Eftersnack BIK - Väsby IK 0-3 (0-0, 0-2, 0-1)

20 november 2020 22:00

Besvikelsen över den egna insatsen var stor i hemmalaget efter fredagens förlust mot Väsby. Vi följer upp matchen med tränare Karl Helmersson och backen Filip Roos.


BIK, som i och med onsdagens seger över Tingsryd klev upp till femte plats upp i den haltande tabellen, tog på fredagskvällen emot tabelljumbon Väsby. För Väsby, som är nykomling i Hockeyallsvenskan, var det första besöket i Nobelhallen. Lagen har mötts en gång tidigare, 14/10, när BIK på bortaplan vann med 5-0.

Förre BIK-keepern Henrik Lundberg, numera i Väsby, hade inför kvällens omgång vaktat målet i 12 av lagets 14 matcher under vilka han hade räddat flest skott (388) av alla målvakter i ligan och detta med 90.02 i räddningsprocent. Gästerna valde dock att ställa Linus Ryttar i målet denna kväll. Ryttar har också han ett förflutet i BIK då han gick hockeygymnasiet i Karlskoga.

BIK saknade Gustaf Thorell och Victor Berglind som båda utgick skadade i onsdags. Båda följer den så kallade hjärntrappan och det är i skrivande stund ej klart när de är redo för spel igen.

August Gunnarsson, Edwin Lindström och Joel Kiirikki är fortsatt utlånade till Lindlöven och Karl Jonsson spelar med Kumla.

Tim Juel vaktade målet för BIK med Stefan Stéen som backup. Gustaf Franzén hade klivit in på Thorells plats mellan Henrik Björklund och Linus Karlsson och Åke Stakkestad tog centerplatsen mellan Tor Immo och Aleksi Rekonen. Axel Bergkvist, tillbaka från sin avstängning, startade i backpar med Filip Roos.


Väsby stod för en stark insats i fredagens möte och kunde rättvist räkna hem en viktig trepoängare med segersiffrorna 3-0. BIK vann skottstatistiken, hade mycket puck och skapade en hel del men Väsby försvarade sig mycket bra, hjälpte sin målvakt föredömligt och såg till att BIK-spelarna fick få vassa lägen. Gästerna var helt enkelt hetare och jobbade hårdare över hela banan. Lägg därtill en mycket bra insats av Linus Ryttar i Väsby-målet.

Väsby ledde med 2-0 inför tredje perioden och närmare än en stolpträff (i slutet av den andra perioden) kom aldrig BIK ett mål denna match, trots att man tog ut målvakten i slutet av tredje perioden. Istället kunde Väsby avgöra genom ett mål i tom kasse.


Den som vill veta mer detaljer om matchen hittar dessa i matchfakta längst ned i artikeln. Här går vi direkt på eftersnacket.

”Vi hade några lägen i sista perioden men vi hade 40 minuter dessförinnan som tyvärr inte är godkända från vår sida”, konstaterar Karl Helmersson efter matchen. ”Innan matchen hade vi pratat om att det lag som jobbade hårdast för tre poäng idag skulle få dem och så blev det också. Jag tycker att vi är lite för bekväma över hela banan och då kan det se ut så här. Det var ett tag sedan Väsby tog en trea men de har många gånger varit med i matcherna och de hade mer hunger för att vinna idag, helt enkelt.”

De gav inte BIK-spelarna vare sig tid eller utrymme i anfallszonen, låg emellan och gav dessutom sin målvakt fin hjälp när lägena väl kom.

”Ja, han fick jobba väldigt ostört och då ser det ganska enkelt ut. De var aggressiva medan vi var lite för mycket på utsidan. Vi tog inte kampen fullt ut idag.”

Ni ändrade om lite i laget mot slutet.

”Ja, vi försökte matcha de hetaste lirarna offensivt i jakten på en reducering men mer än så var det inte.”


”Vi är inte alls nöjda”, säger en dämpad Filip Roos en stund efter matchen. Direkt efter matchen låste laget in sig i några minuter tillsammans med tränarna och det var väldigt tyst i A-lagets lokaler efteråt. ”Insatsen blev väl egentligen den totala motsatsen mot vad vi hade sagt innan matchen. Vi skulle vara starka över hela banan och det drivande laget men det är de som skapar de vassaste lägena och att de vinner med 3-0 spelar väl egentligen spelet idag.”

