BIK Karlskoga e-sport vill framåt: "Vi tar verkligen vårt uppdrag att representera BIK Karlskoga på allvar!"
Publicerad: 2021-09-06
BIK Karlskoga finns även representerat i e-sportens värld och här berättar lagledaren Joacim Wilhelmsson om en kraftigt växande sport, utmaningarna man står inför och om lagets drömmar och mål.

Hockey kan spelas på fler sätt än ett. Som ni kanske redan sett finns BIK Karlskoga representerat inom den starkt växande e-sporten där matcherna spelas på konsoler och i den senaste versionen av NHL-spelet. Det är klart att e-sportshockey och klassisk hockey på is skiljer sig åt på många sätt, men likheterna är förbluffande många.

Joacim ’Jocke’ Wilhelmsson har varit med sedan BIK Karlskoga e-sport startades och är lagansvarig för det idag sex man starka laget. Själv har han spelat sedan 2009, när man först började spela sex mot sex, det vill säga där alla sköter varsin spelare. Efter en lite trevande start råder det nu inte längre någon tvekan om att e-sportshockey är här för att stanna.

”Det är först under de senaste tre åren som sporten växt och blivit alltmer seriös”, berättar han. ”Det börjar bli pengar inblandade och fler ’riktiga’ lag vill vara med och bli representerade. Många klubbar är med idag - i SHL är det bara Frölunda som inte är med och i HockeyAllsvenskan finns just nu åtta lag representerade.”

Som utövare av en relativt ny sport som många, framför allt äldre, inte har någon relation till kan man möta en del fördomar.

”Det vanligaste är väl att folk tror att vi alla är ’gamers’”, säger Jocke. ”Det är vi inte, jag spelar till exempel bara NHL och inga andra spel. Vi spelar inte 24/7 utan är ute och motionerar, jobbar och många av oss har dessutom familj. Det är lätt att se det som bara ett spel och jag kan förstå att folk tycker att det är konstigt att man kan tjäna pengar på det. Men det ligger hårt arbete och mycket träning bakom att folk kan börja livnära sig på det, precis som i sport över lag.”

”Vi ser också ett ökande intresse bland publiken. E-sport handlar om ledarskap, kamratskap och om att bygga ett lag som vilket lag som helst, fast på internet. En kombination mellan att spela på nätet och att röra på sig vid sidan om det är perfekt, det är så vi vill ha det.”

BIK Karlskoga e-sport består i skrivande stund av Joacim Wilhelmsson (back), Alexander Sundman (back), Andreas Norman (forward), Anti Rissanen (forward), Daniel Hållén (forward) samt Peter Novara (kommentator).

Precis som laget som representerar klubben på isen måste alltså även e-sportlaget träna mycket tillsammans.

”Allt är förstås på skoj men samtidigt satsar vi verkligen på detta”, betonar han. ”Vi lägger ned oerhört mycket tid för att ta det till nästa nivå och uppfattas som seriösa. Vi spelar fyra till fem dagar i veckan, mellan 19.00 och 22.00. När vi tränar kan vi dels möta andra lag eller välja att spela i olika träningslägen i spelet för att till exempel lägga upp taktik eller träna på olika delar i vårt spel.”

En viktig skillnad mellan Joacims lag och kollegorna på isen är att e-sportlaget sällan eller aldrig träffas i det verkliga livet eftersom alla sitter hemma vid sin dator. Laget är utspritt både innanför och utanför landsgränserna och kommunicerar vanligtvis via messenger.

”Just nu är det försäsong för oss, ungefär som för de vanliga hockeylagen. Vi har förlorat några lagmedlemmar och letar och testar nya samtidigt som vi håller på att slipa på vårt spel. Hittills har vi spelat en turnering, Svenska Champions League (SCL), där vi missade playoff med några poäng. Vi arbetar också med vår värdegrund, som utgår från BIK:s värderingar, så att vi kan vara representativa. Vi vill vara spjutspetsen, vi tar verkligen vårt uppdrag att representera BIK Karlskoga på allvar.”

För SHL-lagen finns en stängd liga (e-sports-SHL, eller e-SHL) men säsongen består i princip av olika turneringar där den europeiska ligan smäller högt. Dels är den störst och mest prestigefull, dels är prispengarna störst där. Totalt 100 000 kronor står på spel i den turneringen.

”En säsong består av flera olika turneringar. Europa League spelas två gånger om året. Sedan har vi alltså även till exempel SCL som vi nyss spelade och e-SHL som liksom Europa League har en rejäl prispott. Vi hoppas snart få till en motsvarande liga för lagen i HockeyAllsvenskan. Vi vet att det finns intresse från fler klubbar här att starta egna lag, jag pratade själv nyligen med några som ville veta hur de skulle gå till väga.”

Alla e-sportlag är inte knutna till en befintlig hockeyklubb, det finns lag som är helt fristående. Spelare kan även under säsong välja att byta och spela för en annan klubb. En viktig fråga för att utveckla sporten är, enligt Joacim, att skapa tydligare ramar och regelverk kring till exempel lagens sammansättning och de olika turneringarna.

