Eftersnack BIK - AIK 4-2 (1-1, 2-0, 1-1)

5 december 2020 18:28

Fjärde raka segern är ett faktum! Vi följer upp lördagseftermiddagens seger med målskyttarna Linus Karlsson och Sebastian Fakt.


Med tre raka segrar i ryggen tog BIK på lördagseftermiddagen emot AIK hemma i Nobelhallen. BIK låg inför nedsläpp på 4:e plats, AIK på 13:e plats i en mycket haltande tabell.

På BIK:s skadelista återfinns fortfarande Gustaf Thorell, David Lindquist, Victor Berglind samt Åkes Stakkestad.

Inga större förändringar från senast i BIK:s laguppställning - Tim Juel tog plats mellan stolparna med Stefan Stéen som back up medan Robin Carlsson gick in i kedjan med Edwin Lindström och Carl Berglund. Joel Kiirikki startade som extraspelare.


BIK förde lördagens ganska tempostarka match, vann skotten med klara 31–16 och vann också rättvist med 4-2. Trots detta var det AIK som fick det första målet, drygt 11 minuter in i första perioden. BIK kvitterade dock i powerplay i periodens allra sista sekunder när Linus Karlsson från backposition (!) ostört kunde stänka in 1–1.

11.06 in i den andra perioden tog BIK ledningen med 2–1 genom Henrik Björklund. Ledningen utökades till 3–1 genom Sebastian Fakt som snyggt slog in returen på sin egen stolpträff på volley. Målet kom dessutom i boxplay.

I inledningen av den tredje perioden reducerade gästerna till 3–2, men BIK behöll ändå kontrollen och Mikael Eriksson satte 4-2 med mindre än sju minuter kvar. Trots att AIK i samband med ett powerplay i slutminuterna tog ut sin målvakt och spelade med sex utespelare höll BIK undan och säkrade därmed sin fjärde raka seger.


Ni som vill fördjupa er i matchfakta hittar som vanligt detta längst ned i inlägget. Vi andra tar ett snack med målskyttarna Linus Karlsson (1+1) och Sebastian Fakt (1+1).

Linus Karlsson inledde alltså målskyttet för BIK genom sitt powerplaymål som innebar 1-1 i slutsekunderna av första perioden. Därtill passade han fram till Henrik Björklunds 2-1-mål i andra perioden.

"Jag tycker att vi kom ut väldigt bra, även om vårt powerplay i första perioden kanske inte var på topp", summerar han den första perioden."Powerplay måste vi skruva upp lite grann. Men det var bra fart från start och vi tog tag i taktpinnen direkt."

Det kan ju skapa viss frustration när man, som ni idag hade ett övertag och skapade många lägen när det istället blev motståndarlaget som tog ledningen. Hur viktigt var ditt kvitteringsmål med bara drygt 5 sekunder kvar av första perioden?

"Ja, det är alltid viktigt att få in en puck som vi fick strax innan första pausvilan. Det gav lite extra energi till andra perioden att ha 1-1 och slippa jaga det första man gör. Det var väldigt skönt att jag fick in den."

Målet kom i powerplay men såg kanske inte riktigt ut som de mål vi är vana vid från din klubba. Berätta!

"Jag brukar inte skjuta så mycket däruppifrån, det var nästan ett backskott, haha. Lite annorlunda än de jag brukar göra. Men alla mål är sköna att få.

Linus är nöjd med lagets insats och matchen som helhet:

"Jag tycker att det är en bra match, där vi är stabila rakt igenom. Visst kan jag tycka att vi släpper till någon chans för mycket ibland, men som helhet gör vi det bra. Vi skapa många chanser och har bud på fler mål än de har."

Jämnare insats och bättre kontroll har varit ledordet under senare delen av hösten. Det ser vi frukten av nu. Hur arbetar man rent praktiskt med den biten?

"Det handlar mycket om små detaljer som är avgörande och vi jobbar med dem hela tiden under träning. Vi måste vilja ha puck, vara noggranna och starka med den och veta vad vi ska göra när vi tar in den i anfallszonen."


Sebastian Fakts 3-1-mål var intressant ur flera perspektiv. Dels för att det befäste ledningen ytterligare i ett skede när AIK hade momentum i form av powerplay. Men kanske främst för hur det gick till - Sebastian prickade först stolpen och slog sedan in sin egen retur på volley. En möjlig kandidat till veckans mål.

"Först blev jag nästan lite besviken när jag såg hur skottet tog i stolpen men så kom returen tillbaka mot mig", berättar han själv efteråt och kan inte låta bli att skratta. "Jag hade bra fart och var på väg bort men så landar pucken nästan på bladet."

Tillslaget kommer på volley dessutom - hur är dina skills i tennis och padel?

"Haha, jag bara vispade till. Lite konstigt men skönt att jag fick slå in den."

Hur skulle du vilja summera matchen?