Ni har mötts en gång tidigare, när ni besegrade dem med 5-0 på bortaplan. Dessutom är de nykomlingar och sist i tabellen – kan det finnas en risk för att det antingen smyger in en slags press på grund av favoritskap eller tvärtom en slags omedveten avslappning hos er?

”Nej, det ändrar egentligen ingenting. Tidigare möten spelar ingen roll. Vi har haft en bra träningsvecka och kommer från en bra match innan och visste att det kommer hit ett lag i dag förlorat några matcher med uddamålet innan och som kommer att köra stenhårt. Vi visste att det skulle bli en tuff kamp.”

Hur gick snacket när laget låste in sig i omklädningsrummet efter matchen?

”Det var väldigt missnöjt. Alla kände att det var under all kritik idag och vi delade några väl valda ord med varandra så att vi på något sätt kan stänga den här matchen och gå till helg. Nästa vecka kommer vi att kolla vidare på matchen och ta det därifrån.”


Matchfakta: BIK - Väsby IK 0-3 (0-0, 0-2, 0-1)

Skottstatistiken: 26-21 (6-7, 11-10, 9-4)

Publik 50 + ca 250 soffbiljetter

Första perioden 0-0, skotten 6-7

Böljande spel i den första perioden men BIK skapade fler och längre anfall. Bra försvarsspel av gästerna, som låg tätt på BIK-spelarna och inte gav mycket manöverutrymme, gjorde dock att BIK inte fick fram så många skott på mål.

Båda lagen fick varsitt powerplay, dock utan utdelning för något av dem.

Andra perioden 0-2, skotten 11-10

Flera bra ingripanden av båda målvakterna i periodinledningen. Väsby hade flyttat fram sina positioner, skapade längre anfall och fick också utdelning:

14.05 0-1 Gabriel Österberg, assisterad av Johan Lorraine och Christoffer Gozzi.

BIK låg på för en kvittering men Väsbyförsvaret fortsatte att göra det svårt för BIK-spelarna att komma till bra avslut samtidigt som de spelade resolut i anfallszonen

11.47 0-2 Johannes Nilsson, assisterad av Elliot Lorraine och Robin Karlsson.

Efter 15.25 fick BIK spela med en man mer då Väsbys Viktor Åström utvisats i två minuter för en puck out. Föredömligt boxplay av Väsby som stressade BIK-spelarna och gav en strålande Ryttar i Västeråsmålet bra möjligheter att göra ett bra jobb.

Med 1.14 kvar av perioden fick BIK en klingande stolpträff.

Tredje perioden 0-1, skotten 9-4

BIK fortsatte oförtrutet att jobba för en reducering men gästerna fortsatte att försvara sig mycket bra.

6.18 Lagstraff för BIK för too many players satts av av Linus Karlsson.

Efter att laget blivit fulltaligt bet sig BIK fast i anfallszonen en längre period och skapade flera lägen. Domarna ringde på ett av lägena men reprisbilderna visade att det inte var mål.

10.30 BIK:s jakt på en reducering fick tillfälligt pausas med Åke Stakkestad på botbänken för en puck out.

10.42 Dubbelutvisning på BIK:s Filip Roos och Väsbys Johannes Nilsson, 2+2 vardera för fighting.

11.09 Väsbys Raphael Lavoie utvisades i två minuter för tripping, vilket i slutändan gav BIK 39 sekunder i powerplay.

Med drygt två minuter kvar av perioden radade BIK upp lägen men lyckades inte få in pucken trots överspelad Väsbymålvakt. Strax efter tog hemmalaget ut målvakten för att spela med en extra utespelare.

Men något mål blev det inte, istället kunde Väsby slå in spiken i kistan genom ett 3-0-mål i öppen kasse med tiden 18.59 på matchuret. Johannes Nilsson gjorde målet, Elliot Lorraine spelade fram.

BIK avslutade matchen i powerplay sedan Väsbys Viktor Åström efter 19.17 utvisats i två minuter för interference men lyckades inte få in någon puck denna afton. Matchen slutade därmed 3-0 till Väsby.