laget."

”Dessutom jobbar jag på Marsblade som gör inlines- och nu också skridskoskenor. Jag har jobbat där i tre år, mest på lagret och en del på verkstaden med skridskoskenorna.”

Använder du dem själv?

”Nja, inlines kör jag ju en del men de gör än så länge inte skenor för målvaktsskridskor. Men när den dagen kommer får jag väl vara första testpilot, haha.”

Det känns som en bra övergång till min första fråga – hur kom det sig att det blev hockey och mer specifikt målvaktsspaden för dig?

”Jag började i skridskoskola i Svenstavik, sex mil från Östersund, tillsammans min tvillingbrorsa (Patric Juel, min anm) som numera spelar i Mjölby. Vi blev dittvingade av mamma och pappa när vi var ungefär fem år gamla, haha. Vi ville inte för att vi aldrig hade åkt skridskor och tyckte at vi inte kunde. Men de tyckte att vi skulle göra något och det var ett bra val av dem att välja hockey för vi fastnade bägge två ganska direkt.”

”Jag spelade som utespelare i två år ungefär innan jag blev målvakt när jag var åtta. Vi fick turas om att stå i mål men så la en annan kille av och då fick jag ta över och fick fortsätta efter det. Brorsan spelar center eller forward.”

Då har ni gått en och annan duell framför mål genom uppväxten, kan jag tänka mig?

”Ja, vi fick ett hockeymål hemma så det har varit många svettiga somrar där jag har stått i målet och han har skjutit, haha.”

Tim har visserligen Svenstaviks HK som moderklubb men kom alltså till Östersunds ungdoms- och juniorverksamhet väldigt tidigt och blev den trogen under många säsonger.

”Ja, jag blev väl lite ’draftad’ av ÖIK som snappade upp mig när jag var någonstans mellan tio och tolv så jag har hunnit göra 14 säsonger med dem om man räknar både junior- och A-laget.”

Det måste vara ganska unikt?

”Kanske, men det är en bra miljö däruppe. Vi fick en ny arena 2013 och det har varit ett bra ställe att utvecklas på.”

Det känns som du kom ganska snabbt in i hetluften? Du spelade tidigt med J18 Elit och gjorde debut på seniornivå i klubbens division 1-lag som 17-åring säsongen 11/12.

”Ja, jag spelade två år i J18 och ett år i J20 innan jag under mitt andra år i J20 spelade mest med A-laget. Totalt blev det väl ungefär sex år som ordinarie i A-laget men jag har varit i truppen i åtta år. Jag har blivit rätt rutinerad på hockeyettan-nivå, kan man nog säga, haha.”

Ja, och även om han själv är ödmjukheten personifierad har Tim, sedan han inför säsongen 16/17 utsågs till förstemålvakt i Östersund, gjort stora framsteg. Säsongen 17/18 noterades han för högsta räddningsprocenten i division 1 norra (95,2 procent) och under förra säsongen hade han bäst räddningsprocent i Allettan Norra (94,0) där Östersund slutade på en andraplats. Hans målvaktsspel var en viktig anledning till att laget tog sig hela vägen till en tredje och avgörande match i sista play off-omgången till den allsvenska kvalserien och även om drömmen tog slut där (genom en uddamålsförlust mot Hudiksvall) var det många som imponerades av Tims fantastiska målvaktsspel.

Tim, när jag tittar lite närmare på din statistik ser jag stadigt förbättrade siffror under de senaste säsongerna – från ett snitt på 2.32 insläppta mål för tre säsonger sedan till 1.86 den gångna säsongen och en stadigt hög räddningsprocent. En riktigt fin utveckling – vad ligger bakom?

”Framför allt beror det nog på att jag har fått spela mer. Man lär sig av att spela eftersom det är svårt att träna 100 procent matchlikt. När man står i mål under match tränar man både den mentala biten och hittar vad som funkar för en som målvakt.”

Hur viktig är statistiken för dig? Hur mycket tittar du på den och hur mycket tittar klubbarna på den?

