Stolta BIKare: AjaBaja-kompis - när Neo och Juni hälsade på

27 september 2021 13:30

Häng med när Neo och Juni, som en del i AjaBajaCancers pilotprojekt AjaBaja-kompis, kom och hälsade på förra veckan.


När Neo, snart 8 år, och lillasyster Juni, snart 4 år, vaknade på onsdagsmorgonen hade de ingen aning om vilken överraskning som väntade. Faktum var att inte ens mamma Ronja och pappa Stefan visste riktigt allt. När familjen begav sig mot Nobelhallen strax före 11.00 trodde barnen att de skulle bowla. Men så blev det inte.

Neo, som gillar hockey, älskar BIK Karlskoga och själv spelar i klubben, blev väldigt intresserad när han upptäckte att A-laget snart skulle börja träna. Det ville han gärna se. När sedan två av spelarna, kapten Mikael ’Daggen’ Eriksson och hans assisterande Henrik ’Björka’ Björklund kom fram och började prata med honom på läktaren fann han sig snabbt.

Efter lite snack och några foton gick spelarna för att förbereda sig för träning, medan vi tog med familjen – som nu utökats med mormor och morfar - på en rundvandring i Nobelhallens inre. Neo och Juni fick prova på spelarnas gym, kika in i omklädningsrummet och fika i cafeterian. Juni testkörde även en av A-lagets alldeles egna käpphästar. När träningen drog i gång följde vi den precis vid sargen och Neo meddelade att han nu blivit sugen på att träna själv.

Det var ju tur eftersom det var precis det som var planerat. När den ordinarie träningen var slut vinkades familjen ned i båset och både Neo, Juni och pappa Stefan fick dra på sig skridskorna och hänga med lagets kaptener och headcoach Karl Helmersson ut på isen.

Neo tränade målgester med Johan Larsson och ’Daggen’ och lärde sig finter av Gustaf 'Frasse' Franzén. Detta medan Juni fick träna skridskoåkning med Karl. När det blev dags att avrunda bjöds Neo in till spelarnas omklädningsrum där han fick byta om tillsammans med sina idoler. ’Daggen’ överlämnade varsin signerad matchtröja, t-shirt och mössa till Neo och Juni. Sedan tidigare hade Neo en signerad puck av Carl Berglund, nu fick han en varsin signerad puck av Johan, ’Daggen’ och ’Frasse’. Puckar de dessutom använt under den gemensamma träningen.

Dagen avslutades med fika hemma hos familjen på Aggerud där Neo visade sina skills i tv-spel och Juni och ’Daggen’ ritade och utbytte teckningar.

Ytterligare en glad överraskning väntar lite längre fram då familjen är inbjuden att sitta i en av logerna som vi vikt för barn under Barnens dag-matchen söndagen den 28/11.

”Jag trodde att vi skulle spela bowling men det här blev ju den bästa dagen någonsin”, konstaterade Neo redan när han gick rundturen i hallen. Efteråt tycker han att det bästa med dagen var att få spela med idolerna. Johan Larsson, ’Daggen’ och 'Frasse' är hans nya favoritspelare.

Familjen Luff/Hansen har haft en tuff sommar. I juni diagnosticerades blott treåriga dottern Juni med leukemi. Från en dag till en annan förvandlades vardagen från vanligt småbarnsliv med renovering av villan till en berg-och-dalbana av frågor, känslor och tuffa behandlingar.

”Juni är fortfarande i början av sin behandling och just nu mår hon ganska bra”, berättar mamma Ronja. ”Hon har svarat på ett positivt sätt på den men det är en tuff behandling och den tär på hela familjen. Den här dagen har varit helt magisk för oss, jag blir så rörd över alla fina människor som ställer upp för oss.”

Mötet med BIK Karlskoga kom på initiativ av AjaBajaCancer och är en del av pilotprojektet AjaBaja-kompis.

”Jag följer AjaBajaCancer på Instagram och där la de ut information om det här projektet. Då får man som familj ansöka om att vara med och vi tänkte väl främst på Neo, att han behövde det här. Det tog väl bara ungefär en vecka så hörde de av sig. Neo är en trogen BIK-are så det blev ju perfekt med den här dagen. Det gör stor skillnad för hela familjen, att få en paus och få göra något roligt tillsammans och att Neo får vara i centrum.”

AjaBajaCancer är en ideell förening med syftet att underlätta vardagen för familjer med barn som drabbats av cancer. Föreningen startades 2018 av Ellinor Stattin och Tove Malm, två mammor som själva hade barn med cancer, och har nu vuxit till en rikstäckande organisation som stöttar familjer som lever med barncancer. Cirka 160 familjer arbetar man på olika sätt med just nu.

