Fyrdomarsystem införs i HockeyAllsvenskan

23 maj 2019 10:00

HockeyAllsvenskan har beslutat införa fyrdomarsystem säsongen 2019/20. Redan säsongen 2018/19 införde HockeyAllsvenskan fyrdomarsystem i samtliga matcher i slutspelet och nu tar HockeyAllsvenskan steget fullt ut och inför fyrdomarsystemet även under grundserien.


– Skälet till beslutet är att matcherna i HockeyAllsvenskan över tiden har utvecklats och går snabbare och snabbare samtidigt som fokus på domarinsatserna ökat. Vi vill därför ge både domare och lagen bättre förutsättningar att utföra sina uppdrag. Då Svenska Ishockeyförbundet beslutat införa fyrdomarsystem i J20 SuperElit och SHL haft fyrdomarsystem i många år innebär HockeyAllsvenskans beslut att samarbetet och det gemensamma ansvaret att utveckla domararbetet samt underlätta och stimulera rekryteringen av domare avsevärt förbättras, säger Sonny Lundwall, Ligachef i HockeyAllsvenskan.

– Vi stärker organisationen runt domarna när vi har samma system i SHL, HockeyAllsvenskan och J20 SuperElit. Vi kan bland annat jobba med tillsättning av domare gemensamt. Även de coacher som är ute och jobbar med domarna vid matcher kommer kunna göra det i fler serier. Det ger bättre möjligheter för fler domare att få chansen på en hög nivå. Det kommer också öppnas möjligheter för linjedomare att prova på som huvuddomare, i och med att J20 SuperElit även har fyrdomarsystem. Sist men inte minst, så finns det en hel del spelare som slutat spela som börjat sin domarkarriär och även för dem så öppnar sig nya möjligheter, säger Pär-Olof Livf, Domaransvarig i HockeyAllsvenskan.