Ny i laget: Möt Axel Bergkvist
Publicerad: 2020-09-02
Möt Axel Bergkvist, en offensiv, produktiv back som trots sina blott 20 år kommer med en hel del rutin från såväl seniorhockey som internationellt spel.

20-åriga backen Axel Bergkvist har hockey i blodet. Både på mammas och pappas sida finns det gott om inspiratörer och en av dem är förstås hans far, Per-Ragnar som var målvakt i Leksands IF. Att det blev hockey var därmed inte någon slump, om än inte helt självklart.

”Hockey är nog en släkt- och familjegrej, tror jag. Det finns många före detta hockeyspelare i släkten så det blev nog helt naturligt så även för mig. Jag började spela på uterinken när jag var jätteliten, så liten att jag inte ens minns det, faktiskt. Men det tog lång tid innan jag åkte på första träningen i Leksand. Det hade jag faktiskt lite problem med i början, jag ville helst vara på uterinken. Men så småningom blev det Leksand.”

”Jag höll på med många olika idrotter så länge jag kunde. De tre största var innebandy, fotboll och hockey. Fotboll och hockey gick att kombinera ganska länge i och med att de har olika säsong men innebandyn fick jag tyvärr sluta med ganska tidigt. Det är synd att det är så, jag hade gärna fortsatt med alla tre sporterna längre.”

Hur kom det sig att hockeyn till slut vann dragkampen?

”Det var nog många olika aspekter som spelade in, tror jag. Vi hade roligt tillsammans i laget, det gick bra för oss och det sitter nog lite i mina gener sedan tidigare. Hockey var helt enkelt roligare!”

Att han skulle spela back var inget aktivt val.

”Det var någon som satte mig på backplatsen och där blev jag kvar. Någon gång kunde man ju tänka att det skulle vara roligt att få spela forward istället men jag kunde ju backsidan så bra att den positionen känns bäst för mig.”

Axel är född i Insjön och förblev moderklubben Leksands IF trogen genom hela ungdoms- och junioråren fram till förra säsongen.

”Jag vet inte riktigt varför det blev så. Jag hade inte så mycket annat att gå på när det blev dags för gymnasieval, de hörde av sig tidigt och det kändes bra att stanna kvar.”

Dalarnas TV-pucklag tog brons båda säsongerna (14/15 och 15/16) som Axel deltog. På juniorsidan var han med och tog brons i USM med U16 och dubbla silver med J18-laget. Men de största utmärkelserna har kommit på det individuella planet: säsongen 15/16 gjorde han flesta assist av alla backarna i U16 Västra-serien. I J20 Super Elit gjorde han mest mål av alla backar i slutspelet (16/17) och flest poäng av alla backar (17/18) i Norra-serien. I sin sista J20-säsong i Leksand gjorde han flest mål och flest poäng av alla backar i Topp 10-serien där han stod för imponerande 15 (8+7) poäng på 18 matcher.

Han har också hunnit prova på spel i landslaget då han spelat i både U16-, U17- och U20-landslagen.

Vilka erfarenheter tar du med dig från dina landslagsäventyr?

”Man lär sig nog av allt, man tar intryck och får nya erfarenheter hela tiden oavsett var eller mot vilka man spelar. I landslaget blir det ju korta, intensiva samlingar så det jag främst tar med mig därifrån är att ha fått prova på att spela mot de bästa i sin egen ålderskull. .”

Axels talang gick förstås inte Leksandsledningen förbi och säsongen 17/18 debuterade han i A-laget och Hockeyallsvenskan. Det blev bara två matcher den säsongen, men säsongen efter – då Leksand ännu en gång tog steget tillbaka till SHL – blev det hela 36 matcher och totalt 10 (3+7) poäng för den då blott 18-årige backen.

”Det var verkligen häftigt att få göra debut i A-laget, en dröm som gick i uppfyllelse. I första matchen spelade vi borta mot Vita Hästen. Andra säsongen var mer på riktigt, då hade man kontrakt och var med på åtta backar. Det finns så mycket att ta in och lära av de äldre spelarna. Det var förstås också väldigt roligt att få vara med om avancemanget, så mycket mer går nog inte att önska.”

