A-laget kör HLR-utbildning: "Det här måste alla kunna!"
Publicerad: 2021-09-10
Den danska fotbollspelaren Christian Eriksens hjärtstopp och dramatiska räddning mitt under en EM-match i somras fick många att inse vikten av HLR-utbildning och hjärtstartare i verksamheten. I måndags höll Joakim Falkenström en mycket uppskattad kurs med A-laget.

I BIK Karlskoga hålls just nu HLR-utbildning för spelare och ledare i A-laget, ledarstaben kring juniorerna och personalen. HLR står som bekant för Hjärt- och Lungräddning, och det är Joakim Falkenström och hans företag J & M:s Första Hjälpen & HLR som håller i den cirka 1,5 timme långa utbildningen där deltagarna bland annat lär sig att använda hjärtstartare och placera en medvetslös person i stabilt sidoläge.

”HLR har aktualiserats rejält efter hjärtstoppet som drabbade den danska spelaren i fotbolls-EM i somras”, berättar Joakim. ”Många i föreningslivet som vaknade till och det tycker vi är jättebra. Fler köper in hjärtstartare och ser till att utbilda alla inom föreningen inom HLR.

{!A}

Fotbollsstjärnan Christian Eriksens kollaps på planen i Danmarks match mot Finland i juni och den snabba, febrila insatsen från sjukvårdarna fick stor uppmärksamhet världen över och även långt utanför fotbollssfären. Hans hjärtstopp utlöstes av en ganska vanlig orsak hos elitidrottare: störningar i hjärtrytmen.

Tack vare kunniga personal och en blixtsnabb insats kunde man omgående få i gång hans hjärta och rädda hans liv, något som tyvärr inte är den vanligaste utgången. Av de cirka 10 000 hjärtstopp utanför sjukhus som årligen inträffar i Sverige överlever i snitt bara var tionde. Men statistiken visar att en snabb insats med HLR och hjärtstartare förbättrar oddsen avsevärt. I Eriksens fall har han nu fått en så kallad ICD-enhet, en slags inbyggd hjärtstartare, inopererad för att undvika fler hjärtstopp.

”I och med att snabba insatser är så avgörande vid ett hjärtstopp är det en väldigt fin och viktig gest av BIK att ordna detta för A-laget. Det är faktiskt inte så vanligt att klubbar på så här hög nivå kör sånt”, berömmer Joakim och berättar att han även tidigare hållit kurser i HLR inom klubben.

Att det dessutom finns hjärtstartare i verksamheten är A och O.

”Det är oerhört viktigt att det finns hjärtstartare i närheten om något händer. Får man på en hjärtstartare inom tre minuter ökar den chansen till överlevnad med 75 procent. Det blev tydligt under fotbolls-EM, där hjärtstartaren faktiskt räddade hans liv.”

{!B}

Pandemin har satt sina spår även när det gäller första hjälpen – först och främst genom att restriktionerna i princip satte stopp för de flesta utbildningstillfällena men också i att man i rådande läge generellt avråder från inblåsningar och istället enbart fokuserar på så kallade kompressioner när det gäller vuxna med hjärtstopp.

”Det har gått drygt ett och ett halvt år utan utbildningar nu i och med pandemin men nu ser vi att det börjar komma förfrågningar och att trycket börjar bli stort”, säger Joakim som håller kurser för såväl företag och föreningar som privatpersoner.

En HLR-utbildning är en färskvara som regelbundet bör uppdateras.

”Instruktionerna förändras ju och det är viktigt att gå utbildningen kontinuerligt. Precis som man på arbetsplatsen håller brandgenomgång varje år bör man också se till att alla uppdaterar sin HLR-kunskap.”

Däremot, betonar Joakim, ska man aldrig tveka att ingripa av rädsla för att förvärra läget.

”Det enda fel man kan göra är att inte göra något! Larma måste man, enligt lag, men att dessutom komma i gång med kompressioner direkt gör skillnad mellan liv och död.”

Joakim startade sin utbildning med A-laget med att gå igenom statistiken och poängtera vikten av att ingripa samt svara på spelarnas frågor. Efter att han hade visat hur HLR går till, demonstrerat hjärtstartaren och låtit ’Daggen’ agera modell för en placering i stabilt sidoläge fick spelarna själva träna innan kursen avslutades med en tävling.

Spelarna delades in i fyra femmor som fick varsin torso att köra kompressioner på under viss tid. Tävlingen gick ut på precis det som en lyckad HLR-insats bygger på – en jämn takt och ett bra djup i kompressionerna. Värdet räknas i procent och Joakim blev mycket imponerad över spelarnas insats där samtliga hamnade över 95 %.

”De här fina siffrorna ser man inte särskilt ofta. Över 90 är högt och något som bara professionella sjukvårdare brukar nå upp till”, avslutar han nöjt.

{!C}

”Jätteviktigt och en bra sak”, summerar Wilhelm Westlund utbildningen. ”Det här måste alla kunna, man vet aldrig när det kommer att behövas.”

’Wille’ har gått HLR-utbildningar tidigare men tycker att det är viktigt att hålla sig uppdaterad.

”Ja, jag har gått några gånger men man behöver fräscha upp kunskaperna ibland. Det är lätt att glömma saker och om något skulle hända tror jag att det är bra att ganska nyligen ha gått utbildningen. Dessutom fick vi ju lära oss idag att vi nu, under covid, inte ska blåsa in luft. Det hade jag inte tänkt på tidigare.”

Till sist, har du koll på var i Nobelhallen som hjärtstartaren finns?

”Jajamensan, den sitter mellan båsen”, konstaterar han lugnt och nickar ut mot Nobelhallen.

Läs mer om utbildningen och om hur du bokar här.

Kommunikation, Privatmarknad och CSR Marie Angle