Matchrapport: Träningsmatch BIK Karlskoga - AIK 4-2 (1-0, 1-2, 2-0)

7 september 2021 22:30

En stark tredje period resulterade i en 4-2-seger över AIK. Vi pratar med dubble målskytten David Lilja och coach Johan Schoultz om matchen, snacket inför tredje och läget drygt halvvägs genom försäsongens träningsmatcher.


Seriekonkurrenten AIK har gått ut med att man satsar mot SHL och lagens första möte för säsongen var därför lite extra spännande. Stockholmarna hade inför kvällens möte hunnit spela tre träningsmatcher: borta mot Brynäs (förlust 4-2), hemma mot Almtuna (förlust 2-4) och borta mot Väsby (strafförlust 3-2).

BIK hade, som bekant spelat tre matcher inför kvällens match: Borta mot Mariestad (seger 0-4), hemma mot HV71 (förlust i sudden 3-4) och hemma mot Mora (seger med 3-1).

Målvakterna alternerar i mål mellan stolparna under försäsongen, vilket innebar att det i matchen mot AIK var Lars Voldens tur att vakta målet med Marcus Hellgren Smed som back-up i båset.

Backsidan såg ut som vi vant oss vid i tidigare matcher medan man valt att möblera om litegrann på forwardssidan. Så här såg kvällens inledande linor ut:

Henrik Björklund, David Lindquist och Åke Stakkestad.

Sebastian Collberg, Gustaf Franzén och Aleksi Rekonen.

Viktor Lennartsson, David Lilja och Sebastian Fakt.

Mikael Eriksson, Edwin Lindström och Emil Öhrvall.

Extraforward: Joel Kiirikki.

Kalle Jellvert och Anton Wiklund är inte tillgängliga på grund av skador.


8.57 in i första perioden tog BIK ledningen med 1-0 genom en snabb spelvändning där Sebastian Fakt spelades fram av kedjekollegorna Viktor Lennartsson och David Lilja. AIK pressade på rejält i BIK-zonen direkt efter målet, men Lars Volden radade upp viktiga räddningar. Trots två boxplay kunde BIK gå till periodpaus med 1-0 på tavlan. Skotten skrevs till 13-13.

Andra periodens inledning blev händelserik. Under de första dryga två minuterna kvitterade och vände AIK inom blott 19 sekunder, där det första målet kom i powerplay. Efter 4.22 tilldömdes BIK en straff där AIK-keepern Pavel Khomchenko räddade Sebastian Collbergs skott. AIK kändes under andra perioden lite mer beslutsamma, vann många dueller och höll ett ganska blekt BIK på utsidan. David Lilja lyckades dock med 38 sekunder kvar av perioden kvittera till 2-2, assisterad av Sebastian Fakt.

BIK kom ut betydligt hetare efter periodpaus och hade även gjort ommöbleringar i kedjorna. Man spelade betydligt mer distinkt och bet sig fast i AIK-zonen så till den milda grad att gästerna kände sig tvingade att ta time out efter 3.50. Det hjälpte dem dock inte. Nära mål när Åke Stakkestad spelade fram Arvid Aronsson strax efter och hemmalaget hade flera bud på mål innan Sebastian Collberg efter 6.52 återtog ledningen för BIK genom sitt 3-2-mål. David Lindquist och Henrik Björklund assisterade. David Lilja ökade på till 4-2, assisterad av Viktor Lennartsson. BIK:s starka återkomst i den tredje perioden banade väg för segern, som alltså skrevs till 4-2 med skotten 35-26.

Mer detaljer om matchen hittar ni i matchfakta längst ned i artikeln.


"Om jag ska vara helt ärligt tycker jag att det här var en av de sämre matcher vi gjort så här långt", säger tvåmålsskytten David Lilja efter matchen. "Det är starkt att vi vinner och i den tredje perioden kom vi upp som vi har spelat tidigare. Men under de två första sjönk vi lite."

"Vi tappade mycket puck och annat som vi säger att vi ska vara väldigt noggranna med. Vi slarvade lite i den andra. Just idag straffade det väl oss inte riktigt så mycket som det kan göra, men vi måste göra bättre om vi vill vinna."

Hur gick snacket i omklädningsrummet inför den tredje, då scenförändringen blev väldigt tydlig?

"Vi sa att vi måste tänka på att vara noga och göra det vi bestämt. Det tycker jag att alla gjorde i tredje och det var anledningen till att det såg så mycket bättre ut."

Det gjordes också en del ommöbleringar i kedjorna där Collberg gick upp till förstakedjan, Fakt tog hans plats i andra- och Stakkestad kom till din kedja.

"Ja, coacherna testar mycket nu men ville nog samtidigt visa att det inte var okej som vi spelade. Men det funkade, jag tyckte att alla liner var bra i sista perioden."

Själv gjorde du två mål, tankar om dem?

"Det är alltid skönt att få göra mål. Nu sköt jag ju för en gångs skull, den biten håller jag på att jobba på, haha."

