Träningskollen: Halvvägs genom försäsongsfysen

8 juni 2021 09:00

A-laget är nu halvvägs genom den gemensamma försäsongsfysen och vi hänger med under ett pass i Bergslagshallen där vi kollar läget med Tobias Thunberg och Mikael Eriksson.


När? Fredag 4/6 klockan 9.30-11.30

Var? Bergslagshallen, Karlskoga

Vilka? Samtliga i truppen som är på plats i Karlskoga i nuläget, förutom en småkrasslig spelare. Lagets fystränare Tobias Thunberg leder som vanligt passet.

Vad och varför?

Fotbollmatch som uppvärmning. Sedvanligt med uppdelningen de äldre mot de yngre.

Veckans tävling (Pingis-King) - en del av den viktiga gruppdynamiken. Den ger dessutom träningen lite extra nerv.

Därefter så kallad underhållande styrka, för att inte tappa maxstyrkan, och, där det stora krutet läggs under försäsongen: en s k poweroid-aktivitet i form av fyra stationer med övningar där man tränar power och explosivitet. Här ingår viktade hopp, skjuta släde och liknande.

Musik 'Larry' (Johan Larsson) sköter musiken och utgår från sin spotifylista Quattro. Musiken kännetecknas av bra drag (ingen musik som man somnar till, konstaterar han själv) och påpassliga val som till exempel ”Pingis är toppen” med Kjell Johansson & Stellan Bengtsson som blir pingisfinalens soundtrack.


Vi skriver fredag den fjärde juni i kalendern och utanför de vidöppna fönstren på Bergslagshallen har sommaren på allvar kommit till Karlskoga. A-laget har, å sin sida, kommit halvvägs genom vårens fys. Det är vecka 4 av totalt 8 gemensamma försäsongsveckor - fram till första veckan i juli kör man tillsammans. Under juli sköter sedan spelarna träningen på egen hand innan laget i början av augusti återsamlas för fystester och uppstart av säsongen.

Fredag innebär normalt dubbelpass och jag är med på dagens första. Det handlar om ett pass med lite extra prestige – på fredagarna avgörs nämligen veckans tävling och som vanligt möter vi ett gäng vinnarskallar som ger sig in i leken som om det vore en stundande EM-final.

Men, apropå EM - innan den ordinarie träningen drar igång värmer laget upp med fotboll. Indelningen i lag/grupper kan variera med uppgift men när det gäller uppvärmningsfotbollen är det alltid de äldre mot de yngre som gäller. Prestigen är stor, insatserna solida (somliga imponerar rejält med diverse finter) och de äldre, som är obesegrade så här långt, tänker inte förlora idag heller. Trots en smart taktisk omläggning (en så kallad ”parkering av bussen”) av de yngre, som innebär att man lägger mycket krut på ett starkt, enat försvar lyckas man inte nå ända fram idag heller. Oavgjort och mållöst efter full tid, tack vare två starka målvakter (Henrik Björklund & David Lilja), innebär att matchen får avslutas med straffar. Inledande straffläggaren Lilja som representerar de yngre står för en läcker, kontrollerad prestation där han lyckas runda 'Björka' och slå in bollen, men domaren Tobias Thunberg vinkar avvärjande och meddelar att straffen ska gå om. Protester följer från båda lagen – de äldre tycker inte att de yngre ska få en chans till – men straffen går om och den här gången räddar Björklund följsamt. Istället kan han själv slå in bollen och säkerställa ytterligare en seger åt lagets 'åldermän' (nåja).

”De har inte vunnit en enda gång”, konstaterar äldrelagets Mikael ’Daggen’ Eriksson nöjt efteråt och är inte alltför förvånad över det bortdömda straffmålet. ”Nej, domsluten brukar gå de äldres väg, på något konstigt sätt."

"Det är hård kamp även om vi hittills har dragit det längsta strået", säger han storsint. "Men trion Collberg, Larsson och Eriksson gick faktiskt mållösa från en match för första gången i klubbens historia, haha!”

Lyckligtvis hägrar snabbt nya segrar och den här fredagen är det en tävling i Pingis-king som gäller. Spelarna deltar uppmärksamt i Thunbergs genomgång av genomförande och regler – här gäller det att ha koll för största möjliga chans att vinna. Spelarna fördelar sig snabbt och effektivt i fyra grupper, idag utifrån ålder så att yngst går till lag 1, näst yngst till lag 2 och så vidare. Detta innebär att ingen väljer och att man får en blandad sammansättning.

