BIK-liraren: Wilhelm Westlund: "Ge mig bara fem minuter..."

28 november 2021 13:00

Matchens BIK-lirare är Wilhelm Westlund och han berättar bland annat om sin roll i laget, sin gameday och en förmåga som kan komma väl till pass under långa bussresor.


Backen Wilhelm Westlund är just nu mitt uppe i sin tredje säsong i BIK Karlskoga. Hit kom han inför säsongen 19/20 från seriekonkurrenten Vita Hästen men stockholmsfödde 'Wille' har dock sedan länge band till Värmland och Karlstad där han bor med sin familj. Hockeygymnasiet gick han i Färjestads regi och han har ett imponerande cv med sig till BIK. Eller vad sägs som seger i TV-pucken med Stockholm 1 säsongen 10/11 där han själv fick Lill-Strimmas Stipendium som turneringens bäst back. Ett brons, ett silver och ett guld med FBK:s J20-lag, ett femtiotal juniorlandskamper och dito matcher i SHL.

I matchen mot Kristianstad i onsdags, som tyvärr slutade i 4-2-förlust, var han en av målskyttarna då han själv gick hela vägen upp från egen zon. Det inte någon ovanlig syn att se den här backen högt uppe i banan och vi börjar därför med att låta honom själv berätta varför.

1. Beskriv dig själv som spelare, Wilhelm. Vilken roll har du i laget?

”Jag är en tvåvägsback som gillar att följa med upp i anfallet och vill producera poäng framåt. Idag har jag en offensiv roll och spelar i både powerplay och boxplay. Vid sidan om det är jag kanske inte den som pratar mest men jag försöker se alla och bidrar på det sättet istället.

2. Beskriv din gameday på hemmaplan, från det att du kommer till hallen tills du somnar efter matchen. Vad måste vara med?

”Vi som bor i Karlstad sköter morgonvärmningen hemma och det innebär att jag går upp, käkar frukost och lämnar min dotter Signe på förskolan innan jag börjar rulla, stretcha och jogga här hemma. Efter lunch sover jag en stund och så åker vi från Karlstad ungefär 16.00. Jag, ’Björka’ och Lennartsson bor i Karlstad och åker alltid ihop och ibland åker ’Leo’ (Alexander Leandersson) och Edwin med. ’Björka’ kör alltid till Karlskoga och sedan turas vi andra om på hemvägen.”

Vem är den bästa föraren?

”’Björka’ kör mest men jag kör bäst, haha. Vi brukar komma hit ungefär kvart i fem och då är det genomgång. Sedan startar jag om uppvärmningen med bland annat tvånudd och taggar sakta men säkert igång för match.”

Hur bra är du på tvånudd?

”I mittenskiktet, skulle jag nog säga själv. När vi är klara med den fortsätter vi i omklädningsrummet där vi lyssnar på musik. Jag kör ganska hårt på isvärmningen för att komma upp i puls och känna lite mjölksyra. Sedan laddar jag det allra sista i omklädningsrummet innan vi går ut.”

Har du några särskilda rutiner eller ritualer som du aldrig missar?

”Jag har ingen speciell grej som jag måste göra och som förstör uppvärmningen om jag skulle missa den. Däremot försöker jag göra allt mer eller mindre lika för att inte råka glömma någon av förberedelserna.”

3. Det roligaste du vet…

”Att umgås med familjen och då särskilt min dotter Signe. Hon är snart ett och ett halvt år och vi brukar leka, antingen med hennes leksaker eller i lekparken. Favoritleken? Gungan går alltid hem!”

4. Det värsta du vet…

”Att oförberett hamna framför en stor grupp som man ska tala inför är inte så roligt. Om jag fått förbereda mig är det dock ingen fara.”

5. Något som få vet om dig är…

”Alltså, det här är ju något som alla i laget vet men det kanske är nytt för andra: Jag är alltid trött och somnar direkt! Jag brukar säga. ’Ge mig bara fem minuter så somnar jag var och hur som helst!’. Och det stämmer verkligen, jag sover alltid på bussen och när jag inte själv kör Karlstadsbilen. Jag har oftast inte heller svårt att somna när jag kommer hem efter match.”

6. Vilken match är den viktigaste du spelat (och varför?)?

”Det är nog svårt att säga bara en. När jag var sista svängen i (Vita) Hästen spelade vi negativt kval. Som spelare vill man aldrig åka ur med sitt lag och det var väldigt viktiga matcher för mig. Det var en stor lättnad när vi klarade oss. Jag var skadad i våras och missade tyvärr slutspelet och där ser jag fram emot att få vara med när det börjar hetta till i vår. Sedan har jag ju tidigare i min karriär vunnit J20 SM-guld (FBK, 14/15) och TV-pucken (Stockholm 1, 10/11) och det var ju viktiga vinster på ett annat sätt än de i Hästen.”

7. Till sist – vad betyder Stolt BIKare för dig?

”För mig är det att varje dag stå upp för skölden och vad den betyder, och då inte bara på isen utan även utanför. Stolt BIK:are är man varje minut av dygnet och man gör allt man kan för att gynna klubben.”