”Det är klart att man kollar! Jag minns när jag spelade i J18, då förde jag själv skottstatistik under matcherna och räknade ut räddningsprocenten. Det är fortfarande kul att ha bra statistik men numera försöker man tänka mer på prestationen. Med en bra prestationen kommer förhoppningsvis även bra resultat. Det är lätt att stirra sig lite för blind på siffrorna och det är mindre kul under perioder när det går lite tyngre.”

Sedan är det ju faktiskt inte bara målvaktens prestation som ligger bakom siffrorna, på gott och ont. Lagets prestation påverkar ju allt från hur många skott man får, till i vilka lägen och varifrån de kommer.

”Precis, siffrorna har ju mycket med det integrerade spelat med utespelarna att göra även om den stora delen ligger på målvakten. En match där man får mycket skott på sig kan faktiskt vara enklare för målvakten, det är ofta svårare för målvakten när skotten kommer mer sällan och kanske främst genom kontringar och frilägen. Det är lättare att var hundraprocentigt inne i matchen när du får 40 skott på dig än när du får 20 utspridda skott.”

Du har varit Östersund trogen under många år, hur har du resonerat när du valt att stanna så länge?

”Jag satte upp en plan när jag var yngre att jag skulle spela J18, J20 och så A-lag och sedan gå vidare och jag höll fast vid den. Sedan blev det väl några år mer än tänkt i A-laget men jag har känt att jag har blivit bättre och bättre varje år i Östersund. I och med att jag hela tiden fortsatte utvecklas kändes det dumt att lämna klubben. Men nu har jag haft en förstaroll i ÖIK i tre år och det var nog en viktig nyckel till att jag blev kvar.”

Kan man tolka det som att ditt råd är att det kan vara bättre för den personliga utvecklingen att stanna lite längre i en mindre klubb i en lite lägre division och få mer speltid än att vara två:a i en större klubb?

”Ja, jag tror att det kan vara bra men jag tror samtidigt att man måste känna efter vad som passar just en själv. Jag trivdes bra med staden, det är ju ’hemma’ och en trygg miljö för mig, och jag trivdes också med tränarna och kände hela tiden att jag utvecklades.”

Hur kom det sig att du bestämde dig för att gåg till BIK inför den här säsongen?

”De visade tidigt sitt intresse och jag har hört väldigt mycket bra om klubben, både från folk här och folk som spelat här tidigare. Jag vet också att de varit intresserade tidigare så de köper inte grisen i säcken utan vet vad de får samtidigt som jag vet vad jag får av dem. Det var inget svårt val!”

Var du på plats här i Karlskoga någon gång och hälsade på innan du skrev på?

”Nej, inte alls, faktiskt. Uppfattningen jag fått av alla olika människor jag pratat med räckte.”

Ditt första intryck av BIK nu när du väl är på plats?

”Väldigt bra! Väldigt sköna, sociala killar och BIK känns ganska likt klubben jag kommer ifrån, det är inte någon jättestor förening utan det man känner sig bekväm här. Jag kände mig faktiskt som hemma direkt.”

Vad skönt och roligt att du känner så! Men det är också en ny liga som väntar, dina tankar inför att ta steget från division 1 till Allsvenskan?

”Det känns väldigt kul och inspirerande! Man håller ju på med detta för att man vill bli bättre och gå uppåt i karriären så detta är definitivt ett steg i rätt riktning för mig.”

**Tillsammans med Henrik Lundberg utgör du lagets målvaktspar. Som målvakter jobbar man ganska tätt tillsammans samtidigt som man konkurrerar om speltid. Hur tänker du kring den ekvationen? **

”Det där är man ju ganska van vid vid det här laget för det är ju så det funkar i den här sporten. Man vänjer sig vid att skilja mellan lagkamrat och rival. På planen är man rivaler men man är kompisar i övrigt. Här finns ju målvaktstränaren som en bra differens, målvaktstränaren funkar ju också lite som en terapeut för oss. Vi pratar mycket och bollar idéer och tankar och där kan även målvaktskollegan vara ett bra stöd.”