"Jag tycker att vi gör en ganska stabil match. Det är väl egentligen bara i början av den tredje perioden som jag tycker att de är bättre än oss. Jag vet inte varför och vi vill inte göra så, men vi har en tendens att backa hem lite för mycket när vi har ledningen i den tredje perioden. Det är något vi måste jobba med. Men idag gör vi det. Men med drygt halva perioden kvar tycker jag att vi växlar upp lite igen och spelar hockey. Därifrån är det lugnt och vi kontrollerar matchen resten av tiden."

Det kan bli lite darrigt när motståndarna får in en reducering som AIK fick i inledningen av den tredje perioden och därmed krymper ledningen till bara ett mål. Men på läktarplats såg det snarare ut som ni växlade upp och ni fick också flera bra lägen direkt efter deras 3-2-mål.

"Det stämmer. Vi fick ett bra byte direkt efter deras mål som vi sedan kunde bygga vidare på. Då återtog vi deras momentum och det är det som gör att vi kan göra vårt 4-2-mål."

4-2-målet passade för övrigt Fakt fram till då han gav målskytten, 'Daggen' fritt läge när AIK-keepern Claes Endre inte hann över.

Fyra raka segerar. Dina tankar om det?

"Vi hade ett snack efter matchen mot Björklöven (25/11, förlust 7-1). Efter det har det blivit mycket bättre. Vi lägger mer fokus på defensiven och vet att vi får målchanser. Väl där får vi dessutom bättre utdelning."

Min upplevelse var att tempot var högre i dagens matche än de senaste matcherna.

"Ja, det tycker jag också. Bättre tempo och bättre passningsspel över lag. Det är också kul att se och något att bygga vidare på."


Matchfakta: BIK – AIK 4-2 (1-1, 2-0, 1-1)

Skottstatistik: 31-16 (12-6, 11-4, 8-6)

Publik: 8 + ca 140 soffbiljetter

Första perioden 1-1, skotten 12-6

BIK tog kommandot från start i vad som kom att bli en fartfylld första period. Redan under första matchminuten fick Alexander Leandersson iväg ett vasst skott från slottet och Tor Immo och Sebastian Fakt hade lägen strax efter. Claes Endre i AIK-målet hade en hel del att göra.

Det blev dock gästerna som gjorde det första målet: 11.20 0–1 Isak Salqvist, assisterad av Fredric Weigel och Amil Krupic.

BIK fick möjlighet att spela powerplay tre gånger under den första perioden:

9.38 Avvaktande utvisning, 2 minuter hooking, på Johan Johnsson verkställdes.

11.54 Fabian Zetterlund, 2 minuter interference.

18.04 Avvaktande utvisning, 2 minuter tripping, på Fredric Weigel.

19.54 1–1 Med 5,5 sekunder kvar av perioden kvitterade BIK till sist i powerplay genom Linus Karlsson efter en öppnande passning av Filip Roos. Även Aleksi Rekonen noterades för en assist.

Andra perioden 2-0, 11-4

Hemmalaget fortsatte att trumma på och fick tidigt ett powerplay med sig.

1.03 Utvisning, AIK: Filip Windlert, 2 minuter slashing. Flera vassa avslut för BIK i det efterföljande numerära överläget och en fortsatt stark insats av Endre i AIK-målet.

7.59 Powerplay för AIK när Jesper Alasaari utvisades i 2 minuter för en slashing. Bra boxplay.

11.08 2-1 Henrik Björklund tog ledningen åt BIK, Linus Karlsson assisterade.

14.47 Powerplay för AIK när Alexander Leandersson utvisades i 2 minuter för en tripping.

15.25 3-1 Sebastian Fakt prickade först stolpen och slog sedan själv in returen på volley. Snyggt mål och dessutom i numerärt underläge. Gustaf Franzén assisterade.

AIK bet sig fast i BIK-zonen i slutminuterna men BIK försvarade sig bra med Juel som trygg sista utpost.

Tredje perioden 1–1, skotten 8-6

5.57 3–2 AIK reducerade genom Oliver Wahlström, assisterad av Johan Johnsson och Max Lindholm och gav lite mer nerv åt matchen.

BIK drog sig dock inte hemåt utan fortsatte skapa lägen framåt.

13.25 4-2 Sebastian Fakt passade fram målskytten Mikael Eriksson till öppet mål.

14.16 Powerplay för AIK med Aleksi Rekonen utvisad i 2 minuter för en hooking. BIK:s boxplayteam åkte sig till ett två-mot-en-läge men lyckas inte få in pucken.

17.21 Powerplay för AIK med David Lilja utvisad i 2 minuter för en interference. Innan nedsläpp tog gästerna time out och tog ut sin målvakt för att spela med sex utespelare mot BIK:s fyra. BIK kunde dock hålla undan och kassera in sin fjärde raka seger.

20.00 Utvisning på Mikael Eriksson, 2 minuter highsticking.