Efter en dryg halvtimme har en spelare per bord kvalificerat sig för finalbordet. Sist kvar runt pingisbordet denna fredag hittar vi nämnda Lilja, 'Daggen' och 'Björka'. Efter att den sistnämnde tvingats kasta in handduken blir det en duell mellan Lilja och 'Daggen' där den yngre till sist avgör med en lurig kantboll och därmed kan titulera sig veckans vinnare.

Förmiddagens träning är dock inte slut än – faktum är att den bara har börjat. Under resten av passet är det fokus på power (styrka) och explosivitet. Eftersom många i truppen spelat ovanligt långt in på våren i år har tiden för vila och återhämtning varit extremt kort. Men det innebär också att spelarna inte tappat så mycket och att man inte behöver lägga en massa tid på att bygga upp den biten. Nu är det istället nästa steg som gäller.

Thunberg har skruvat ytterligare på upplägget och lagt upp ett program som fokuserar mer på kvalitet än kvantitet. Intensivare pass men med lite mer vila emellan, kan man kortfattat beskriva det. Ökad power och explosivetet är en del av det resultat man eftersträvar.

”Fokus ligger på kvalitet och det har rullat på bra, tycker jag”, konstaterar han själv när vi ger oss på en kort summering av läget i halvtid. ”Det gäller att hela tiden checka av med spelarna, hur de känner sig, inte minst med det upplägg vi har i år. Det gäller att vara så fräsch som möjligt så ofta som möjligt och då är det viktigt att ha tentaklerna ute så man vet hur det känns i kropparna. Man ska inte komma till ett sånt här pass och känna sig 90 %, då kan man inte få ut det man vill. Då bygger man på en trötthet i kroppen, det blir ineffektivt och negativt i längden.”

’Daggen’ får representera spelarna när jag ställer motsvarande fråga, och han håller med.

”Ja, det känns riktigt positivt så här långt. Många är redan på plats och vi har fått ihop en bra grupp. Thunberg gör, som vanligt, ett kanonjobb och i år har han ändrat om lite med lite mer löpning och explosivitet. Det är precis det vi behöver.”

Vilan blev ju, för de flesta i laget, ovanligt kort i år. Dina tankar om detta?

”Det finns ju fördelar med det också, till exempel att komma få igång snabbt. Men samtidigt hade vi ont och en del skavanker i slutet som tar tid att läka och så har vi förstås det mentala i att snabbt ställa om till en ny säsong. Vi var så inställda på att vi skulle spela vidare när förra säsongen tyvärr tog slut och då blir det nog lite extra jobbigt att ladda om. Det positiva med att det slutade som det gjorde är att vi har en jäkla revanschlusta. Det tror jag även att våra nya spelare känner. Det känns som om vi har något riktigt bra på gång i år.”

År efter år hamnar lagkaptenen i toppen som en av lagets bäst tränade. Han har inga planer på att detta ska förändras.

”Jag är bra fysad, som vanligt, men det är klart att det tar lite längre nu när jag närmar mig 35. Det tar mer och mer på kroppen och det krävs mer för att nå dit. Jag måste äta rätt, sova mer och träna bättre. Men vi har en jäkligt bra tränad trupp, vi är på en hög, jämn nivå.”

Finns det någon av de nya som imponerat lite extra på dig så här långt?

”Ja, Collberg framför allt. Allt han gör är toppklass. Det syns tydligt hur mycket hockey han har i sig och jag tror att han kommer vara grym för oss i år.”

För Mikael är det, för andra sommaren, dubbeljobb som gäller. Förra sommaren förstärkte han marknadsavdelningen. Det är ett steg han inte ångrar, trots att det innebär fullspäckade dagar.

”Idag har vi dubbelpass så idag blir det träning hela dagen men jag försöker hinna med någonstans 40-50 procent på kontoret. Jag trivs hur bra som helst! Det är klart att det var lite speciellt att komma in mitt under coronan ifjol, men jag måste säga att vi har haft ett fantastiskt stöd av våra partners hela vägen. I år känns det väldigt positivt, folk vill gå på hockey igen. När vi är ute märker vi att det finns ett stort sug.”

”Det blev inget ledigt för mig efter att säsongen tagit slut – jag började på kontoret direkt. Det är ju så otroligt roligt att få jobba med det här och prata hockey på arbetstid, men lite semester i sommar ska jag försöka få till. Lite ledigt behöver man nog ha.”