Föreningsdagen blev uppskattad: "Jag hoppas att detta blir en återkommande dag"
Publicerad: 2019-12-10
På söndagen gick den av stapeln för första gången - Föreningsdagen - då alla Möckelnföreningarna fick chansen att visa upp sig och sin verksamhet i Nobelhallen i samband med A-lagets hemmamatch mot Kristianstad. Vi pratar med några av deltagarna om hur de upplevde premiären.

Ett trettiotal av Möckelnföreningarna fanns på plats när BIK Karlskoga i samband med söndagens hemmamatch mot Kristianstad för första gången anordnade Föreningsdagen. Förutom att visa upp sig själva och sin verksamhet i gångarna bakom läktarna deltog också föreningarna i en alldeles egen line-up på isen i pausen mellan det första och andra perioden.

{!G}

Möckelnföreningarna är ett unikt nätverk som samlar lokala föreningar av alla tänkbara slag. Det rör sig om allt från idrott till konst, från trädgård till tjejjourer och utbildning till olika evenemangsföreningar – för att ta några exempel.

PerArne Swanolf är ordförande i Möckelnföreningarna.

”Det började som ett projekt, mobilisering av civilsamhället, som vi från Karlskoga Folkhögskola tillsammans med Karlskoga kommun och några studieförbund startade upp för sex år sedan", berättar han. "En av mina medarbetare på folkhögskolan, Emil Lundkvist, kom med idén som ledde till att vi, med stöd av kommunen, startade upp en gemensam portal för föreningarna där de kunde få hjälp med saker som till exempel att starta upp en egen hemsida eller att nå ut med evenemang. Föreningarna kan hyra kontor eller en lokal för evenemang och det finns också möjlighet att vara med i Cityradion som varje vecka presenterar en ny 'Föreningsgästen'.”

Nätverket växer stadigt, just nu består det av 140 föreningar men PerArne konstaterar att man vid nästan varenda möte har vi någon ny förening som vill ansluta sig.

”Det är fantastiskt att se vilken blandning av föreningar som är med. Bara själva styrelsen består av föreningar inom idrott, teater, sociala föreningar, konsertföreningar och tågentusiaster – bara för att nämna några. Det är en häftig mix.

Möckelnföreningarna har fått uppmärksamhet även utanför kommunen just för mixen och de många vinsterna för alla inblandade.

”Ja, samarbetet blir en vinst för alla – vi får visst ekonomiskt stöd från kommunen och har redan eller håller på att bygga upp samverkansavtal med i stort sett samtliga förvaltningar. Kommunen får tillbaka i form av att pengar kommer in via olika fonder men också genom att kunna visa upp ett starkt, attraktivt föreningsliv. Det kommunen satsar kommer flerdubbelt tillbaka, helt enkelt. Ett annat exemel är Möckeln-Lisa, en portal för sociala föreningar, som förenklar samarbetet och gör det lättare att få kontakt med varandra, Regionen och kommunen. Skol-IF på Möckelngymnasiet är ytterligare ett exempel, det hade inte kunnat starta utan Möckelnföreningarnas samarbete. Vi vet att föreningar i andra kommuner har inspirerats av vårt arbete och planerar att starta upp egna nätverk.”

{!A}

{!B}

Sedan flera år bjuder BIK Karlskoga, som givetvis är en föreningarna i samarbetet, in intresserade föreningar att vara ”Månadens förening” och presenteras i samband med match. Föreningen får därigenom en chans att synas i ett nytt sammanhang och ofta med en betydligt större publik än vanligt.

Söndagens evenemang var första gången som klubben bjöd in alla föreningar samtidigt, till en stor Föreningarnas dag, och PerArne tror och hoppas att det inte var för sista gången.

”Det är jättehäftigt att BIK, som en stor förening, tar det här ansvaret och vill visa upp kommunens mindre föreningar för den här jättepubliken på ett par tusen personer. Jag vill verkligen lovorda Jakob Bengtzén och Marcus Leandersson, de är suveräna och har fixat det här kanonbra!”

”Förhoppningsvis kommer den positiva uppmärksamheten som man får här här leda till att fler föreningar vågar ta steget att bli Månadens förening. Det är lätt att man som förening hamnar i sin egen lilla kapsel, men vi är ju alla människor som brinner för våra olika intressen och här får man möta varandra, utbyta erfarenheter och lära känna nya människor. Jag hoppas att det här blir en återkommande dag. Idag var trettio föreningar med men jag är tämligen säker på att fler kommer vilja vara med nästa gång.”


{!H}

En av föreningarna som deltog var Karlskoga Hästmässa ekonomiska förening. I sin monter bjöd Caroline Pont, Ann-Sofie Alanen, Amelie Stridh på vackra – och väldigt goda – pepparkakor och informerade om vårens Hästmässa.

”Det är tredje gången vi anordnar den, nästa år kommer den gå av stapeln 9:e maj,” berättare de. ”Det är andra året som den hålls utomhus och den här gången kommer vi faktiskt att vara här utanför, på Nobelhallens parkering.”

”Det är jättebra för oss att få vara med här idag på Föreningsdagen eftersom vi når ut till fler och kanske även lite nya människor som inte har sett eller hört talas om oss förut.”

”Vår ambition är att det ska bli ett riktigt familjeevent för att visa bredden på hästsporten. Hästsport är trots allt Sveriges näst största ungdomsidrott och vi vill göra något där inte bara eliten eller de riktigt inbitna känner sig hemma utan en dag för alla, även anhöriga och nyfikna. Vi till exempel planerat för en käpphästarena.

”I alla hästfamiljer finns det även andra intressen så därför blir det inte bara hästar utan även till exempel en spännande tävling som vi kallar för ”Utmaningen”. Den kommer att vara en femkamp där tre lag tävlar mot varandra. Ett av laget kommer att bestå av hästfolk, ett lag av blåljuspersonal och ett lag kommer faktiskt vara BIK Karlskoga. Då får vi se vilket av lagen som är starkast, modigast, mest uthålligt och – framför allt – också mest taktiskt!”

{!C}

{!D}


Marcus Leandersson, från BIK:s marknadssida, är också nöjd med premiären:

"Karlskoga och Degerfors har ett fantastiskt föreningsliv. Vi är enormt tacksamma över att så många föreningar ville komma och delta på föreningsdagen i Nobelhallen. Nu blickar vi framåt och ser fram emot ett fortsatt arbete tillsammans med Möckelnföreningarna och föreningslivet i övrigt."

{!E}

{!F}

Skribent Marie Angle