Eftersnack BIK - Väsby IK HK 6-0 (2-0, 1-0, 3-0)

15 januari 2021 21:50

En stabil insats över 60 minuter låg bakom BIK:s fjärde raka seger när Väsby besegrades. Målskyttarna Gustaf Franzén och Sebastian Fakt.ger sin syn på matchen.


För motståndet denna fredagsafton stod Väsby IK HK, inför kvällens omgång på 13:e och näst sista plats i tabellen med bara Kristianstad efter sig och nio poäng upp till Modo på 12:e plats.

Väsby må vara nya i ligan inför den här säsongen men ska mötas med största respekt. De båda lagen hade inför fredagens match tidigare hunnit mötas tre gånger, där BIK vann det första mötet med 5-0 men förlorade det andra med 3-0 och det tredje med 2-1 i sudden.


Mycket är positivt för BIK just nu: Under torsdagsmorgonen kom laget hem till Karlskoga efter en relativt svår bortaresa där man bärgade 9 poäng av 9 möjliga.

Laget har, i och med veckans segrar, klivit upp på andra plats i en – bör tilläggas – haltande tabell där BIK har spelat fler matcher än övriga lag. Tabelltrean Björklöven ligger till exempel i skrivande stund 9 poäng efter men med sex matcher mindre spelade.

Dessutom är flera spelare på väg tillbaka efter skadefrånvaro. Carl Berglund var under fredagen tillbaka i spel efter att ha tränat ikapp på hemmaplan under lagets roadtripp och Victor Berlind anses vara några få träningspass från comeback. Positiva besked kom också angående David Lilja och Robin Carlsson som tvingades utgå med skada under veckans tidigare matcher men som snart förväntas vara tillbaka. Även David Lindqvist börjar närma sig spel.


Tim Juel var tillbaka i BIK-målet inför kvällens match mot Väsby, med Stefan Steen som backup.

Det märktes redan från start att BIK har gott självförtroende just nu - hemmalaget tog tag i taktpinnen från start och hade, med något lite mer skärpa i avsluten och en gnutta medstuds, kunnat leda med mer än 2-0 efter den första perioden. BIK:s 1-0-mål kom efter 5.23 då Tor Immo passade fram Aleksi Rekonen. 17.05 ökade Sebastian Fakt på till 2-0, assisterad av Åke Stakkestad och nämnde Immo.

Väsby kom ut intensivt i inledningen av den andra perioden, skapade mer än tidigare och satte vid några tillfällen Juel på prov i BIK-målet. BIK fortsatte dock att spela med tålamod och pondus och stod för en stabil andra period där man också kunde utöka till 3-0 genom Linus Karlsson (Thorell & Larsson).

Hemmalaget fortsatte sedan att trumma på i den tredje perioden och dödade tämligen effektivt Väsbys båda powerplay. Gustaf Thorell stod för BIK:s enda utdelning i powerplay denna afton när han gjorde 4-0, assisterad av Johan Larsson och Linus Karlsson. Innan perioden och matchen var över hade Aleksi Rekonen (Immo) gjort 5-0 och Gustaf Franzén (u ass) gjort 6-0.

En gedigen insats över 60 minuter från BIK:s sida gjorde att det inte var något snack om segern denna afton. Tre nya viktiga poäng innebär att BIK fortsätter att hänga med i toppen. En ny nolla för Juel och laget är förstås ytterligare en positiv sak att ta med sig från kvällens match.


Gustaf Franzéns bildar kedja tillsammans med Tor Immo och Aleksi Rekonen. De tre stod för totalt tre mål och tre assist i matchen. Gustaf själv gjorde 6-0-målet.

Det känns som om laget har ett väldigt bra självförtroende nu efter roadtrippen, Gustaf!

"Ja, absolut. Vi har ett bra go´i truppen. Det var en riktigt rolig resa, vi spelade bra hockey och hade kul ihop som lag men idag var det riktigt skönt att vara tillbaka hemma i Nobelhallen och få fortsätta där vi var när roadtrippen tog slut."

Väsby har varit en ganska svår motståndare så här långt. Hur förberedde ni er för det här mötet?

"Väsby är ett lurigt lag. De har många skickliga spelare, ligger lite på rulle. Det jag tyckte att vi gjorde bra idag var att vi inte blev bekväma med att vi hade mycket puck. Om man blir det är det svårt att ställa om när de får ett lite längre byte eller en kontring. Det pratade vi mycket om innan matchen idag, att vi skulle vara påslagna hela tiden och tugga på genom hela matchen."

Väsby klev upp lite i inledningen av den andra men överlag kändes vårt spel väldigt stabilt över samtliga tre perioder idag.

"Ja, det är omöjligt att dominera under 60 minuter och det kommer att komma svängningar där motståndarna har bra byten. Då gäller det att vara påslagen och gör jobbet i försvarszonen. Det gör vi och vi lyckas vädra ut stormen och kommer upp igen. Allt som allt tycker jag att vi gör en väldigt väl genomförd match."

Gustaf trivs väldigt bra ihop med sina kedjekamrater - som alltså har börjat få riktigt fin utdelning.

"Jag, Tor och 'Reko' har fått väldigt bra självförtroende tillsammans, speciellt under den här roadtrippen, och jag tycker att vi kuggar i varandra bra över hela banan. 'Reko' fick bra utdelning idag, Tor fick det uppe i Örnsköldsvik och ja, vi turas om lite. Det har varit väldigt bra och det är verkligen kul att spela hockey just nu."

Vad tar ni med er från kvällens match?

