Matchrapport: Träningsmatch Mariestad BoIS - BIK Karlskoga 0-4 (0-1, 0-2, 0-1)

28 augusti 2021 19:00

Vi följer upp segern i säsongens första träningsmatch med Karl Helmersson, Henrik Björklund och Sebastian Collberg.


På lördagseftermiddagen var det nedsläpp i årets första träningsmatch, där Mariestad BoIS HC stod för motståndet. Försäsongsmötena mellan lagen har blivit lite utav en tradition och för BIK Karlskogas del utgjorde matchen finalen på ett fyra dagar långt träningsläger i den vackra skärgårdsstaden.

Mariestad stod för en mycket stark fjolårssäsong i Hockeyettan där man tog sig till kvalet till Hockeyallsvenskan. I år har laget hunnit spela en träningsmatch då man besegrade Hanhals IF (också i HockeyEttan) med 5-2. Några lite extra intressanta spelare i ett över lag talangfullt Mariestad är Ludwig Collberg, back och tre år yngre bror till Sebastian, samt sena nyförvärvet Oliver Kandergård som nätade direkt i debuten mot Hanhals.

I BIK Karlskoga saknades Anton Wiklund (dag-till-dag-skada). Målvakterna Lars Volden och Marcus Hellgren stod halva matchen var och femmorna såg ut som följer:

Henrik Larsson, Johan Larsson, Emil Öhrvall, Gustaf Franzén och Henrik Björklund.

Arvid Aronsson, William Pethrus, Alexi Rekonen, David Lindquist och Sebastian Collberg

Wilhelm Westlund, Alexander Leandersson, Mikael Eriksson, Kalle Jellvert och Viktor Lennartsson

Oliver Åkelid, - , David Lilja, Edwin Lindström och Sebastian Fakt.

Joel Kiirikki inledde som extraforward men kom in ganska direkt och gjorde en del byten.


Matchen blev en smågrinig och underhållande historia där BIK mönstrade en stark defensiv och tidigt tog kontroll över matchen. Skotten skrevs till totalt 34-11 i BIK:s favör och BIK vann matchen med 0-4 (0-1, 0-2, 0-1).

Målskyttar för BIK blev Kalle Jellvert, Gustaf Franzén, Henrik Larsson och Arvid Aronsson.

Mer detaljer hittar ni nedan i matchprotokollet.


Vi andra går ned till omklädningsrummet och lyssnar på vad några av huvudpersonerna hade att säga om matchen.

Head coach Karl Helmersson fick, förutom segern, en del glädjande besked:

”Vi får en del bra indikationer vad gäller vårt grundspel. Vi har tryckt mycket på det under träning och spelarna själva upplever att träningen är väldigt bra när det gäller tävlingsmomentet. Vi ska kunna jobba hårdare än motståndarna även vid tillfällen när spelet inte riktigt fungerar. Det här var en bra genomkörare, en bra första match med en hel del känslor. Det var precis en sån här match som vi ville ha i benen inför matchen mot HV71.”

Känningar efter coronavaccinet innebar lite manfall i början av träningslägret. Det löstes genom att några Mariestadsspelare täckte upp under träningarna. Sebastian Collbergs bror, Ludwig, var en av dem. Men under matchen var laget åter intakt, förutom skadade Anton Wiklund, och tidiga femmor börjar ta form.

”Ja, vi har kört de här femmorna under de senaste träningarna. Under box- och powerplay valde vi att rulla på med femmorna, vi kommer inte börja med specialteams förrän nästa vecka.”

Försvarsspelet har stått i fokus så här i inledningen och där tyckte jag att vi var stabila idag. Hur känner du?

”Ja, det tycker jag också. Vi höll dem på utsidan på ett väldigt bra sätt och det blev en ganska behaglig match för våra målvakter. Det är viktigt att sätta press under ingången och i förstaläget. Där får man inte hamna på hälarna.”

Något särskilt plus som du vill dela ut?

”Nej, det är svårt så här i början. Vi ser att det här är en bra grupp och vi har börjat vår resa tillsammans på ett bra sätt.”

Nu väntar HV71 hemma i Nobelhallen redan på tisdag. Hur ser vägen dit ut?

”Spelarna har ledigt i morgon och sedan är det is och laddning på måndag. Sedan får vi en riktigt bra värdemätare på tisdag.”


Henrik Björklund assisterade till Gustaf Franzéns 2-0-mål. Han vek dessutom inte undan när det hettade till ute på isen och det gjorde det en hel del denna eftermiddag.

”Vi förstod att de skulle vara taggade och komma ut hårt. Det var en del smågruff här och där men det är bra att hamna i hetluften direkt. Kul med publik också, senast jag spelade här för en tio år sedan var det bra drag här också.”

Det kändes som om vi styrde och ställde där ute...

”Ja, det håller jag med om. Spelet är inte klockrent så här första matchen men jag tycker ändå att vi kunde hålla oss ganska kyliga därute. Haha, ja, förutom jag då kanske. Vi genomförde matchen bra tycker jag, efter förutsättningarna.”

I nästa match står HV71 för motståndet. Tankar inför den matchen?