Du menar som en spelare till i laget som befinner sig i samma, ganska utsatta, situation…

”Precis och det är förstås bra. Vi målvakter är ju vana vid att det funkar så här.”

Hur ställer du dig till klyschan om att hockeymålvakten är en speciell, egen sort. Fördom eller sanning?

”Haha, jag tror att det är den vanligaste frågan man får som målvakt. Men visst brukar man ju säga att man måste vara lite speciell för att välja att bli målvakt. Kanske krävs det lite mer mentalt, det är en mental sport där man måste kunna hålla sig kylig och det är nog också lättare att gå ned sig och bli frustrerad om man inte får stå eller om det inte går så bra. Det är ju trots allt bara en målvakt i taget som kan spela. Sedan är väl alla speciella på sitt sätt… Men vi som gillar att tävla och utmana oss själva är vana och tycker inte att detta är något problem.”

Har du någon speciell förebild som målvakt?

”Ja, Henrik Lundqvist. Dels förstås eftersom han kommer från Järpen som ligger några mil från där jag växte upp, så det är ett ganska naturligt val. Han är ju dessutom en av världens bästa hockeymålvakter genom tiderna. Men vi är inte ett dugg lika i speltid eller så, då tittar jag mer på Corey Price som jag tycker är väldigt stabil och metodisk.

Om du ska beskriva dig själv som målvakt, hur låter det då?

”Jag försöker vara positioneringssäker och orka ha tålamod på skridskorna. Jag är inte den mest aggressiva målvakten utan försöker spela lugnt och ingjuta trygghet i laget.”

Din största styrka?

”Det är nog positioneringsspelet och tålamodet.”

Något som du vill bli bättre på?

”Jag vill bli lite bättre på ytterlägen, desperation och sånt. Det vill nog alla bli bättre på. Klubbspelet har jag jobbat en del på under de senaste säsongerna och där vill jag också gärna fortsätta den utvecklingen och se om jag kan ta ett kliv till i Allsvenskan.”

Jag måste erkänna att jag personligen tycker att det är jobbigt när målvakterna går bakom mål, det är så lätt att något går fel…

”Ja, min tjej brukar skrika att jag inte ska vara där, haha.”

… men samtidigt blir det ju viktigare ju högre upp i systemet man kommer att behärska även den biten?

”Ja, så är det ju samtidigt som spelet går fortare också. Men allt handlar om kommunikationen mellan oss spelare. Det är ytterst viktigt och därför något som jag vill jobba vidare med.”

Handen på hjärtat, hur ser du på försäsongsträningen – jippi eller aj aj!?

”Hm, det är nog lite både och. Förstås, får man kanske säga. Man vill ju gärna vara på is hela tiden men jag är ganska träningsintresserad så jag gillar både mjölksyrepassen och styrke- och teknikpass. All träning har sin charm och därför blir nog det mesta roligt egentligen på sitt sätt och jobbigt på ett annat sätt. Jag tror att jag tycker att försäsongsträningen är lite roligare än vad genomsnittet av spelarna tycker, haha.”

I takt med att sporten och träningsmetoderna utvecklats har målvakterna allt mer börjat köra anpassad träning – yoga, till exempel. Kan du ge några exempel på hur din målvaktsträning har brukat se ut?

”Ja, förutom yoga har vi kört lite squash i Östersund under de senaste säsongerna. Då får man in både kondition, puls, snabba riktningsförändringar och bollkänsla. I övrigt är det mycket målvaktsanpassat, hur man spelar, vinklar och så stabilitet.”

Det skummaste träningspasset du någonsin haft?

”Vi har kört en del pass på pilatesbollar, det kan nog se ut som en cirkus ibland när vi håller på, haha.”

Vilket är ditt personliga mål för säsongen?

”Det är att etablera mig i Hockeyallsvenskan och att 'battla' med Henke om förstaspaden. Det är mina stora mål.”