Vi har nu kommit drygt halvvägs genom försäsongens träningsmatcher. Hur är din känsla så här långt?

"Det känns väldigt bra. Vi har ännu inte förlorat någon match under ordinarie speltid och det visar att det vi snackat om fungerar. Nu gäller det bara att fortsätta jobba på."


Johan Schoultz säger så här om coachningen bakom den starka tredjeperioden:

"Vi kände att vi ville göra något eftersom vi inte kuggade i ordentligt. Vi skvätte med pucken, förlorade kamperna och fick inga långa anfall. Det hade funkat bra i första men så gick det i stå i andra och vi ville väcka killarna litegrann. Det kändes som att ommöbleringen gav energi till laget - vi började åka mer skridskor, blev mer uppmärksamma och hjälpte varandra på ett bra sätt. I den andra perioden satte vi varandra i svåra situationer genom dåliga passningar och kom inte riktigt ned ordentligt. Backparen använde vi samma och lät Oliver komma in ett par byten. Vi kände att vi fick ut det vi ville se i tredje."

Obesegrade under ordinarie tid så här långt (tre segrar och en övertidsförlust): Hur ser du på försäsongen så här långt ur en coach perspektiv. Är vi ungefär där vi vill vara just nu

"Vi vill nog vara ännu mer spetsiga. Både jag och Karl har hunnit få ett år tillsammans med Håkan och många spelare är kvar i laget, så vi har inte behövt starta på ruta ett med spelsystem och sådana saker. Vi har kunnat skruva på saker och vi hoppas att det ska kunna ge effekt över hela säsongen. Vi vill vara stabila och göra bra matcher även om vi förstås kommer att förlora ibland."

"Men jag tycker att vi är en bit längre fram än i fjol då vi fick en betydligt längre startsträcka, långt in på hösten. Idag har vi flyttat fram våra positioner och det känns jättebra. Samtidigt är man aldrig nöjd, det gäller att hela tiden utvecklas och göra saker bättre. Vi har en bra vardag och nu vill vi träna på att göra saker ännu bättre. Att vi kunde vända tillbaka matchen till vår fördel idag är positivt. Det gäller att korta ned perioderna när man spelar lite sämre så mycket som möjligt. Målet är att kunna höja oss snabbt och bli mer rejäla och homogena sett över hela matchen."


Redan på torsdag väntar nästa match då rivalen Västerås kommer på besök. Västerås har gått ut med ett uttalat mål om att man siktar mot SHL och har gjort en stor satsning på sin spelartrupp inför årets säsong. Upplagt för en riktigt prestigefull batalj, med andra ord.

Köp din biljett här.


Matchfakta: BIK Karlskoga - AIK Hockey 4-2 (1-0, 1-2, 2-0)

Skottstatistiken: 35-26 (13-13, 10-7, 12-6)

Första perioden 1-0, skotten 13-13

8.57 1-0. Sebastian Fakt, assisterad av Viktor Lennartsson och David Lilja.

Anstormning av AIK direkt efter hemmalagets ledningsmål och Lars Volden i BIK-målet radade upp viktiga räddningar.

11.52 Utvisning BIK, David Lilja, 2 minuter tripping.

18.51 Utvisning BIK, Gustqf Franzén, 2 minuter tripping.

Andra perioden 1-2, skotten 10-7

I samma ögonblick som BIK blivit fulltaligt efter utvisningen från den första perioden drabbades man av ytterligare en utvisning. Tuff start, förstås men AIK var det hetare laget under hela perioden.

0.53 Utvisning BIK. Henrik Björklund, 2 minuter highsticking

1.49 1-1. AIK kvitterade i powerplay genom Axel Wemmenborn, assisterad av Nicklas Heinerö och Malte Setkov.

2.08 1-2. Gästerna tog ledningen genom BIK-bekante Max Lindholm, assisterad av Lucas Carlsson och Nicklas Heinerö.

  1. 22 Straffslag för BIK förvaltades av Sebastian Collberg. AIK-målvakten Pavel Khomchenko räddade.

9.41 Utvisning AIK. Thim Nickl, 2 minuter boarding.

19.22 2-2 David Lilja, assisterad av Sebastian Fakt.

Tredje perioden 2-0, skotten 12-6

Ommöbleringar i laget inför tredje perioden: Collberg gick in med Lindquist och Björklund. Fakt spelade med Rekonen och Franzén. Stakkestad gick in i kedjan med Lilja och Lennartsson.

BIK kom in med en helt annan energi än i den andra perioden och tvingade AIK till tidig timeout:

3.50 Time out, AIK.

6.52 3-2 Sebastian Collberg, assisterad av David Lindquist och Henrik Björklund.

12.07 4-2 David Lilja, assisterad av Viktor Lennartsson.

13.38 Utvisning, AIK. Filip Windlert, 2 minuter hooking.

19.45 Dubbelutvisning. Johan Larsson & Sam Marklund, 2 minuter slashing.