”Just nu är det inte så mycket struktur inom sporten. Man kan hoppa mellan lagen lite som man vill och det är också lite olika regler för lagen i olika turneringar. I Svenska Champions League, till exempel, får man ha en utländsk spelare med medan man kan blanda som man vill (så länge det är europeiska spelare) i till exempel Europa League. Vi vill gärna se att man sluter lagen så att det inte blir så stor omsättning. Annars väljer många att gå vidare om man, till exempel, inte tycker att man får tillräckligt med speltid.”

Även BIK Karlskogas e-sport-lag har en dröm och en målsättning:

”Vi vill framåt och ska göra vårt bästa för att BIK ska gå upp även här. Det här är vår grej, vi kan den här världen och vill bidra så att BIK Karlskoga blir starka också på e-sportsidan. På lite längre sikt hoppas vi att man, som man nu kunnat börja göra i andra spel som till exempel Counterstrike, ska kunna arbeta med det här. Det hade varit coolt.”

I större turneringar som Europa League spelar lagen i fem olika divisioner där Neo är den för nybörjare. I stigande ordning följer sedan: Core, Lite, Pro och Elite. BIK Karlskoga spelar på Lite-nivån. På Elite-nivå spelar bland annat Färjestad och HV71 samt Djurgården har kvalificerat sig hit inför den kommande säsongen. Man stiger i division genom bra resultat i de större turneringarna.

”Det är steget upp till Pro som hägrar, det är viktigast nu, men då gäller det att få behålla spelarna och grunden i laget under en längre tid. Vi satsar på att bygga för framtiden med flera nya unga spelare, den yngste har hittills varit 14 år. Ungdomarna är rappare i skallen men inte lika erfarna. Sedan har vi bra kontakter utomlands också.”

Ytterligare utmaningar väntar:

”Ja, när Playstation 5 kommer ut kommer det bli skillnad mellan de som har den konsolen de och som fortfarande spelar på 4:an. Det nya NHL som kommer i september kommer få ny spelmotor och kraftigt förbättrat grafik som gör upplevelsen mer verklig. Det är det vi vill, vi vill att det ska se så äkta ut som möjligt, men i början med ett nytt spel kan det ibland se väldigt buggat ut. Ytterligare en utmaning är nätverket, många spelare har haft problem med en stor leverantör och har tvingats byta. Det är viktigt att den biten fungerar, inte minst som vi i sporten vill bli betraktade som seriösa av sponsorer och få fler att börja följa oss.”

Varje möte består av två matcher (hemma & borta) som totalt pågår i 30 minuter och har kommentator och åskådare precis som vanligt hockey. Här följer dock publiken matchen via en webbsändning som laget brukar posta på sin instagram.

För att spela match krävs alltså minst sex spelare som sköter varsin spelare. Det är dock inte ovanligt att större lag har fler spelare med som kan turas om. BIK söker just nu efter fler spelare till sin trupp.

”Lag på högre nivå har ofta back up-spelare, som till exempel en extra målvakt, eftersom de spelar fem dagar i veckan. Framöver kan det komma att bli byten under matcherna, och de tycker vi är en bra idé. Samtidigt får inte laget bli för brett, det gäller att kunna spela tajt tillsammans. Vår önskan är att bygga upp en stomme på fyra backar, sex forwards och två målvakter.”

Joacim betonar att ett framgångsrikt lagbygge kräver tid och tålamod.

”Vi i BIK Karlskoga e-sport vill attrahera erfarna spelare men som det ser ut idag är vi inte riktigt där än. Det tar lång tid att bygga upp ett lag och de som ligger i framkant har hållit på betydligt längre. Spelarna investerar mycket tid i detta och det måste funka med familj och jobb eller studier. Speltid är också viktigt. Det ska vara både roligt och seriöst på en gång.”

Laget har en tydlig bild av vilka spelare man önskar:

”Vi vill ha lagspelare, lagkamrater som ger allt för gruppen och alltid sätter laget före jaget.”

Det finns egentligen ingen lägre åldersgräns för spelarna men en del turneringar, som till exempel e-SHL:s kräver underskrift från vårdnadshavare om spelare är under 18. Det beror på prispengarna och att man har ett spelbolag som sponsor.

Joacim:

”Vi i BIK Karlskoga vill gärna ha spelare som är minst 18 år gamla, det handlar om ganska mycket tid och sena kvällar och som spelare behöver man ha en viss mognad. Men vi har spelare som är under 18 som det har fungerat bra med. Vi har också fått en del förfrågningar om ett juniorlag och där skulle vi i så fall vilja ha ungdomar med lokal anknytning.”

Nästa turnering som laget planerar att delta i går preliminärt av stapeln under september och mer information när och var ni kan se matcherna hittar ni på lagets instagramsida bikkarlskogaesport.

Kommunikation, Privatmarknad och CSR Marie Angle