Ny i laget: Anton och Oliver konkurrerar om utbildningsplatsen på backsidan

26 juli 2021 08:00

Möt sistaårsjuniorerna och backtalangerna Anton Wiklund och Oliver Åkelid som försäsongstränat med A-laget och jobbar stenhårt för speltid i höst.


Oliver Åkelid och Anton Wiklund är båda födda 2002, vilket innebär att de är sistaårsjuniorer som bara för några veckor sedan tog studenten. Försäsongen tillbringar de tillsammans med A-laget där de båda talangfulla backarna är med och slåss om en så kallad utbildningsplats på backsidan i höst. Vi satte oss ned med killarna och pratade lite om vägen till BIK, seniorhockey och A-laget samt deras tankar och mål inför säsongen.

Värmländske Anton Wiklund, som fyllde 19 år i juni, är cirka 182 cm lång och leftare, började sin bana som hockeyspelare hemma i Hammarö HC.

”Från första början berodde det nog på att brorsan och pappa var involverade i hockey men jag har hållit på med allt möjligt från bandy till fotboll. Hockeyn har dock alltid varit roligast och det jag redan tidigt visste att jag ville satsa på. Jag började som målvakt, faktiskt, eftersom pappa var bandymålvakt och brorsan stod i mål i hockey så det blev samma för mig. Jag stod i mål till U13, sedan tyckte jag inte att det var så kul längre. Att bli back passade mig bra.”

Anton började hockeygymnasiet i Grums där han har två produktiva år bakom sig. Han har både därifrån och tidigare genom uppväxten en viss vana vid att möta BIK Karlskoga.

”Jag har bara gott att säga om Grums och fick en bra utveckling där med mycket speltid. En bra tid. Redan innan jag kom hit hade jag mött BIK många gånger genom åren och det har alltid varit tuffa, och ibland till och med lite... arga matcher, haha. Inför trean kom jag hit till BIK, framför allt för att jag kände att jag ville ta nästa kliv i min utveckling. Jag ville söka mig vidare och BIK som alternativ kändes rätt för mig.”

Under sitt första år på hockeygymnasiet, i J18 Elit, hade Anton BIK Karlskogas nya juniorkoordinator och huvudtränare för J20, Marcus Kull.

”Det ska bli jättekul att få honom hit. Han gjorde ett jättebra jobb både med Grums och med mig.”

Trots att Antons första år i BIK, precis som för alla hockeyjuniorer i Sverige, blev mycket rumphugget på grund av pandemin och restriktionerna kring träningar och matcher är han nöjd med valet att söka sig hit.

”Ja, klubben är faktiskt till och med ännu mer proffsig och seriös än jag hade trott innan och givetvis har det blivit ytterligare ett steg med A-laget. Det blev precis så som jag ville ha det, jag vill ju satsa ordentligt på hockeyn.”

Hur skulle du vilja beskriva dig själv som spelare, Anton?

”Jag är en tvåvägsback som gillar att följa med i anfallen och delta offensivt. Min främsta styrka är spelförståelsen. Jag vill främst utveckla min defensiv, att bli lite tuffare och starkare och lära mig småknep för att bli bättre på den biten.”


Oliver Åkelid fyller 19 år strax innan seriespelet drar igång, det vill säga i början av september. Han är betydligt mer långväga - född och uppvuxen i Sandviken där han också tog sina första skär i moderklubben Sandvikens IK. Att det blev hockey för hans del berodde på kompisgänget och en hockeyintresserad familj.

Relativt tidigt kom han till Brynäs ungdomsverksamhet men när det blev dags att söka till hockeygymnasiet blev det en flytt till Leksand.

”Jag har alltid velat bli en bra hockeyspelare och såg upp till spelarna i Brynäs, som till exempel Silverberg och Järnkrok och de andra som tagit steget över Atlanten. Någonstans har man förstås det målet själv och när jag kom med i tv-pucken blev det Brynäs i ett år. Men Leksand har alltid varit både mitt och min familjs favoritlag så det blev naturligt att söka mig dit.”

