Röster från ispremiären: "Det handlar om att vinna därute!"

17 augusti 2021 09:00

Vi presenterar vinnarna och följer upp gårdagens ispremiär tillsammans med hundraprocentiga Volden, speedshootarna Collberg & Johan Larsson samt Karl Helmersson.


På måndagskvällen var det så äntligen dags för den officiella ispremiären. Även om spelarna hunnit köra något enstaka pass för att känna på grejerna och varandra i slutet av förra veckan var det ett förväntansfullt och lätt bävande gäng som intog isen inför måndagens officiella premiär. På schemat stod förutom en internmatch nämligen en prestigefull skills competition, där ovana fötter och sommarstela handleder skulle tävla i vem som skjuter hårdast, skejtar snabbast samt klarar en teknikbana bäst. Därtill bjöds publiken på en klassisk strafftävling.

Missade du livesändningen finns videon att se på vår facebook-sida. Tyvärr har vi lite tekniska problem med vår sida som gör att den ibland inte går att se. Vi jobbar för att ta reda på vad som är fel.

Här kommer en kort sammanställning av vinnarna i respektive gren:

18:17 Skills competition, gren 1: Snabbhet.

Tre spelare från varje lag körde man mot man, från mittlinjen och två varv runt rinken. För blå laget tävlade Alexander Leandersson, Arvid Aronsson och Joel Kiirikki. För vita laget tävlade Wilhelm Westlund, Viktor Lennartsson och Emil Öhrvall.

Fin fart trots ömma fötter och ett och annat skavsår från nya grillor. 'Leo', Arvid och Joel vann sina heat, vilket innebar ledning med 2-1 för det blå laget efter första tävlingsgrenen.

18:25 Skills competition, gren 2: Teknikslinga.

En klurig teknisk bana som spelarna tar sig an med puck och klubba. En rejäl utmaning även för våra teknikspecialister så här dags på året. Tre spelare per lag deltog. För blå laget tävlade Oliver Åkelid, David Lilja och Åke Stakkestad. För vita laget tävlade William Pethrus, Anton Wiklund och Edwin Lindström.

Ett av heaten bjöd på viss dramatik när lagen var oeniga om huruvida Åke i kamp mot Edwin hade klarat sista hindret. Efter vissa protester från båset och domaröverläggningar dömdes Edwin som segrare. Övriga vinnare var Wiklund och Lilja, vilket innebar att det vita laget gick ikapp till 3-3 efter två grenar.

18:35 Skills competition, gren 3: Speedshooting, eller 'hårdaste skottet' på svenska

Två spelare per lag deltog och här gällde det förstås att skjuta så hårt som möjligt mot målet där en fartkamera kände av skottets hastighet. För blålaget deltog Sebastian Collberg och Mikael Eriksson, för vita laget deltog Johan Larsson och Henrik Björklund.

Speedshooting är traditionellt en favoritgren hos spelarna och eftersom laget väljer grenar i åldersordning brukar det vara de äldsta som får äran. Sebastian Collberg, som inledde, vissade direkt var skåpet skulle stå. 140 km/h noterades i första försöket och det kunde bara 'Björka' utmana. Det blev till slut en shoot out mellan de båda och när Collberg fick en snedträff tog Björklund och hans vita laget ta ledningen med 4-3 inför den sista grenen, straffläggningen.

18:43 Skills competition, gren 4: Straffar.

Traditionella straffar där Lars Volden vaktade målet för blå laget och Marcus Hellgren vaktade målet för vita laget. Henrik Larsson, Gustaf Franzén och Sebastian Fakt representerade det blå laget. Kalle Jellvert, David Lindquist och Aleksi Rekonen representerade det vita laget.

Lite för tidigt på säsongen för de där riktigt iskalla dragningarna och vassa avsluten men vi kan istället glädja oss åt två stabila målvakter som höll tätt i samtliga dueller. Ska någon vinnare koras i den här grenen är det defintitivt målvakterna. Men då inget lag lyckades göra mål stod sig siffrorna 4-3 till det vita laget inför det avslutande momentet, matchspel.

Match, vit mot blå i 2 x 10 minuter.

Enda spelmålet gjordes av 'Daggen', vilket innebar utjämning till 4-4. Björklund och det vita laget tilldelades en straff där dock Volden räddade ännu en gång. Bataljen fick avslutas genom suddenstraffar där Sebastian Fakt till slut, som enda målgörare på straffar denna kväll, avgjorde för det blå laget.


