Juniorkollen Special: Häng med under en Try-out till NIU i BIK Karlskoga
Publicerad: 2021-10-12
I denna veckas specialutgåva av Juniorkollen hänger vi med på höstens första Try-out till NIU och pratar med några av dem som tar besluten.

För klubbens juniorlag är säsongen nu igång. Ännu obesegrade J20 leder sin serie, J20 Regional Väst, och under tisdagskvällen väntar omgång 6 då laget på hemmaplan tar sig an tabelljumbon Falu IF. På lördag spelar laget borta mot tabelltrean Hudiksvalls HC.

J18 R-laget ligger för närvarande, sju matcher in på grundserien, sjua i tajta J18 Regional Väst men bara tre poäng efter lag 2-5. I sin senaste match, som spelades i söndags, besegrade man tabellfyran Västerås med 3-1 på bortaplan. För BIK Karlskogas del spelas nästa match på torsdag då tabellfyran Mora IK gästar Nobelhallen - en bra möjlighet att hänga på i jakten på den viktiga topp-fem-placeringen. Även på söndag spelar laget hemma då nian Grums kommer hit. Matchstart i den matchen är 12.00.

J18 L spelar som bekant i två serier, J18 1C Västra och J18 1D Västra där söndag är speldag för båda.

I 1C ("Örebroserien") har man ännu bara hunnit spela två omgångar och där har BIK tagit full pott och leder serien på målskillnad över Köping och Västerås på samma poäng. Där kan söndagens bortamöte med trean Västerås bli intressant.

I 1D ("Värmlandsserien") har de flesta lagen spelat tre matcher och där ligger BIK på en fjärdeplats med en seger, en förlust och en oavgjord vid full tid och totalt 4 poäng. Där väntar skuggande tabellfemman Forshaga IF i söndagens hemmamatch. Kom gärna och stötta laget på plats, matchen startar 15.00 i Nobelhallen.


Fokus i denna veckans Juniorkollen lägger vi dock på att berätta om intagsprocessen till nästa läsårs NIU som just nu är i full gång. Många undrar hur en try-out går till och hur BIK Karlskoga väljer ut det fåtal spelare som man varje år enligt licensen får ta in till klubbens elitidrottsgymnasium, NIU.

Noteras bör först att klubben har två hockeygymnasier, där LIP (Lokal IdrottsProfil) söks först med den ordinarie gymnasieansökan i februari. Till LIP hålls inga try-outs.

På måndagen hölls höstens första try-out för hockeyspelare som sökt NIU-gymnasiet i BIK Karlskogas regi. Vi hängde med under dagen och pratar efteråt med Marcus Kull (juniorkoordinator, instruktör och J20-coach) och Johan Schoultz (NIU-ansvarig, instruktör samt assisterande tränare A-laget) om dagen och vad som händer framöver. Hur går egentligen en try-out till och vad ska man tänka på om man vill gå HG i Karlskoga?

Klockan tio på förmiddagen klev Johan och Marcus samt Linus Rundgren (instruktör och J18R-coach) och Marcus ’Leo’ Leandersson (junioransvarig) in en fullsatt möteslokal i Nobelhallens inre. 30 förväntansfulla, kallade spelade väntade tillsammans med sina föräldrar på en första information inför dagen. 23 kom spelare utifrån, sju var BIK-spelare och av de totalt 30 deltagarna var två målvakter.

”Vi pratade om antagningsprocessen, hur vi jobbar på vårt hockeygym och pratade lite om skolan. Kort sagt berättade vi om hur vårt hockeygymnasium, som är ganska stort, vilka typer av spelare som vi söker och sådant”, berättar Marcus.

Då är ju den naturliga följdfrågan: Vilka typer av spelare söker då BIK Karlskoga?

”Vi kollar efter spelare som passar in i BIK Karlskoga. Vi går inte främst efter de mest ’skillade’ spelarna utan söker dem som gillar att tävla och som brinner för hockeyn både på och vid sidan om isen. Det tror jag skiljer oss från många andra. Det handlar om att vilja lägga ned tiden som krävs, när vi ska ta in 12 av hundratals sökande måste vi göra en grundlig research där den biten är viktig.”