”Det kommer bli kul och lite annorlunda spel från idag. Det kommer vara två lag som vill visa att de ska vara med och kriga om att vara ett topplag. Det kommer bli en bra genomkörare.”


För Mariestadfostrade Sebastian Collberg var mötet med moderklubben det andra någonsin. Förra gången var när han spelade i Frölundas J18-lag. Han var nöjd både med återkomsten och att träningsmatcherna nu äntligen är igång.

”Jättekul att få spela match igen. Det här har man väntat hela sommaren. Det satt väl inte fullt ut därute idag, puckar hoppar och studsar och man hamnar fel i olika situationer. Men det är så det är och man vet ju att det blir bättre och bättre. Men det är förstås lika frustrerande varje år, haha. Man vill att det ska sitta direkt!”

Det kändes dock som vi hade ganska bra kontroll över matchen rakt igenom!

”Ja, vi förde matchen idag. Sedan blev det ju en del stök och bök, men det är inte fel med lite sånt under första matchen. Då kommer man in i grejerna. Det small direkt och det kommer det göra i vinter också.”

Sebastians tre år yngre bror, Ludwig, är back i Mariestad BoIS och det var faktiskt första gången som bröderna Collberg möttes som motståndare i en match.

”Jättekul, jag fick ju bryta en puck för honom i alla fall, haha. Han var ju med och tränade med oss igår men vi hade inte pratat så mycket om matchen innan.”

Det kan inte ha varit lätt för era föräldrar idag?

”Hela tjocka släkten var här men jag har ingen aning om vem de höll på. Det märks om de är glada eller inte när jag kommer hem, haha."

Du noterades i målprotokollet genom en assist på Henrik Larssons 3-0-mål. Skönt att vara med och producera redan från start?

”Skönt, det är ju det jag ska göra så det är bra att få med en redan första matchen. Men det finns mycket kvar att jobba på. Vi har en del tuffa matcher framför oss innan serien drar igång oh vi ska se till att komma in i det till dess.”

Det är täta matcher som väntar nu och hårt motstånd. Hur ser du på det som väntar?

”Jättebra att få känna på topplag direkt. Det är bra och motiverande att få sådana matcher så man kommer in i hur det kommer att vara i vinter.”

Mer information om kommande träningsmatcher och hur du ser dem hittar du här!


Matchfakta: Mariestad BoIS – BIK Karlskoga 0-4 (0-1, 0-2, 0-1 )

Skottstatistik: 11-34 (3-9, 3-15, 5-10)

Publik: Slutsålt (enligt pandemirestriktionerna), dvs 350.

Första perioden 0-1, skotten 3-9

4.04 in i matchen tog Kalle Jellvert ledningen åt BIK när han gjorde 0-1. Viktor Lennartsson (som felaktigt noterades som målskytt i protokollet) och William Pethrus assisterade.

BIK-femmorna tog mycket initiativ, skapade mycket och större delen av perioden tillbringades på Mariestads planhalva även om avsluten, av förståeliga skäl, ännu inte hade den där riktiga timingen och träffsäkerheten. Isac Ohlsson i Mariestadsmålet stod dessutom för en stabil insats.

BIK tilldömdes ett powerplay nästan halvvägs genom perioden sedan Lennartsson dragits om kull och coacherna valde att låta kedjorna fortsätta rulla på.

Ett snärtigt backskott från Gustav Malmqvist i slutet av perioden gav Volden visst huvudbry, i övrigt hade han en ganska lugn förstaperiod.

Andra perioden 0-2, skotten 3-15

Kraftsamling och tryck från hemmalaget i inledningen av den andra perioden.

Ett tidigt powerplay för gästerna innebar vissa tillfälliga ommöbleringar men BIK trummade på och såväl Sebastian Fakt som Aleksi Rekonen åkte sig till fina lägen trots en man mindre.

Även BIK fick sedan möjlighet till spel med en man mer, efter 5.14, men det numerära överläget blev resultatlöst.

9.03 in i perioden utökade Gustaf Franzén ledningen till 0-2. Snygg assist av Björklund föregick.

10.39 var det dags för det planerade målvaktsbytet och Marcus Hellgren ersatte Volden i målet.

13.04 Snygg plock av Ohlsson i Mariestadskassen när Björklund testade honom.

13.41 Ett helt gäng spelare rök ihop framför Mariestads bås, vilket resulterade i powerplay och spel fem mot fyra för hemmalaget. Det innebar att Hellgren fick känna på pucken direkt och han stod för flera räddningar. Även BIK skapade lägen under det numerära underläget.

17.06 0-3. Stenhårt och nära, inte mycket för en i övrigt utmärkt Ohlsson att göra på Henrik 'Kingen' Larssons skott. Sebastian Collberg assisterade.

Med strax under minuten av den andra perioden fick BIK spela i numerärt överläge och i samband med slutsignalen utvisades ytterligare en Mariestadsspelare vilket innebar att BIK inledde den tredje perioden i spel fem mot tre under den första minuten.

Tredje perioden 5-10

Heta känslor, en del duster och totalt två powerplay för Mariestad och tre för BIK.

15.54 0-4 Arvid Aronsson klipper till från blå, assisterad av William Pethrus och David Lindquist.