Eftersnack omgång 22: BIK Karlskoga - IF Björklöven 2-3

30 november 2021 22:20

Trots att BIK hade mycket av spelet, vann skotten med 32-20 och skapade lägen in i det sista vann ett effektivt Björklöven även säsongens andra möte. Vi följer upp matchen med Juliuz Persson.


För första gången sedan vårens heta semifinalbatalj var IF Björklöven på tisdagskvällen tillbaka i Nobelhallen. Lagen har bara mötts en gång tidigare under säsongen 21/22 och detta så sent som i fredags när Björklöven, trots en stark insats av BIK, drog det längsta strået och vann med 4-2.

Det är tajt i toppen av den något haltande tabellen. Tabellettan HV71 har tappat poäng på slutet och har i skrivande stund spelat ihop 48 poäng medan MoDo Hockey har 44 dito men en match mindre spelad. Björklöven låg inför kvällens match trea i tabellen med 42 inspelade poäng, fyra poäng före fyran BIK (38) och med en match mindre spelad. Bakom BIK jagar femman Kristianstad med bara en poäng mindre (37) och en match mindre spelad.

I BIK saknades sedan tidigare Edwin Lindstöm, Henrik Larsson och Mikael 'Daggen' Eriksson. Lindström ska opereras och spelar inte mer den här säsongen, Henrik Larsson närmar sig comeback och 'Daggen' väntar på ytterligare undersökningar innan prognos kan ställas. Dessutom var Emil Öhrvall sjuk och ej tillgänglig för spel.

Glädjande var dock att Åke Stakkestad var tillbaka i spel efter operation och nästan tre månaders rehab av det armbrott han ådrog sig i träningsmatchen mot Västerås 9/9. Han började dock som extraforward medan Joel Kiirikki tog Öhrvalls plats i fjärdelinan.

Marcus Hellgren-Smed klev in mellan stolparna med Lars Volden som back-up.

Innan nedsläpp hölls en kort ceremoni för Henrik Björklund som nyligen som första spelare någonsin passerade 200 gjorda mål i HockeyAllsvenskan. Gabriel Monidelle, VD för HockeyAllsvenskan överräckte blommor och plakett.


Matchfakta omgång 22: BIK Karlskoga - IF Björklöven 2-3 (1-2, 0-1, 1-0)

Skottstatistiken: 32-20 (6-11, 11-5, 15-4)

Målskyttar (assisterande):

1-0 Gerry Fitzgerald, spel fem mot fyra. (Gustav Possler & Axel Ottosson) 1-1 Henrik Björklund (Alexander Leandersson & Albert Lyckåsen) 1-2 Alex Hutchings, spel fem mot fyra (Fredric Andersson & Christopher Bengtsson) 1-3 Olle Liss (William Eriksson & Viljami Juusola) 2-3 David Lilja (Johan Larsson & Gustaf Franzén)

Första perioden 1-2, skotten 6-11

Varsitt powerplay för lagen under de tio första minuterna. Björklöven utnyttjade sitt till att göra 0-1 genom Gerry Fitzgerald. Gustav Possler och Axel Ottosson assisterade. Detta med 9.24 på matchuret.

BIK kvitterade dock med strax under sju minuter kvar av perioden. Henrik Björklund vallade in pucken via en Björklövenskridsko. Alexander Leandersson och Albert Lyckåsen assisterade.

Wilhelm Westlund tvingades strax efter utgå efter en open ice-tackling i offensiv zon som resulterade i blodvite. Han återkom till andra perioden efter att ha sytt några stygn.

16.52 fick Björklöven ett nytt numerärt överläge och det utnyttjades till att återta ledningen då Alex Hutchings slog in en lös puck i målgården. Fredric Andersson och Christopher Bengtsson assisterade.

Andra perioden 0-1, skotten 11-5

Sebastian Collberg kom inte tiill spel i den andra perioden.

BIK inledde med spel i fem mot fyra i 1.21 efter en sen Björklövenutvisning i den första perioden men kom inte lika nära ett mål som kedjan med Lennartsson, Persson & Tavi gjorde strax efter. Tredjekedjan fortsatte sedan att spela piggt och kreativt.

BIK hade mycket puck under hela perioden, tillbringade mycket tid i offensiv zon och skapade även lägen. David Lilja hade ett av dem. Totalt kom man att vinna periodens skottstatistik med 11-5.

Björklöven är å sin sida omvittnat giftiga i sina snabba spelvändningar och efter cirka åtta minuter åkte sig Sebastian Selin till ett friläge som dock en följsam Hellgren-Smed räddade. Strax efter åkte sig Liss, Girard och Eriksson i Björklövens fjärdelina sig till en tre-mot-tvåa och även här stod BIK-keepern som en trygg sista utpost.

