Matchrapport: Träningsmatch BIK Karlskoga - Mora IK 3-1 (2-0, 0-1, 1-0)

2 september 2021 22:30

BIK besegrar Mora med 3-1 efter mål av David Lindquist, Åke Stakkestad och Sebastian Fakt. Vi följer upp matchen med en lätt blåslagen men nöjd målskytt samt headcoach Karl Helmersson.


Trots att hemmapremiären mot topptippade HV71 till slut landade i en suddenförlust kom BIK stärkta till torsdagens match mot Mora. Laget hade fått med sig flera tidiga, positiva besked kring spelet och uppvisade dessutom en stark moral som visade Jönköpingslaget att BIK Karlskoga kommer bli en motståndare att räkna med i vinter.

Mora kom till Nobelhallen med två tidigare träningsmatcher bakom sig. I premiären, förra onsdagen, bortabesegrade man seriekollegan Kristianstads IK med 3-1 och i lördags besegrades Hockeyettanlaget Halmstad Hammers med 5-4 efter en svängig match och en stark sista period.

Förutom ett målvaktsbyte, med Marcus Hellgren Smed i målet och Lars Volden som back-up, valde BIK-coacherna att köra samma lag och samma formationer som senast. Kalle Jellvert och Anton Wiklund är fortfarande skadade.


BIK tog taktpinnen från start och det mesta kom under förstaperioden att handla om hemmalaget, som lämnade perioden med 2-0 på tavlan och 10-6 i skott. David Lindquist och Åke Stakkestad gjorde målen. Andra perioden blev betydligt jämnarre med ett mer böljande spel, chanser för båda lagen och en reducering till 2-1 för gästerna. Med nästan en minut kvar av perioden fick Moras Johan Persson lämna isen efter en boarding mot Åke Stakkestad som renderade i 5+game. Åke kunde lyckligtvis spela vidare.

BIK inledde därmed tredje perioden i spel fem mot fyra i drygt fyra minuter, något som dock avbröts av en BIK-utvisning. Sebastian Fakt utökade ledningen med 3-1 åt hemmalaget knappt halvvägs genom perioden och BIK kunde sedan kontrollera matchen och ta hem segern. Marcus Hellgren Smed stod för en starkt hemmadebut i BIK-målet med flera viktiga räddningar.

Mer detaljerade matchfakta hittar ni som vanligt längst ned i artikeln.


Efter matchen möter vi en lätt blåslagen men nöjd Åke Stakkestad i omklädningsrummet.

Grattis till segern, Åke! Man får väl ändå säga att du befann dig i händelsernas centrum denna afton: Först målskytt och sedan föremål för Perssons boarding. Ska vi börja med att prata om ditt mål som innebar 2-0 för BIK

"Ja, det blev en händelserik match för min del får jag väl ändå säga. Vi fick bra tryck i anfallszonen och jag kom fram i mitten från backposition vilket gjorde att Moraspelarna inte riktigt lade märke till mig. Jag fick en bra passning av 'Reko' där så det var bara att skjuta och hoppas på det bästa."

Det var en riktig räkmacka som Aleksi serverade dig!

"Japp, på silverfat, haha."

Matchen i övrigt, hur skulle du vilja beskriva den?

"Första var jättebra, då har de inte alls mycket. I andra blev det lite mer hafsig hawaiihockey där både de och vi får chanser. Sedan tycker jag ändå att vi stängde till matchen i tredje och fick en viktig trea med oss."

Det blev tyst i Nobelhallen under några sekunder efter smällen när du for in i sargen och föll till isen efter boardingen. Hur känner du dig?

"Det gick bra som tur var eftersom jag fick både huvud och axel i sargen samtidigt", säger Åke som dessutom kan uppvisa både en blodig näsa och en blånagel efter kvällens drabbning. "Blånageln fick jag lite senare och näsan hände i första, utanför båset. Jag vet inte riktigt vad som träffade där."

Förra veckan, när resten av laget var på träningsläger i Mariestad, var Åke på ännu ett landslagsläger med juniorkronorna, den här gången i form av en fyrnationsturnering i Tjeckien. Där noterades han för 1+1.

Fortsatta framgångar i landslaget, vad tar du med dig därifrån hem till Karlskoga?

"Det är klart att man får självförtroende. Nu senast, i Tjeckien, fick jag spela mycket och fick en typ av roll som jag tycker mycket om. Väldigt kul. Jag försöker att alltid ge hundra procent."

Vinst mot Mariestad och Mora och sudden-förlust i en jämn match mot HV i säsongens tre första träningsmatcher. Vad tar ni som lag med er till nästa veckas båda träningsmatcher?

"Vi vet att vårt spel fungerar. Nu är det bara att bygga vidare på det och finslipa detaljerna. Om vi tränar hårt varje dag kommer det här bli riktigt bra!"


Karl Helmersson är på det stora hela nöjd med dagens insats och veckan totalt samtidigt som han ser saker att fortsätta jobba vidare med.