Sommarens 2019 draftades han i den sjunde rundan av NHL-laget Arizona Coyotes. Inför säsongen 19/20 gjorde dessutom Axel en rejäl resa när han valde att ta steget över Atlanten efter att ha draftats av kanadensiska Kitchener Rangers i den nordamerikanska collegeligan (OHL) i andra rundan.

”Jag hade skrivit ett tvåårskontrakt med Leksands A-lag på våren men med en out (ut-klausul) om jag skulle bli draftad av ett OHL-lag. Jag var på camp i Arizona efter draften när jag fick ett samtal från Kitchener Rangers att även de hade draftat mig. När de ville ha mig dit direkt var det inte mycket att fundera på.”

Du hade varit Leksand trogen i hela din karriär och nu bytte du inte bara liga och kontinent utan också till liten rink. Hur var det?

”Det var utmanande men samtidigt kul. Hockeyn går mycket fortare, det blir inte så mycket spel i hörnen och sådant.”

Vad tar du med dig från året i Kanada?

”Väldigt mycket, både på och utanför isen. Jag har växt som människa utanför och som spelare på isen. Det är så många saker att det är svårt att välja ut något specifikt men framför allt tror jag att det handlar om att jag tog chansen, att jag vågade.”

Resultatmässigt gick det också bra, du noterades till exempel för 52 (9+43) poäng på 62 matcher.

”Ja, det gick väl lite trögt i början men jag kom igång bättre mot slutet. Det var både med- och motgångar, så som det alltid brukar vara under en säsong och det är bara att hantera.”

Vad fick dig att bestämma dig för att vända hemåt inför årets säsong?

”Jag saknade nog främst seniorhockeyn och seriositeten som den för med sig. I OHL var spelarna juniorer, mellan 16 och 20 år gamla, och jag ville spela mot män och på seniornivå. Så jag tror att det här är rätt val för mig.”

Varför blev det BIK Karlskoga i återkomsten till svensk hockey?

”Först och främst hade jag hört mycket positivt om klubben. Jag pratade bland annat med Fredrik Forsberg och många andra som alla bara pratade gott om BIK. Det kändes som helt rätt plats, klubb och stad för mig i min utveckling så det var inte mycket att tveka på nu heller.”

Du har ju under junioråren utmärkt dig som en pålitlig poänggörare. Hur tänker du kring det och hur skulle du presentera dig själv som spelare idag?

”Det beskriver nog mig ganska bra, jag vill vara en offensiv back och skapa mycket framåt. Givetvis går laget i första hand men visst är det kul om poängen trillar in. Det är inget jag tänker på, utan jag försöker spela mitt spel så får vi se vart det leder.”

”Jag har nog kanske naturligt en blick för det offensiva spelet men saknar däremot en del när det gäller det defensiva. Där finns det andra som är bättre än jag.”

Du har ju mött BIK i Hockeyallsvenskan tidigare med Leksand – vad minns du från de matcherna?

”Det har alltid varit tuffa matcher mot BIK, oavsett om det varit här i Nobelhallen eller uppe i Leksand. Det är matcher man till och med går och grämer sig emot, faktiskt, haha. Det blir aldrig en lugn stund på isen när man möter BIK oavsett vilken femma som är inne. Framför allt är BIK ett lag som alltid ligger med i toppen oavsett hur laget på pappret ser ut. Det var också en sak som jag hade med mig när jag valde att gå till BIK från Kitchener.”

Hur har mottagandet varit här i Karlskoga?

”Jättebra! Allt har känts toppen redan från första början. Vi har bra harmoni i truppen, bra ledare och bra gubbar, helt enkelt.”


Headcoach Karl Helmersson om Axel Bergkvist:

”Ung leksandskille som spenderade förra säsongen i juniorligan i Kanada. Det ska bli spännande att se honom här i BIK – jag tror att han är en spelare som publiken här i Nobelhallen kommer att gilla. En kreativ back som vi också hoppas ska vara produktiv.

Skribent Marie Angle