De två åren i Leksands juniorverksamhet var utvecklande och det sista året var han assisterande kapten i J18 Elit och stod för 16 (6+10) poäng på 31 matcher. Inför sitt sista år på hockeygymnasiet valde han dock att flytta till BIK Karlskoga.

”SuperElit med J20 var nästa steg i Leksand och vi var extremt många backar i truppen. Mitt mål var att få komma ut och testa något nytt lag där jag kunde få mer speltid. Jag hade mött BIK under tre säsonger innan och min bild av dem är att det är ett tufft, hårt lag som det alltid är svårt att möta. Jag gillar sådana matcher och därför är det kul att spela i BIK och få vara en del av det. Jag hörde av mig till BIK och de ville ha mig och tog emot mig med öppna armar.”

Oliver, en leftare som i skrivande stund mäter cirka 179 cm i strumplästen, beskriver sig själv så här som spelare:

”En back som gillar att ha puck och att följa med upp i anfallen. Jag tycker också att jag är en bra spelvändare som vänder spelet snabbt. Det jag vill förbättra är främst att bygga upp min styrka och defensiven så att jag kan ta bort motståndarna på ett bra sätt.”


Anton hade redan innan årets försäsong hunnit träna med A-laget och var även med i båset under en match borta mot Västerås i slutspelet, dock utan någon speltid. Även Oliver var med och tränade med A-laget en hel del under förra säsongen. Som sistaårsjuniorer kan de även i år spela med J20.

Vad är sagt för er del med spel i vinter?

”Vi ska tävla om en plats i A-laget, en utbildningsplats”, förklarar Oliver. ”Blir det lite eller ingen speltid kan det även bli spel i division 1, men inget är bestämt utan man får förstås se hur säsongen utvecklas.”

Killarna ser det som mycket positivt att få känna på seniorhockey, oavsett om det blir i Hockeyallsvenskan eller som lån till Hockeyettan där BIK, som tidigare meddelats, nyligen har utökat samarbetet med Lindlöven.

”Det är ytterligare ett steg i rätt riktning”, konstaterar Anton. ”Allt blir ytterligare ett steg seriösare och man ser att alla verkligen vill bli bättre, varje dag och i varenda sak man gör. Det är lite skillnad i nivå med tyngre, starkare och smarta spelare. Det är inte lika lätt att trycka upp någon i sargen här som man kanske är van vid. Som junior behöver man tid för att se och lära sig knepen och för att klara av de fysiska situationerna.”

”Ja, det är oerhört viktigt”, instämmer Oliver. ”Vi är kanske inte de tuffaste backarna just nu, även om vi är stabila. Man behöver få vänja sig och komma in i seniorernas styrka och fart, så det här känns jättebra.”

BIK:s juniorverksamhet har ju bra resultat över tid med en rad spelare som slussats upp till A-laget eller vidare till spel på hög nivå i andra klubbar. Har ni pratat erfarenheter och tagit råd av några av dem som gjort samma resa, som till exempel jämnåriga Joel Kiirikki och Åke Stakkestad samt Edwin Lindström?

”Ja, det är klart att man frågar dem om saker, som om hur de har tänkt och gjort. Man försöker suga åt sig så mycket råd och tips som möjligt. I och med att vi är bra kompisar sedan innan har man ju fått höra en del redan förra året.”

Både Anton och Oliver har jobbat stenhårt under försäsongspassen och det är tydligt att de är fast bestämda att ta väl hand om chansen som de fått. När vi talas vid har laget just tävlat i friidrott där Anton hoppade längst av alla i hela truppen i längdhopp, närmare bestämt 5,25 meter.

"Man får ju passa på i grenar där man har en bättre chans", kommenterar han själv blygsamt. "Det gäller att utnyttja att man är relativt lätt."

Till sist: Vilka personliga mål har ni inför säsongen?

”Först och främst att ta plats i A-laget och få göra en del matcher. Men givetvis också att fortsätta utvecklas och bli en bättre hockeyspelare i det stora hela”, säger Anton.

”Ja, självklart vill man ta en tröja i BIK”, instämmer Oliver. ”Man vill visa att man kan tillföra till laget och visa att man klarar av tempot och allt sådant.”