Månadens förening: Bofors Luftvärnsförening söker puckarnas ägare

25 november 2021 09:30

Månadens förening, Bofors Luftvärnsförening, tog oss igår med på en unik resa i Karlskogas hockeyhistoria när man visade upp puckar som fiskats upp ur Brekanalen.


'Månadens förening' är ett sätt för BIK Karlskoga att ge tillbaka till samhället och försöka vara med och synliggöra alla fina föreningar som finns i området. Varje månad får en ny förening, som utses av Möckelnföreningarna, chansen att visa upp sig själva och sin verksamhet under en av våra hemmamatcher.

Under onsdagens match mot Kristianstad var det Bofors Luftvärnsförenings tur och på plats fanns bland andra Leif Lundin, Göran Sundmar, Eva Hyvärinen, Sven Strömberg och Mats Karlsson. Föreningen är en av stans äldsta som fortfarande är aktiv och bildades redan i januari 1938, då med syftet att "tillvarata intresset rörande luftförsvaret av det vitala Bofors och Karlskoga stad". Numera fokuserar man främst på försvarsupplysning, ofta genom uppföljning av tekniska försvarsmaterielprojekt, och att värna om föreningens historia.

Föreningen har således massor av spännande att berätta och visa om stadens historia. Ta mumblingshammaren till exempel. Den är, tillsammans med murrester och några kvarnhjul, det enda som idag återstår av 1800-talets livliga verksamhet i områdets smedjor. Där har föreningen röjt upp och fått kommunen att sätta upp ett tak och renovera det ena vattenhjulet.

Under onsdagens match visade föreningen även upp några fynd som har en direkt koppling till stadens hockeyhistoria - puckar som man fiskat upp ur 'Brekanalen' (den bredare delen av kanalen) i Tuggenområdet.

Att det hamnat puckar i vattnet är inte något konstigt - här, nära Bofors station och pråmvändplan, fanns tidigt en träningplan för stadens hockeyspelare som få idag känner till.

På den här tiden, 1930-talet, var hockey en relativt ny sport i Karlskoga, liksom i större delen av Sverige, och i boken Nedsläpp av Gunnar Rosbro (1997) kan man läsa att stadens köpmän inte riktigt trodde på hockey som sport. När några grabbar ville dra igång en organisarad verksamhet konstaterade ägaren att man haft två hockeyklubbor på lagret under lång tid utan att sälja och tyckte därmed att bandyklubbor kunde fungera lika bra.

Puckarna var personliga och för att skilja dem åt ristade man in sina initialer i dem. Det innebar att gänget i Bofors Luftvärnsförening med lite detektivarbete på facebook har kunnat hitta några av puckarnas ägare. Under matchen hade man med sig några oidentifierade och lyckades man hitta åtminstonde ytterligare minst en ägare.

"Stig Stålberg var en av dem som var där och spelade, Roland Kilestad var en av de jäkligaste på att skjuta", berättar de. "Det ledde förstås till att en del puckar hamnade i plurret. Idag är halva Brekanalen igenfylld men vi har även hittat puckar i smalkanalen vid Björkborn."

Planen var i bruk flera årtionden framåt och några av medlemmarna har själva erfarenhet från spel på platsen.

"I och med att det fanns is där var alla Rosendalsungar där och spelade. Platsen kallas för 'Tuggen' i och med att det fanns en stor flisanläggning där under andra världskriget. Där Tuggen låg på fyrtiotalet fanns tidigare en fotbollsplan, 'Tuggvalla', där lag som Backa och Rosendal möttes. Vi har hittat referat från matcherna."

Vi i BIK Karlskoga lyfter på hatten för Bofors Luftvärnsförenings fantastiska arbete med att bevara och föra unik lokalhistoria vidare till nya generationer!


Läs mer om föreningen på deras hemsida