Men istället 18.09 kunde Björklöven i ännu en snabb spelvändning utöka sin ledning till 1-3 genom Olle Liss, assisterad av William Eriksson och Viljami Juusola. Hellgren-Smed fick en BIK-spelare över sig i samband med målet men reste sig och kunde spela vidare. Ytterligare ett två-mot-en-läge för gästernas förstafemma strax efter men BIK-målvakten räddade.

Tredje perioden 1-0, skotten 15-4

Fortsatt mycket BIK och skott alldeles utanför målstolpen av både David Lilja och Arvid Aronnsson i samma byte i början av perioden.

Powerplay för BIK efter 6 .06 och lagets bästa denna afton. William Pethrus och David Lilja hade lägen men Joona Voutilainen i Björklövenmålet stod för några kanonräddningar. BIK fortsatte att tillbringa mycket tid i anfallszonen även efter att gästerna blivit fulltaliga. De, å andra sidan, satsade på att försvara sig och gjorde det svårt för BIK.

Efter 12 minuter kom till slut reduceringen till 2-3 när David Lilja styrde in Johan Larssons skott. Även Gustaf Franzén noterades för en assist. Målet gav välbehövlig energi och BIK-spelarna vann närkamperna. Skott av Aleksi Rekonen strax utanför.

I samband med att man fått ett powerplay för en puck out (delay of game) tog BIK timeout och strax efter tog man även ut Hellgren-Smed för att spela med en extra utespelare. Massivt BIK-tryck i slutminuterna där bland andra Gustaf Franzén var nära en hjälteroll. Men Björklöven var effektivare denna afton och försvarade sig dessutom bra - skotten i den sista perioden skrevs till 15-4 och totalt vann BIK skotten med 32-20. Men Björklöven vann matchen med 2-3 och drog dessutom ifrån i tabellen där de i skrivande stund ligger tvåa på 45 poäng.


Om Kristianstad, som spelar först i morgon, tar minst två poäng mot Almtuna går man förbi BIK i en något haltande tabell där Kristianstad just nu har spelat två matcher mindre än BIK.


Sebastian Collberg lämnade alltså matchen efter den första perioden och rehabcoach Håkan Persson vill avvakta till morgondagen och ytterligare undersökningar innan han uttalar sig om honom. Westlund är okej efter några stygn i näsan.


Juliuz Perssons kedja med Viktor Lennartsson och Janne Tavi såg pigg ut under matchen och bidrar med både muskler, raska fötter och pigga hjärnor. Dessvärre utan utdelning idag, men känslan är att det snart kommer att lossna för den hårdjobbande trion.

"Ja, vi skapar mycket men får inte in pucken", konstaterar 'Julle' själv efteråt. "Och det är ju just det som hockey går ut på... Men visst känns det bra att spela tillsammans, det är bra lirare och vi får ofta ned puckarna och vinner våra dueller. Vi måste gå lite mer på kassen bara så kan det bli bra."

Hur skulle du vilja summera matchen?

"Vi har otroligt mycket lägen idag och sköljer över dem. I sista har de knappt något skott mot mål men vi får inte in våra lägen. De gör mål på sina powerplay och det gör inte vi och det är där matchen avgörs. I första perioden får vi inte ner puckarna och fastnar på offensiva blå och tvingas ta någon utvisning. Vi får helt enkelt inte det momentum vi vill ha. Men när vi sedan börjar få ned puckarna vinner vi de flesta duellerna och får långa anfall på dem. Men pucken går inte in och dessutom gör deras målvakt några riktiga idioträddningar."

Surt just nu, föstås men ser du några ljusglimtar eller lärdomar att ta med från den här matchen?

"Får vi ned puckarna från början ligger vi inte under så som vi gör idag. Vi måste få ned puckarna och spela vårt spel. Vi är otroligt hungriga och lyckas vi med det är det inte många som slår oss."


På fredag beger sig laget till Hovet, Stockholm för match mot AIK. Nästa vecka väntar två hemmamatcher - Onsdag 8/12 möter vi Västervik och på fredag 10/12 gästar Kristianstad Nobelhallen. Köp din biljett till dessa båda och kommande matcher här.

Säkra din plats i arenan genom att välja årskort - läs mer och boka här.


Från och med 1/12 krävs på grund av regeringsbeslut ett giltigt vaccinationsbevis och giltig ID-handling alternativt läkarintyg om att vaccination ej är medicinskt möjlig samt giltig ID-handling för all publik som går på match och andra event i Nobelhallen. Barn under 18 år är undantagna.

Mer information om detta kommer i en separat artikel under morgondagen. Informationen kommer också finnas lättillgänglig på hemsidan.