”Vi måste vara noggranna i vilka vi tar in så att vi får in dem som vi tror kan föra BIK-andan vidare. Det är otroligt viktigt, bommar vi ett år kan detta lätt gå ur klubben. Vi måste vara väldigt noga i att ta in spelare som för vidare det som BIK Karlskoga står för.”

Klockan 11.00 genomfördes en rundvandring på Möckelngymnasiet där även skolans rektor Eva Eriksson Öhrn och ’Leo’ fanns på plats för att svara på frågor om skolan, till exempel valbara program.

Det var många föräldrar på plats under dagen. Upplever ni att föräldrarna har många frågor?

”Den här tiden är ganska tuff för både spelare och föräldrar med allt vad det innebär av TV-pucken och sökande till HG. Under själva try-outtillfället får vi inte så många frågor och förhoppningsvis beror det på att vi täcker inte mycket av frågorna i vår information. Men det är klart att det kommer en del frågor via mail och telefon både före och efter. Vi är många som jobbar med hockeygymnasiet här så det finns många att fråga.”

En vanlig fråga är, som jag förstått det, om man kan bli antagen till HG i BIK Karlskoga även om man inte varit uttagen till TV-pucken…

”Ja, det är många som ställer den frågan och svaret är att det kan man absolut. Ta Joel Kiirikki som exempel – han spelade inte TV-pucken men kom in på NIU här och har nu A-lagskontrakt.”

Efter lunch, klockan 13.00, var det så äntligen dags för en timmes gemensam träning där de tre tränarna på isen hade understöd av ’Leo’, Torsten Yngveson samt några A-lagsspelare på läktarna för att hinna se alla spelare ordentligt. Efter träningen spelade spelarna under en timme internmatch.

”Det var många spelare på isen men vi kunde hjälpas åt bra och efter matchen satt vi ned tillsammans och diskuterade samtliga spelare och de kommentarer vi hade gjort på dem. Träningen blev riktigt bra med många kampmoment, smålagsspel så att vi fick se dem i lite trängre situationer. Matchen gav oss möjlighet att se helheten. En jättelyckad dag, tycker jag och när jag informerade spelarna efteråt om hur vi går vidare verkade även de nöjda. De sa att de hade haft skitkul”, summerar Marcus.

”Det var väldigt många skickliga spelare på plats”, tycker Johan. ”Kul att se att det finns sådan stor kompetens i föreningarna som killarna kommer ifrån. Hade man varit tränare för de två lag som vi ställde mot varandra igår hade man varit jättenöjd! Konkurrensen mellan spelarna är stor, det var många på isen och de var förstås nervösa och vi försökte tona ned den biten. Nu kommer vi ägna de kommande dagarna åt att gå igenom spelarna och kanske bjuda in några av dem igen för en lite mer djuplodande intervju och familj.”

”Vi ligger fjorton dagar före jämfört med tidigare år och det är skönt att ha fått sparka igång lite tidigare i och med att vi har väldigt många sökande och hårt tryck på platserna.”

Ansökningsportalen ligger uppe mellan 13/9 och 1/12. Vad kan ni så här långt säga om antalet sökande inför nästa läsår!

”Det ser bra ut”, säger Johan. ”Ansökningsportalen har varit öppen i nästan exakt en månad och det fortsätter att ramla in nya ansökningar nästan varje dag. Spelarna får ju söka upp till fyra NIU och det vi kan se i ansökan är att vi är en av fyra. Vi är uppe i cirka 150 ansökningar i nuläget och då är vi ju en av fyra klubbar men samtidigt ett av de fyra attraktivaste klubbarna för just de personerna. Vi vill göra något bra här och det är kul när folk runt om i landet uppfattar detta.”

BIK Karlskoga kallar samtliga spelare som är aktuella för antagning till try-out i någon form.

