Eftersnack träningsmatch BIK - SSK 2-3

13 september 2019 08:00

Södertälje SK avgjorde sent och tog därmed hem segern i genrepet inför seriestarten nästa vecka. Oliver Eklind gjorde båda BIK:s mål. Vi följer upp matchen med Oliver och Staffan Lundh.


Torsdagskvällen innebar genrep då det var dags för försäsongens sista träningsmatch. SSK stod för motståndet och matchen spelades hemma i Nobelhallen inför en publik på 512 personer. Lagen hade mötts en gång tidigare under försäsongen, den 27/8 i Scaniahallen i Södertälje, och den gången vann BIK med 5-0.

Henrik Lundberg vaktade BIK-kassen och skadade August Gunnarsson och David Lilja saknades i laguppställningen.

Det började bra när BIK tog ledningen 8.35 in i första perioden genom Oliver Eklind, assisterad av Tor Immo och Filip Ahl. 1-0 stod sig perioden ut och skottstatistiken skrevs till 7-3.

Andra perioden såg ut att sluta mållös innan SSK:s Nils Rygaard, med bara 13 sekunder kvar av perioden och dessutom i numerärt underläge, stal pucken under ett uppspel och kvitterade till 1-1. BIK vann skotten i andra perioden med 12-7, något som delvis kan förklaras med två powerplay, och stod för mycket av puckinnehavet utan att skapa de där riktigt heta lägena.

7.31 in i tredje perioden tog gästerna ledningen med 2-1 genom Bobbo Petersson, assisterad av Christopher Liljewall och Lucas Carlsson. 11.29 tvingade Oliver Eklind fram en utvisning när han störtade fram mot mål och i det efterföljande numerära överläget (och med matchuret på 12.50) stod han också för kvitteringen till 2-2, assisterad av Alexander Anderberg och Dennis Fröland. 17.42 återtog dock SSK ledningen genom ett skott i krysset av Christopher Bengtsson. Målet kom i powerplay och Bengtsson assisterades av Lucas Carlsson och Christopher Liljewall.

BIK:s jakt på en kvittering avbröts när gästerna fick ett nytt powerplay med 18.36 på tavlan. Tredje perioden slutade således 1-2 med skotten 9-10 och Södertälje vann matchen med 3-2. Den totala skottstatistiken slutade 28-20 i BIK:s favör.

"Vi börjar bra, gör rätt saker och ligger på men sedan börjar vi slarva lite och släpper in dem i matchen", konstaterar tvåmålsskytten Oliver Eklind efteråt. "Sett över hela matchen är den inte dålig men vi slarvar lite för mycket."

Ni har mycket puck under åtminstone de två första perioderna men får inte till tillräckligt många heta chanser.

"Nej, och det är det vi måste komma åt. Vi måste kasta fler puckar mot målet, det är så de gör och får sina mål idag."

Du gjorde lagets båda mål idag, hur är känslan i din kedjeformation med Tor Immo och Filip Ahl?

"Skönt att få göra mål redan innan serien börjar. Jag tycker att vi har hittat varandra bra. Vi är tunga grabbar, alla tre, och svåra att ta pucken ifrån."

Vad tar ni med er från den här matchen?

"Vi kommer ut starkt med bra fart och spelar som vi ska under den första perioden. Vi vågar hålla i pucken när vi har den, det är vi bra på."


I teatervärlden är det ett dåligt omen om genrepet går bra. Hur ska vi översätta det till hockeyn, Staffan Lundh?

"Det stämmer, genrepet får ju inte gå för bra så det får vi väl ta med oss då. Sedan tycker jag väl att vi, under de två första perioderna, rent spelmässigt för matchen. Men, precis som mot Mora, gäller det att göra några mål på vägen. Får man inte in puckarna finns risken att det ramlar över till motståndarna. Sedan bjuder vi dessutom istället på ett. Här handlar det om lite barnsjukdomar som vi måste jobba bort men också om vilja, att man verkligen vill göra mål istället för att lämna ifrån sig ansvaret till någon annan."

Finns det något positivt att ta med sig från matchen, trots förlusten?

"Som helhet känner vi oss starkare än SSK och det tar vi med oss. Nu gäller det att få in mer jävlar-anamma när chansen att avgöra kommer. Högre fart och lite mer desperation. Idag dräller vi bort alldeles för många lägen."

"Vi fick avgöra snyggt i matchen mot Mora men det kan man inte räkna med att få göra i varje match. Man måste ta chansen när lägena kommer."

Nästa vecka startar serien med bortamatch mot Almtuna på fredagskvällen. Vad tränar ni lite extra på fram till dess?

"Mycket handlar om att få fart på grejerna. Vi kommer till exempel lägga en del fokus på att träna powerplay."