Jag tyckte att vi började matchen på samma beslutsamma sätt som vi spelade i tisdags mot HV71. Håller du med, Karl?

"Ja, vi gör en riktigt bra förstaperiod. Vi åker skridskor, vi åker 'rätt' och verkligen kuggar i varandra över hela banan. Mora får svårt att komma åt oss. Kul att se att vi kommer ut med den energin! Sedan tycker jag att vi tappar konceptet lite i den andra perioden och håller inte ihop lagdelarna som vi gjorde i första. Vi blir lite för spretiga och lite ihåliga och ligger lite för långt ifrån Moraspelarna i vårt försvarsarbete."

Mora börjar vinna fler dueller...

"Ja, precis. Det är en typisk försäsongsperiod. I sista kommer vi dock tillbaka och spelar mycket mer stabilt och jag tror att skotten blev 13-4 till oss. Det tycker jag är starkt mot ett jagande Mora."

Ett mål i powerplay och fortsatt hundraprocentiga i boxplay. Dina tankar om special teams så här tidigt och efter att ha jobbat med dessa i mindre än en vecka?

"Ja, det har vi knappt börjat med. Powerplaymålet kom väl egentligen mer på ett flygande anfall men jag tycker att vi satte upp ett riktigt bra powerplay i sista perioden. Det finns absolut spetsegenskaper där. Killarna som spelar boxplay gör det också riktigt bra och Hellgren agerar lugnt och stabilt i målet."

Ja, målvakterna har delat på uppgiften så här långt och det känns som om vi kommer att få ett starkt målvaktspar även i vinter.

"Ja båda har fått visa upp sig och har då stått för bra, stabila insatser. De ingjuter lugn i laget."

Till sist: Vad tar ni med er från den här veckans båda matcher och träningar inför nästa veckas två intressanta matcher mot AIK och Västerås?

"Vi tar med oss att vi är en bra bit på väg i det vi arbetar med. Det finns några fläckar, med tanke på andraperioden idag, så det finns saker att jobba på. Nu gäller det att jobba vidare med detta nästa vecka. Men rent matchmässigt tycker jag att vi har startat bra."


I morgon, fredag, klockan 10.00 släpper vi biljetterna till de två återstående träningsmatcherna som går av stapeln nästa vecka. På tisdag 19.00 gästar AIK och på torsdag 19.00 väntar ett prestigefullt möte med Västerås IK. Läs mer och boka HÄR.


Matchfakta BIK Karlskoga - Mora IK 3-1, (2-0, 0-1, 1-0)

Skotten: 31-19 (10-6, 8-9, 13-4)

Publik: 247

Första perioden 2-0, skotten 10-6

Det mesta handlade om BIK i första perioden. Hemmalaget fortsatte på inslaget spår från tisdagens match mot HV71 och trummade på, låg nära Mora-spelarna och vann duellerna från start. Marcus Hellgren Smed i BIK-kassen hade en lite otacksam uppgift men stod för flera viktiga räddningar när så behövdes.

52 sekunder Utvisning, Mora. Daniel Ljunggren, 2 minuter tripping.

2.08 1-0. Powerplaymål av David Lindqvist som åkte sig fri och avslutade kallt mot Mora-keepern Matteus Ward.

5.38 2-0. Målskytten Åke Stakkestad, välplacerad i slottet, serverades snyggt från Aleksi Rekonen från bakom målet. Hockeygodis! Även Gustaf Franzén noterades för en assist.

18.44 Utvisning, BIK. Åke Stakkestad, 2 minuter roughing.

Andra perioden 0-1, skotten 8-9

Jämnare andraperiod med ett mer böljande spel.

7.19 2-1 Paul Bittner reducerade åt Mora, assisterad av BIK-bekanta backen Axel Bergkvist.

Nästan halvvägs in i perioden prickade Viktor Lennartsson stolpen och domarna signalerade först för mål men friade efter samråd. Strax efter prickade Moras Daniel Ljunggren lika klockrent stolpen bakom Marcus Hellgren Smed.

19.02 Utvisning, Mora. Johan Persson utvisades 5+game för en boarding mot Åke Stakkestad.

Tredje perioden 1-0, skotten 13-4

På grund av den sena Mora-utvisningen i andra perioden inledde BIK i spel fem mot fyra i drygt fyra minuter. Detta avbröts dock av en BIK-utvisning.

1.18 Utvisning, BIK. Sebastian Collberg, 2 minuter highsticking.

8.31 3-1. Sebastian Fakt utökade hemmalagets ledning. Edwin Lindström och Emil Öhrwall assisterade.

8.54. Utvisning, BIK. Gustaf Franzén, 2 minuter holding.

12.02 Utvisning, Mora. Bobby Thomas Macintyre, 2 minuter crosschecking. Bra tryck i powerplay.

17.21 Time out för Mora som sedan valde att ta ut målvaken för att spela med en extra utespelare. BIK kunde dock kontrollera även slutminuterna.