Genom samarbete med ICA Stiftelsen och andra företag stöttar och glädjer föreningen drabbade familjer med allt från mat och städhjälp till exempelvis inträde på hockey och andra roliga upplevelser. Det handlar inte bara om barnet som är sjukt, AjaBajaCancer riktar sin verksamhet och sitt stöd till hela familjen. Ett exempel är att föräldrarna kan få gå och bli ompysslade på en salong. Detta eftersom det sista de flesta föräldrar tänker på i det här läget är sig själva, vilket innebär att några timmar för sig själv där man får tänka på annat kan ge välbehövlig avlastning. Kanske vill man även ta med friska syskon på någon aktivitet där de får vara i fokus, till exempel på badhuset.

I Värmland drivs dessutom alltså pilotprojektet AjaBaja-kompis. Andreas Janliden upptäckte föreningen när hans eget barn gick igenom en tuff cancerbehandling och när läget blev mer stabilt hemma kände han att han ville engagera sig för att underlätta för andra familjer som gick igenom samma sak. Han ingår numera i AjaBajaCancers styrelse och är den som, tillsammans med hockeyprofilen Rickard Wallin, har startat upp det unika projektet som kan bli rikstäckande om det slår väl ut.

"AjaBaja-kompis börjar med att föräldrar hör av sig till oss och berättar om hur familjen ser ut och vilka intressen man har", berättar han. "Vi anpassar oss efter familjernas intressen och försöker då hitta experter inom området. Utifrån det utformar vi en rolig aktivitet. Ett exempel är när vi bokade Kils crossbana för oss själva och så fick den mycket crossintresserade sonen i familjen åka cross med Jonas Frögren, som ju efter sin karriär som hockeyspelare blivit enduroproffs. Det blev en otroligt häftig dag! Men det behöver inte vara sport, det kan vara allt från bakning till grafisk design. En annan gång fick ett barn spela musik tillsammans med Tobias Östlund i Broken doors."

När Andreas fick kontakt med familjen Luff/Hansen och fick klart för sig att det är BIK Karlskoga som är familjens favoritlag tog han kontakt med klubben. På onsdagen deltog han i familjens besök i Nobelhallen och vi har också bjudit in honom och föreningen till Barnens Dag-matchen för att berätta mer om verksamheten. Föreningen kommer vara matchvärd och förfogar över två loger.

Pengarna får föreningen in främst via företagssponsorer, månadsgivare samt försäljning av unika armband.

"Lokala eldsjälar hjälper oss att göra armbanden. Till exempel har vi haft en hockeyklubb där ungdomarna som teambuilding satt en kväll och pärlade armband åt oss. Om man vill hjälpa oss med allt från pärlandet till tjänster och sponsring är det bara att höra av sig", berättar Andreas.

Dessutom arbetar föreningen med ambassadörer som till exempel hockeyspelarna Linus Ullmark, Jesper Bratt, bröderna Marcus och Martin Johansson och hockeyprofiler som nämnde Wallin och Jonas Höglund. De båda kända youtube-stjärnorna Yumi och Tomu, golfexperten Wille Schauman, padelproffset Sandra Örtevall och damallsvenska fotbollsspelaren Filippa Wallén är ytterligare några av föreningens uppskattade ambassadörer och Andreas avslöjar att fler är på gång in.

"De delar våra inlägg i sociala medier, spelar in hälsningar och sprider information om och deltar under evenemang. Varje år, den femte maj, anordnar vi till exempel den så kallade 'Plåstra för barncancer-dagen'. Många barn har sond och bär på grund av detta plåster i ansiktet. Genom att också bära ett plåster den dagen visar man barnen och deras familjer att de inte är ensamma."

Familjen Luff/Hansen har själva genom föreningen engagerat sig för insamlingen av pengar till Barncancerfonden. På lördagsförmiddagen deltog cirka 200 människor Junis Walk of Hope i Nobelspåret och i skrivande stund har 49 000 kronor kommit in till familjens insamling.

”Aldrig i min vildaste fantasi hade jag kunnat hoppas på ett så stort engagemang! Det betyder så otroligt mycket för mig att vi tillsammans gör det här och på så sätt stöttar forskningen mot en värld utan barncancer”, kommenterar mamma Ronja när vi hörs efteråt.

Hon hälsar också att Juni numera säger ”här tränar mina grabbar" när familjen åker till Nobelhallen.


Läs mer om föreningen AjaBajaCancer och AjaBaja-kompis och om hur du kan stötta den I DEN HÄR LÄNKEN.