Matchrapport: Träningsmatch HV71 - BIK Karlskoga 3-2 (1-1, 1-1, 1-0)
Publicerad: 2021-09-21
Det blev ytterligare ett jämnt möte med HV71 i den sista träningsmatchen inför fredagens bortapremiär i Hockeyallsvenskan. Vi följer upp matchen med head coach Karl Helmersson.

Genrep. Ett slags självtest inför seriestarten på fredag och sista chansen att nöta detaljer, få beskeden man söker och göra bokslut över försäsongen.

HV71 kom till spel med ett minst sagt urstarkt facit från de två sista matcherna när de båda småländska seriekonkurrenterna Tingsryd (7-1) och Troja-Ljungby (9-0) stod för motståndet. Innan dess har det varit jämnare matcher - förlust i förlängningen mot Västervik och Örebro och vinst i sudden mot BIK. Träningsmatchandet inleddes med två segrar, 4-2 mot Västerås och 4-0 mot SHL-laget Linköping.

För BIK:s del har försäsongen inneburit seger mot Mariestad och AIK (vinst i båda mötena), förlust mot Västerås och en suddenförlust mot HV71.

Till kvällens match saknade BIK nyopererade Åke Stakkestad samt Anton Wiklund. Lars Volden fortsatte mellan stolparna med Marcus Hellgren Smed som back up.

Henrik Larsson, som missade förra veckans bortamatch mot AIK på grund av en förkylning, var tillbaka i laget. Det innebar att han tog plats bredvid Johan Larsson och att Oliver Åkelid åter blev sjunde back. På forwardsidan är laget intakt och coacherna valde att fortsätta med de kedjor vi vant oss vid tidigare under försäsongen. Joek Kiirikki inledde som extraforward.

En tidig HV-utvisning resulterade i powerplay för BIK som tog ledningen med 1-0 genom Henrik Björklund, assisterad av Henrik Larsson och Sebastian Collberg. Halvvägs genom perioden kunde dock Fredrik Forsberg kvittera till 1-1, också han i powerplay.

Samme Forsberg kunde sedan ta ledningen åt HV 4.52 in i den andra perioden, också den här gången i powerplay. Under en avvaktande utvisning för hemmalaget nästan två minuter senare replikerade BIK genom Johan Larsson, påpassligt framspelad av David Lilja. Trots chanser för båda lagen gick således lagen till periodpaus inför tredje med 2-2 på resultattavlan.

Powerplay för HV71 halvvägs genom tredje perioden och hårt tryck mot BIK-kassen men också bra boxplay. Med åtta minuter kvar kunde dock Jesper Kokkonen trycka in 3-2 till hemmalaget.

David Lindquist var nära att tråckla in en kvittering efter att ha gått hela vägen själv. BIK tog ut Volden i slutskedet för att spela med en extra utespelare och skapade lägen in i det sista. Henrik Larsson träffade bland annat stolpen men HV71 kunde hålla undan och vann med det jämna mötet med 3-2.

”Det var verkligen inte någon vanlig träningsmatch”, konstaterar Karl Helmersson strax efter matchslut. ”De ville få ett bra genrep och vinna precis lika mycket som vi. Det var tufft och rejält med två lag som verkligen ville spela om det.”

HV:s tre mål gjordes alltså i powerplay, något som Karl också tar upp:

”Ja, vi stod upp bra i spel fem mot fem och var hundraprocentiga där. Det är en riktigt bra signal. Jag skulle vilja säga att det här var vår bästa prestation över 60 minuter så här långt. Vi fick fram det vi sökte idag och det är kul att se, även om det inte blev vinst.”

Det har varit två jämna matcher mellan lagen så här långt. Förra mötet, hemma i Nobelhallen, gick till förlängning där till sist HV71 drog det längsta strået. Upplagt för spännande bataljer i vinter, med andra ord?

”Ja, det är skönt att se att vi kan störa alla lag i serien. Det är ett bra kvitto på att vi har något bra på gång. Vi gav det en ärlig chans i slutet av matchen men idag blev det stolpe ut. Det är viktigare att det blir stolpe in när vi spelar om poäng."

David Lilja och Henrik Larsson fick smällar under matchen men återkom snabbt i spel. I nuläget finns inga indikationer på att det ska bli något mer i efterhand.

”Nej, man får ju alltid utvärdera läget dagen efter match men nu finns det inget som tyder på några nya skador i laget.”

Har du något plus du vill dela ut?

”Många gör det bra idag. Vi önskade 60 bra minuter och det fick vi. Dessutom var den andra perioden vår bästa på hela försäsongen. Vi har fått ut det vi ville av försäsongen, nu kan vi lägga den bakom oss och se fram emot seriestarten på fredag.”

Till den här matchen fanns inte officiell matchfakta tillgängligt.