Eftersnack BIK - Västerviks IK 3-0 (1-0, 1-0, 1-0)
Publicerad: 2020-12-03
Vi följer upp torsdagskvällens seger över Västervik med tränaren Karl Helmersson samt 500-matchersjubilaren Henrik Björklund som passade på att kliva upp i seriens poängligatopp.

Matchen skulle ha spelats igår men flyttades, som tidigare meddelats, fram ett dygn då Västersvik väntade in ytterligare testsvar. Totalt har fyra matcher flyttats fram för det covid 19-drabbade laget som senast spelade 20/11, då man på hemmaplan förlorade på straffar mot serieledande Björklöven. BIK spelade senast i söndags då man efter en trög start klev ikapp och bortabesegrade Almtuna med 4–3 på straffar.

BIK har, som bekant, en diger skadelista just nu: Gustaf Thorell, Victor Berglind, David Lindquist, Åke Stakkestad samt utlånade August Gunnarsson. Dessbättre var Robin Carlsson tillbaka i truppen inför kvällens match och började på bänken.

21-åriga Oscar Pentler, inlånad från Almtuna fram till jul, debuterade redan i söndags då han nätade direkt mot sitt 'gamla' lag. I hemmapremiären i Nobelhallen tog han plats som ytterforward i andralinan tillsammans med Tor Immo och centern Gustaf Franzén.

Juniorkedjan - Joel Kiirikki och Edwin Lindström tillsammans med (den något äldre) Carl Berglund - presenterades i kvällens line up.

”Vi tycker att de har gjort det bra och att det var kul att lyfta fram dem och deras fina arbete", motiverade headcoach Karl Helmersson.

Stefan Stéen vaktade målet, med Tim Juel som back up.

För matchens profil - Henrik Björklund - var det en speciell kväll då den innebar match nummer 500 i Hockeyallsvenskan. Björklund leder för närvarande den interna poängligan i BIK och låg inför kvällens match tvåa respektive trea i Hockeyallsvenskans totala mål- och poängliga.

BIK kontrollerade matchen ganska bra från start till mål och vann varje period med 1-0 och matchen totalt med 3-0 efter mål av Linus Karlsson, Gustaf Franzén (powerplay) samt Henrik Björklund (powerplay).

'Björka' var för övrigt inblandad i samtliga mål då han assisterade till de två första, vilket skickade honom rakt upp i toppen av Hockeyallsvenskans totala poängliga. Värt att notera är också att Stefan Stéen höll nollan i målet.

Matchfakta med lite utförligare refereat hittar den som önskar längst ned i artikeln. Vi andra går på eftersnacket med Karl Helmersson och jubilaren Björklund.

Vi har pratat en del om er strävan efter bättre kontroll och en jämnare insats, Karl. Dagens match tycker jag kännetecknas av just detta…

”Absolut, jag tycker att vi hanterar matchen på ett bra sätt idag", instämmer headcoachen. Vi är beslutsamma och tydliga i försvarsspelet och just det är grunden då det ger resultat även i offensiven.”

Något mer som du vill säga om matchen idag?

”Det var väldigt roligt att Stefan att få hålla nollan och så måste man förstås lyfta fram ’Björka’ som gör tre poäng i sin jubileumsmatch. Oscar Pentler har kommit in bra i laget, trots att han bara hunnit träna några gånger med oss, och bidrar på ett bra sätt. Sedan är det förstås bra för laget att vi får fortsätta den här fina utvecklingen och dessutom med oss ännu en nolla.”

Nu väntar AIK på lördag, tankarna inför den matchen?

”Nu ska vi först njuta några timmar av den här segern. I morgon är det vardag igen och då ska vi se till att spelarna blir så fräscha och förberedda som bara möjligt inför mötet med AIK. Förhoppningen är att fortsätta på samma spår.”

Att Henrik Björklund stod för 1+2 och klev upp i täten i Hockeyallsvenskans poängliga ändrade inte på det faktum att han efter matchen inte är särskilt nöjd med sin egen insats:

”Det är många killar i laget som gör en mycket bra insats idag och på det stora hela tycker jag att laget gör en stabil match", konstaterar han själv. "(Stefan) Stéen är magisk i målet. Men för min egen del var det någon bra match, tycker jag. Första perioden är helt bedrövlig från min sida med en massa tappade puckar.”

Men vi får ändå gratulera till tre nya poäng och ledning av poängligan! Dina tankar om det?

”Det är klart att det är skönt att man kan göra en dålig match och ändå lyckas bidra framåt. Men mitt huvudfokus är alltid laget och vårt spel.”

