Krönika: Från solsting till hockeyfeber - resan kan börja!

19 juli 2019 19:00

Med strålande sommarsol utomhus och truppen utspridd hela vägen från Övertorneå till Bahamas kan hockeysäsongen kännas tämligen avlägsen. Men redan om en dryg vecka samlas laget igen och i skrivande stund är det exakt två veckor till årets ispremiär. Vi ses väl där?


Med strålande sommarsol utomhus och truppen utspridd hela vägen från Övertorneå till Bahamas kan hockeysäsongen kännas tämligen avlägsen. Men redan om en dryg vecka samlas laget igen och i skrivande stund är det exakt två veckor till årets ispremiär.

Svensk sommar är inte bara semester, grillkvällar och iskalla dopp. Bakom oss ligger i denna stund månader av målmedvetna förberedelser – från det grannlaga pusslet med att bygga en ny trupp, via hundratalet tuffa fyspass till marknadssidans idoga arbete för att skapa förutsättningar för sportsliga framgångar. Det sistnämnda icke att förglömma.

För det är ju fans i alla former – från småknattar och nyfikna nytillkomna, via mångåriga ståplatssupporters och hela vägen till våra olika samarbetspartners – som är själva grundförutsättningen för en lång, segerrik säsong. Alla våra fantastiska funktionärer som i ur och skur ställer upp är en annan viktig förutsättning. Utan er är vi ingenting. Det är ju vi, tillsammans, som är BIK. Därför hoppas vi att ni är lika redo och sugna som vi!

Isen ligger redan blank i Nobelhallen.

Att kliva innanför dörrarna så här års, i shorts och linne, känna kylan slå emot kroppen och känna den där speciella doften av ishall är som att färdas framåt ett halvår i en tidsmaskin. Man kan riktigt känna spänningen, oron och glädjerusen – alla de där ingredienserna i en bra hockeysäsong som gör den långa och tuffa vintern uthärdlig.

Snart är det dags.

Medan juli med typiskt svenskt ambivalent sommarväder så sakteliga övergår i augustis mer mogna högsommar går hockeyns försäsong in i ett nytt, intensivt skede. Utrustning ska provas ut och teori ska omsättas i praktik när nya backpar och kedjekompisar ska matchas fram. Spelet ska nötas in samtidigt som en nybakad trupp ska lära känna varandra både på och vid sidan av isen.

Det är en tid för tålamod. Nu gäller det att tro på det vi gör, på dem vi är. Hålla oss lite kalla oavsett hur de första resultaten ser ut – vare sig hysteri eller hybris är till någon hjälp i detta maratonlopp som utgör en hockeysäsong.

Även för oss som inte själva spelar är augusti en härlig tid – fortfarande sommar men resan har börjat.

Den nya säsongen ligger alldeles ny och oskriven framför oss. Det finns ett gäng regeländringar att studera, nya spelare att lära känna och så alla dessa diskussioner på internetforum, sociala medier och IRL med likasinnade om hur laget bör formeras och vilka förväntningar vi bör ha på säsongen.

Vi hoppas förstås att så många som möjligt i vår stora, fina BIK-familj kommer till ispremiären klockan 18.00 fredagen den 2/8 i Nobelhallen och hjälper till att göra den till den fest vi planerar. Inte bara blir det en prestigefull skills competition som lär trigga vinnarskallarna i laget, det kommer att hända en hel del roligt vid sidan om själva ispasset.

Och boka för allt i världen redan nu in säsongens första bataljer – årets träningsmatcher ser riktigt intressanta ut. Eller vad sägs om följande hemmamatcher:

Onsdag 14/8 kl 19.00 rivstartar vi hemma i Nobelhallen när ärkerivalen Örebro gästar. Här behöver och hoppas vi givetvis på stöd på läktarna av varenda BIK:are!

Fredag 23/8 kl 19.00 kommer Vita Hästen till Nobelhallen och givetvis vill båda lagen sätta ned foten direkt inför säsongens kommande möten i Hockeyallsvenskan.

Torsdag 29/8 kl 19.00 är det dags att ta sig an nästa allsvenska rival, Västerås IK, som får sägas stod för en imponerande säsong i fjol då man efter att snabbt ha studsat tillbaka från ett år i division 1 säsongen innan slutade trea i grundserien och på andra plats i slutspelsserien.

Fredag 6/9 kl 19.00 är det dags för ett riktigt spännande möte när Mora, som i våras fick lämna SHL efter gastkramande kval mot dalarivalen Leksand, väntar. Den här matchen spelas i Wasahallen i Filipstad. Ett tips är att passa på att besöka den myllrande Oxhälja-marknaden som pågår denna helg.

Torsdag 12/9 kl 19.00 är det dags för sista träningsmatchen på hemmaplan och då väntar allsvenska kollegan Södertälje SK. SSK må ha haft det lite tungt på sistone men är alltid en joker i min bok och den här matchen känns som bra värdemätare inför den då stundande premiären.

BIK:s seriepremiär går av stapeln i Gränbyhallen fredag 20/9 kl 19.00 då Almtuna står för motståndet. Nedsläpp i den första hemmamatchen sker samma tid, måndagen den 23/9, då nykomlingen Kristianstads IK gästar Nobelhallen.

Fler än jag som börjar gå från solsting till hockeyfeber?