"Vi tar med oss samma sak idag som vi har gjort från matcherna under Norrlandsturnén: Vi har blivit bättre på att sätta press över hela banan, alla fem kuggar i bra i vårt presspel. Ingen tummar på någonting. Det är det som gör att vi kan spela så här och skölja över motståndarna så som vi har gjort under de senaste matcherna. Det och ett bra målvaktsspel tar vi med oss!"


Sebastian Fakt gjorde 2-0 i slutet av den första perioden. Hans analys är att lagets nya, fina självförtroende tillsammans med ett inspirerande uppdrag lade grunden till en obruten segersvit.

"Vi har ett bra drag och ett bra självförtroende i gruppen nu och det ska vi bygga vidare på.", konstaterar han. "Vi är trygga i det vi gör och tror på det här. Men vi visste ju också att Väsby hade plusstatistik på oss inför kvällens match och vi pratade om att det var dags att ändra på det. Idag skulle vi vinna, det var inget snack om den saken. Det var vår tändvätska idag, att vi inte skulle ge dem något övertag över oss den här säsongen."

Senast Väsby besökte hallen blev ni nollade, trots att ni hade ett stort puckinnehav och skapade många chanser. Nu stod det 2-0 efter första perioden. Hur viktigt är det att få tidig utdelning?

"Det kan lätt bli en frustration om man inte får utdelning, trots stort spelövertag. Det var så klart skönt och viktigt för oss att få med oss 2-0 efter första."

Berätta om ditt mål, som innebar just 2-0 med strax under tre minuter kvar att spela av den första perioden.

"Jag var väldigt trött efter ett långt byte men fick en passning av Åke nere i hörnet. Jag såg att alla backade ifrån mig, vilket gav mig en del tid och jag bestämde mig för att ta in den i banan och trycka iväg ett skott. Det blev ju ganska bra. Skönt och efterlängtat, det var så länge sedan jag gjorde mål att jag inte ens minns när."

Dessutom blev det ännu en hållen nolla för Juel och laget. Hur mycket tänker man på en sådan sak under slutperioden?

"Det blir väl främst under de sista fem, tio minuterna när man börjar känna att det är nära. Man vill göra det för Tim, framför allt. Men man får helt enkelt ta det byte för byte och göra det så bra man bara kan."

Tidigare under säsongen har vi haft en del kostsamma svackor under matcherna. Det såg vi inte till någon idag och det har varit betydligt färre och kortare sådana under de senaste matcherna.

"Ja, vi har blivit lite jämnare och det har gett oss en hel del framgång nu under den senaste månaden. Tidigare under säsongen hade vi mycket dippar under matcherna och de tycker jag att vi till stora delar har städat bort nu. Det är en styrka att kunna mata på matcherna igenom och aldrig ge motståndarna någonting."

Hur 'städar man bort' svackor?

"Det handlar nog mer om det mentala. Vi vet att vi kommer att få byten i vår egen zon och då får man inte drabbas av panik. Man gör sitt byte i egen zon, gör det bra och tar det därifrån. Det gäller att jobba på och tro på det man gör."


Matchfakta: BIK – Väsby IK HK 6-0 (2-0, 1-0, 3-0) Skottstatistik: 26-18 (8-3, 12-7, 6-9) Publik:8 + ca 160 soffbiljetter

Första perioden 2-0, skotten 8-3

BIK dominerade och hade ett stort puckinnehav under hela perioden men många avslut gick strax utanför vilket drog ned skottstatistiken.

5.23 1-0 Aleksi Rekonen, assisterad av Tor Immo. Snyggt hockeymål där Tor klev upp och passade fram Aleksi, som inte gjorde några misstag.

6.57 Powerplay för BIK med Väsbys Jesper Kemi utvisad i två minuter för en slashing. Bra tryck i powerplay, som fortsatte även efter att gästerna blivit fulltaliga.

14.30 Nytt powerplay för BIK, den här gången med Väsbys Rasmus Sörgardt utvisad i två minuter för roughing. Snudd konstant press i Väsby-zonen och efter att ha varit snubblande nära flera gånger utökade BIK till 2-0 strax efter att gästerna blivit fulltaliga:

17.05 2-0 Sebastian Fakt, assisterad av Åke Stakkestad och Tor Immo.

Hemmalaget hade bud på fler mål under perioden, till exempel var Linus Karlsson nära att få in en puck i en snabb spelvändning nära halvvägs genom perioden.

**Andra perioden 1-0, 12-7 **

Det var ett betydligt mer taggat Väsby som kom ut till den andra perioden. De låg närmare, var obekväma och gav inledningsvis inte BIK lika mycket tid att agera. Gästerna satte också Juel på prov och var vid flera tillfällen nära ett reduceringsmål. BIK fortsatte dock att gnugga på och spela stabilt och tillbringade även fortsatt mycket tid i Väsby-zonen.

6.22 Powerplay för BIK med Väsbys Rasmus Sörgardt utvisad i två minuter för holding.

10.42 3-0 Linus Karlsson, assisterad av Gustaf Thorell och Johan Larsson

Tredje perioden 3-0, skotten 6-9

4.32 Powerplay för BIK då Väsbys Jacob Spångberg utvisades i två minuter för en kneeing.

5.30 4-0. BIK får utdelning i powerplay för första gången den här kvällen. Målskytt: Gustaf Thorell, assisterad av Johan Larsson och Linus Karlsson.

6.35 Väsbys första powerplay. Axel Bergkvist utvisad i två minuter för en hooking. BIK håller undan bra.

9.27 Nytt powerplay för Väsby, den här gången med Gustaf Thorell utvisad i två minuter för en hooking.

16.11 5-0 Aleksi Rekonen, assisterad av Tor Immo.

18.22 6-0 Gustaf Franzén, utan assist.