Nu är det snabba bud – match igen på lördag när AIK gästar Nobelhallen. Hur laddar man på bästa sätt inför det intressanta mötet?

”Nu gäller det att ta hand om kroppen, käka och så träna i morgon så smäller det igen på lördag!”

Matchfakta BIK – Västerviks IK 3-0 (1-0, 1-0, 1-0)

Skottstatistik: 20-16 (4-5, 10-5, 5-10)

Publik: 8 + ca 180 soffbiljetter

Första perioden: 1-0, skotten 4-5

Västervik var något hetare från start och var nära ett ledningsmål efter drygt fyra minuters spel då Stéen stod för en viktig räddning på Joakim Hagelins avslut.

5.42 Periodens enda powerplay tillföll Västervik när David Lilja utvisades i två minuter för en slashing.

Efter det numerära underläget, som man spelade av på ett bra sätt, kom BIK mer in i matchen och började skapa lite längre anfall. Skottstatistiken blev dock blygsam (4-5) och den första perioden såg länge ut att bli mållös.

Men med 41 sekunder kvar spelade Henrik Björklund fram Linus Karlsson som gjorde 1-0 till hemmalaget. Aleksi Rekonens öppnande passning i mittzonen lade upp för anfallet och han noterades därmed för en andraassist.

Andra perioden: 1-0, skotten 10-5

Böljande spel i inledningen av perioden. Piggt och kreativt spel av kedjan med Joel Kiirikki, Edwin Lindström och Carl Berglund. Även Oscar Pentler såg fortsatt inspirerad ut.

Perioden kom att präglas av en del utvisningar:

5.41 Avvaktande utvisning på Jonatan Davidsson (2 minuter hooking) verkställdes, vilket innebar BIK:s första powerplay i matchen. Robin Carlsson kom in i powerplay. Inget mål för BIK, däremot en målchans för gästerna när Davidsson fick pucken direkt från utvisningsbåset och åkte sig till ett friläge där Stéen räddade.

9.27 Powerplay för gästerna med Jesper Alasaari på botbänken i två minuter för en hooking. Sebastian Fakt fick ett bra läge strax efter att det numerära underläget var över.

12.28 Powerplay för BIK när Västerviks Gilbert Gabor utvisades i 2 minuter för en slashing. Efter en dryg minut i spel fem mot fyra blev David Lilja liggande kvar på isen efter en tackling i sarghörnet men återkom lyckligtvis snart i spel igen. Situationen innebar ytterligare en utvisning för gästerna (Ludvig Jardeskog, 2 minuter charging) och 51 sekunder i spel fem mot tre för BIK.

14.32 2-0 BIK utökade sin ledning i spel fem mot fyra genom Gustaf Franzén som slog in en sargretur. Tor Immo och Henrik Björklund assisterade.

BIK hade bud på fler mål efter sitt andra mål, bland annat i form av en stolpträff.

Tredje perioden: 1-0, skotten 5-10

Mycket BIK i inledningen av tredje perioden med stort puckinnehav och god kontroll.

5.53 Dubbelutvisning (Filip Roos och Gilberg Gabor, 2 minuter unsportsmanlike conduct vardera) och spel fyra mot fyra. Västervik kraftsamlade mot mitten av perioden, skapade längre anfall och en del avslut där dock Stéen fortsatte vara en stark sista utpost.

12.06 Powerplay för BIK efter att BIK-bekantingen Alexander Anderberg utvisats i 2 minuter för delaying the game efter en olycklig rensning.

12.46 Det numerära underläget fick ett snabbt slut efter att Rekonen, i samband med en spelvändning för Västervik, tvingats ta till osjysta medel och utvisas i 2 minuter för en hooking.

Mikael Eriksson passades fram snyggt av David Lilja men lyckades inte tråckla in pucken bakom Daniel Marmenlind.

14.51 Gästerna tog tidig time out och spelade sedan med en extra utespelare istället för målvakt

17.38 Slagsmål framför BIK-målet efter att så gott som alla spelare hamnade i en hög över och runt Stefan Stéen när Västerviksspelarna försökt trycka in en reduceringspuck. Resultatet blev en fullsatt utvisningsbänk där Jesper Alasaari (2+2 fighting), Carl Berglund (2+2 fighting), Marcus Davidsson (2 min roughing), Marcus Westfält (2+2 fighting) samt Jonathan Davidsson (2+2 fighting) tog plats och spel fem mot fyra för BIK.

17.50 3-0 I powerplay satte sedan Henrik Björklund kronan på verket denna jubileumskväll. Aleksi Rekonen assisterade.

59.50 Ytterligare en utvisning för bortalaget när Joakim Hagelin i slutsekunderna utvisades i 2 minuter för en slashing.