Berätta något om dig som få vet!

”Det beror ju på hur man ska definiera ’få’… Det var svårt. Jag är ganska pedantisk av mig, men det är ju ganska typiskt målvakter så det är nog inte så oväntat. Men jag är i alla fall väldigt rutinfast, det är något man får jobba lite med, haha.”

Har du någon okänd talang?

”Nä, jag är snarare riktigt dålig på att sjunga. Jag är så extremt tondöv och har så dålig taktkänsla att det nog i sig kan ses som en talang, haha.”

Det blir med andra ord inte du som kommer att leda den traditionella allsången i omklädningsrummet i vinter när ni tagit trepoängare?

”Definitivt inte!”

Finns det något som du drar dig lite för…

”När det är stökigt. Jag tycker INTE om när det är stökigt, haha! Jag vill gärna ha ordning och reda och ha kontroll.”

Om du inte hade spelat hockey?

”Då hade jag nog gått grundutbildningen inom militären och gått vidare därifrån. Jag vet inte vilken gren, men kanske pilot.”

När du vill koppla av från hockeyn och tänka på något helt annat..?

”Då gillar jag att fika, spela tv-spel och kolla på film. Det klassiska.”

Kollade du Game of Thrones?

”Åh, ja. Jag är supernörd på den.”

Härligt! Vi ska dock INTE gå in på GoT eftersom jag också älskar den serien och kan prata i timmar om den. Det får vi diskutera mer en annan gång… Vi går istället vidare med ditt bästa minne från hockeyn så här långt?

”Det måste vara när jag fick veta att jag skulle vara förstamålvakt i Östersund, då kände jag att jag var på rätt väg. Jag har inte hunnit vinna något än i seniorsammanhang men från pojkåren var det när vi med ÖIK 94 vann Leksands Youngstar Cup i Leksand mot HV71 och andra stora lag. Den segern satt väldigt fint, bland annat mötte vi Filip Forsberg.”

Du gillar tv-spel, sa du tidigare. I hockeydataspelet NHL18 och framåt finns allsvenskan med som liga, har du provat att spela det?

”NHL är jättekul att spela och jag har nog spelat alla utgåvor sedan 2004. Jag är en stor nörd där också. När man började spela det spelet var det nog en pojkdröm att få vara med i det spelet på riktigt, man skapade sig en egen profil och allt. Det vore coolt att vara med där nu även om stats:en kanske inte riktigt stämmer. Numera spelar jag mer i GM-mode och bygger egna lag och sånt. Jag gillar att ha koll på statistiken och den biten.”

Men om du var tvungen att spela som en spelare i Hockeyallsvenskan, vilken spelare skulle du välja då och varför?

”Oj… Om jag får välja vem jag vill? Det var ett svårt val. Jag säger ’Daggen’, han är en skön kille så han är säkert bra där också.”

Om du ska åka på semester, väljer du paradisstrand eller storstad?

”Paradisstrand.”

Mål eller assist?

”Mål, såklart. Jag har gjort ett mål, faktiskt, så jag vet hur det känns. Det var mot Brunflo när vi säkrade vår Allettanplats och DM-final på samma gång. Dessutom var det enkronas-match så då passade jag på, haha.”

Om du ska impa på någon – flossa eller flexa?

”Det beror nog på vem jag ska imponera. Om det är under avslappnade former blir det flossa. Just flossa kan jag faktiskt, min lillasyrra lärde mig det för något år sedan. Om jag sedan skulle kunna göra det med hockeyskydden på är en annan sak, haha.”

Du får öva på det så du kan köra den som målgest nästa gång du gör mål! Vi går vidare med den sista frågan: Restaurang eller hemlagat?

”Hemlagat. Jag är väldigt inne på grytor, gärna med mycket vitlök, basilika eller andra kryddor. Gurkmeja är en annan favorit. Jag gillar att laga mat.”

Tack Tim och ännu en gång, varmt välkommen till BIK!

"Tack så mycket!"