”Har man inte blivit kallad så är man inte aktuell”, konstaterar Marcus. ”Vi vill vara raka och ärliga och vi kan inte bjuda in alla utan kallar dem som vi tycker känns aktuella."

Åtminstone en stor try-out återstår, nästa måndag. Sedan kan någon ytterligare storsamling tillkomma om klubben känner att man behöver det. Dessutom kör man strötry-outs med upp till tre spelare i taget.

”Speciellt om det kommer in en sen ansökan kan det vara så att man inte hinner med en vanlig try-out”, säger Johan. ”Vi har många kontakter, till exempel tränare, som kan tipsa och hjälpa oss. Det går att bjuda in spelare i mindre sammanhang.”

BIK Karlskogas NIU-gymnasium har sökande från hela Sverige, men även från länder som Norge och Schweiz.

”Vi hade en norsk spelare med i går”, avslöjar Marcus. ”Många norrmän söker sig till Sverige och då är det ju vi och Färjestad som har de NIU som ligger närmast. De som söker brukar ha hört gott om klubben och när vi har spelare från andra länder i A-laget, som till exempel våra två finländare nu, brukar det också sprida sig.”

Klubbarna har fram till slutet av januari på sig att bestämma sig men BIK försöker att ge besked till spelarna så snabbt som möjligt, speciellt om det rör sig om ett avslag. Detta för att ge dem en chans att söka vidare innan ansökningsportalen stänger.

”Vi vill ge besked så snart som möjligt men måste nu först ta lite tid att sätta oss ned och göra ett genomarbetat val”, säger Johan. ”Det är ju inte så många platser att tillsätta men samtidigt vill vi ge så många som möjligt chansen att visa upp sig. Sedan är det viktigt att de får chansen att söka sig vidare om de inte är aktuella för vårt NIU. För lokala spelare finns ju också HG i form av LIP, som man söker som tillvalskurs när man söker gymnasiet i februari, om man inte tar en av platserna på NIU.”

Man kunde nästan ta på nervositeten i båset inför träningen. Är det kört om man missar en passning eller bränner några målchanser?

”Det är klart att det är nervöst för dem”, nickar Marcus instämmande. ”Men vi sa det till dem, att 99 % av spelarna är missnöjda med sin prestation när de sätter sig i bilen efter en try-out. Missar gör alla, någonstans ser vi ändå vilka som kan ha det som vi söker och sedan kollar vi vidare via svenskhockeytv, tar referenser och så vidare. Det är inte det man gör här på isen under två timmar som avgör om man kommer in!”

Vad ska man tänka på om man vill gå NIU i BIK Karlskogas regi?

”Man måste förstås vara behörig att söka till gymnasiet”, säger Johan. ”Men det är viktigt att förstå att det är ett rejält stålbad att komma till ett NIU oavsett vilken klubb man väljer. Man sparkas rakt in i vuxenlivet och även om vi här I BIK servar så mycket vi kan faller ett stort ansvar på individen. Vi sköter det här med träningen här i klubben men allt annat – sömn, kost och så vidare – måste man själv vara beredd på att sköta. Man kanske till exempel går från att aldrig ha kört en tvättmaskin till att sköta all tvätt själv."

"Det är en tuff men rolig tid för de flesta, man får vänner och skapar kontakter för livet. Vi ser ju att många väljer att stanna eller flytta tillbaka till Karlskoga eftersom de trivts så bra här.”

HG:s målsättning gentemot A-laget har uppfyllts mer än väl under de senaste säsongerna men det finns fler värderingsmässiga mål som man strävar mot.

”Vår uttalade målsättning är att kunna lyfta upp en junior till A-laget varje säsong”, berättar Johan. ”Oavsett var de kommer att spela senare vill ge våra elever en bra hockeyutbildning men också fostra dem till att bli en bra person och någon som man kan lita på. Det gäller förstås i samhället över lag. Om man spelar i BIK Karlskoga ska man ha modet att stå upp när så krävs samtidigt som man vågar säga nej till det som är dåligt."

Kommunikation, Privatmarknad och CSR Marie Angle