”Jätteroligt!”, sammanfattade Sebastian Collberg sitt intryck från ispremiären. ”Vi har ju kört lite på is redan förra veckan och det tar sig alltmer dag för dag, tycker jag. Man börjar väl komma in lite i grejerna och så.”

Att skjuta hårt verkar vara din grej. Har du deltagit i speed shooting-tävlingar förut?

”Jag har ingen aning om hur hårt jag skjuter, jag tror att detta bara var andra gången jag gjorde en sån här mätning. Det var åldern som avgjorde, äldst fick välja först och då valde jag skottet. Första skottet var bra i alla fall, men jag vet inte riktigt om jag litar på den där maskinen, haha. Men jag var rätt nöjd, får jag väl ändå säga.”

Några psykningar från de andra?

"Nä, är man en av de bättre är det ingen idé. ’Daggen’ hade inte mycket att säga i dag, haha.”

Du ingick i det vinnande blå laget. Man anade en del prestige i segern…

”Alltid! Det handlar om att vinna därute.”

I morgon är det vardag igen, berätta om det som väntar!

”Vi kommer fortsätta träna på den här veckan, hårdträning med en del dubbelpass, och nästa vecka bär det ju av ned till Mariestad på träningsläger och första matchen. Alltid roligt att åka hem och så blir det ju lite extra spännande eftersom jag kommer att möta brorsan.”

Ett möte som vi förstås kommer rapportera om här på hemsidan.


Även Lars Volden var nöjd med ispremiären och, kanske framför allt, med att vara på plats och igång med säsongen.

Många har ont i fötterna, hur är det för din del?

”Än så länge är det lugnt för min del, men det är klart att det kommer bli tufft framöver så det gäller att ta hand om kroppen och se till att vara så förberedd som möjligt. Fötterna är ingen fara än eftersom jag kör med mina gamla skridskor fortfarande, de nya kom först idag. Så jag kommer att få mitt ont lite senare.”

Ni målvakter stod för en fantastisk insats idag – själv släppte du inte in ett enda mål under vare sig straffläggning eller matchspel.

”Det kändes bra! Bra jobb av det blå laget idag, skönt att vi kunde vinna.”

Om du inte hade varit målvakt, vilken skills-gren hade du varit kung på?

”Skjuta hårt, tror jag, haha.”


Johan Larsson hade vissa materialproblem under passet. Först sköt han av klubban under speedshootingen och sedan gick spännet i byxorna sönder, vilket krävde ett blixtingripande av ’Sudden’.

”Jag har kört väldigt mycket fys och det pallar inte grejerna, helt enkelt”, flinar han. ”Jag har aldrig varit med om det tidigare, men jag har som sagt haft en väldigt bra sommar.”

Det fanns en tydlig plan bakom val av gren:

”Man vill ju inte bli svett så man tar det enklaste. Det hade dessutom varit orättvist mot de andra om jag hade deltagit i de andra grenarna så speedshoting var ett ganska självklart val. Tråkigt bara att hindras av materialet, men det är bara att ladda om till nästa år…”

Trots debaclet med materialet och det vita lagets förlust, som han snabbt lägger bakom sig, tycker Mr Moodmanager att det var en lyckad ispremiär. Med lite mer allvar i rösten konstaterar han att det känns riktigt bra så här långt in i årets säsong.

”Det är alltid lika roligt att ta pucken från Lilja. Det såg vi ju senast idag, det finns på film. Nej, men vi har ett jättebra, roligt gäng där ingen håller igen. Det kan vara tjurigt och grinigt redan från start, precis som det ska vara. Det känns riktigt bra, måste jag säga.


Karl Helmersson ser ispremiären som ett kul och viktigt avbrott för spelarna under en period av hård träning.

”Det är en rolig grej för killarna, lite lättsamt och inte så blodigt allvar utan mer skratt, som det ska vara. Det ser lite annorlunda ut när det är allvar, kan man väl säga, haha.”

Någon som imponerade lite extra idag?

”Arvid var snabb, han vann ju sitt race. Sedan stod ju Volden för en jätteplock där under matchen.”

Hur är läget i övrigt just nu?

”Vi har en tanke om hur vi vill lägga upp försäsongen. Ifjol fick vi inte träna och sätta spelet som vi ville, men i år har vi drygt två veckor på oss till första matchen. Nu kan vi verkligen träna på och det känns väldigt bra. I morgon (tisdag) kör vi på för fullt igen med dubbelpass på is, både på förmiddagen och eftermiddagen. Vi kör mycket fokus på försvarsspelet nu i början.”

SE TRÄNINGEN I REPRIS HÄR!