Sommarläsning: Sportchefens tankar om lagbygget, visionen & förutsättningarna

2 juli 2022 08:00

Sportchef Torsten Yngveson berättar om tankarna bakom årets lagbygge och svarar på frågor om allt från förutsättningar och förväntningar till spelarrykten och kraven på 'spetsförvärv'.


Vi i BIK Karlskoga har transparens gentemot supportrar och partners som vår ledstjärna och följer detta så långt det är möjligt. Därför satte jag mig ned med sportchef tillika klubbchef och VD, Torsten Yngveson för en genomgång av läget nu när truppen börjar bli spikad.

Torsten har när vi träffas precis lagt koncernens bokslut från det gångna verksamhetsåret bakom sig och kan konstatera att det visar på totalt nästan 650 000 plus för aktiebolaget och föreningen.

”Varje år med positivt resultat i den här branschen är bra.", summerar han. "Det har varit några speciella år nu med tanke på pandemin och ett normalt år hade det förhoppningsvis gått ännu bättre. Vi har ett krav på oss att vi måste ha ett rejält eget kapital inom några år och då gäller det att jobba upp vår ekonomi så vi uppfyller detta.”

”Det var länge sedan vi hamnade i ett ’kontrollår’ men nu ligger vi med. Enligt de regler som gäller för i år ska man ha minst två procent av omsättningen, i vårt fall cirka 700 000. Nästa år måste vi upp till 1, 5 miljoner i eget kapital så vi är absolut inte på säker mark än. Jag skulle tro att vi inom några år måste ha ett eget kapital på cirka 5 miljoner.”

Klubben har, som bekant, inlett en satsning där spelarbudgeten i flera steg höjs. Detta kräver förstås ökade intäkter och där har företagsmarknaden stadigt gått framåt under de senaste åren. Privatsidan har släpat efter lite och där har vi, under våren, efter undersökningar bland våra supportrar gått all in med diverse åtgärder för att öka både publiksnittet och försäljningen under matcherna. Det sistnämnda är en förutsättning för att komma vidare.

”Slutspelet var en liten besvikelse", konstaterar Torsten. "Vi hade behövt höja snittet där. Sånt brukar dessutom ge en hävstångseffekt då folk även handlar mer. Det är svårt att säga varför det blev som det blev, men det är klart att det kan bero på efterverkningar av pandemin. Men nu har vi gjort en ordentlig satsning på privatsidan med bland annat rejält sänkta priser och med det hoppas vi få tillbaka vår hemmapublik och att vi dessutom bli fler!

Lagbygget är något som många supportrar följer med stort intresse, hur gick resonemanget när du började bygga årets trupp? Vad var prio att ha kvar och vad ville du förbättra?

”Vi har försök bevara mycket av den defensiva stomme vi hade, det vill säga målvaktsparet och backsidan som vi var väldigt, väldigt nöjda med. Vi hade en bra känsla där redan tidigt, med flera spelare på flerårskontrakt och flera som uttryckte att de ville stanna. Där fick vi i princip som vi ville.”

”Även om vi var nöjda med backsidan i fjol ser vi att många i truppen fortfarande karriärmässigt har några av sina bästa år framför sig. ’Kingen’ hade otur med skador och jag tror att han är rätt revanschsugen. Det finns med andra ord potential att bli ännu bättre i defensiven med det gäng vi har, vi kan spela ännu tajtare och få ut ännu mer offensivt av några som kanske inte fick riktigt rätt roll eller var skadedrabbade i fjol.”

”På forwardssidan har vi försök att bygga kvalitet ytterligare ett steg så att vi ska få fler som kan bidra. Jag är väldigt nöjd med och nyfiken på de forwards som vi fått hit och jag tror att det är många som kan ta steg där.”

Hur tänker du kring placeringen i laget när du värvar – 3-4 jämnstarka linor eller en uttalad förstalina?

”Vi vill ha fyra linor som alla kan bidra offensivt och inte någon renodlat defensiv lina. Sedan blir det alltid några som utkristalliserar sig som powerplayspelare, men i vårt lag känns det som att alla har kapacitet att vara med och bidra.”

”Sedan har det väl, genom åren, ändå blivit så att det har blivit någon slags förstalina som har drivit laget stora delar av säsongen.”

Grunden är ett starkt försvar, och det hade vi minst sagt i fjol med ett av ligans allra bästa. Är du förvånad över att vi fick behålla både målvaktsparet och i stort sett hela backsidan?

”Ja, hade du frågat mig runt nyår förra året hade jag inte trott att vi skulle få behålla så många av dem. Jag trodde nog att vi, i vanlig ordning, skulle få starta den nya säsongen med många nya. Sedan fick vi dock redan tidigt indikationer på att de flesta ville stanna.”

I år har vi valt att ta in en åttonde back redan från start istället för juniorer. Philip Eriksén kom in sent i våras och spelade inte så mycket men gjorde uppenbarligen ett bra intryck!

”Vi kände i fjol att om vi fick möjlighet skulle vi gärna ha åtta backar från början. Vi vet att skador kommer att komma och vi kommer helt säkert plocka upp folk underifrån oavsett men vi var tunna i fjol!. Philip kom in under ett skede av säsongen när det är svårt att etablera sig. I år kommer han vara med från start och han kommer bidra med en härlig inställning och bra kvalitet både under träning och match.”

Hur mycket mer har truppen kostat i år och hur har pengarna fördelats?

”I lönekostnad hamnar vi nu ungefär en miljon högre än i fjol. De som har kommit kostar generellt mer än de som lämnat. Sedan har vi flera spelare i laget som har gjort en bra fjolårssäsong och då blir de dyrare. Är man duktig på jobbet får man fler intresserade arbetsgivare och bättre lön. Ta till exempel David Lilja som gjorde 13 poäng förrförra året jämfört med 35 i fjol. Eller Alexander Leandersson som täckte mest skott i ligan och numera rankas högt bland försvararna. Det är bara några exempel och det är klart att spelare som presterar på den nivån blir mer attraktiva. Det är inte gratis att behålla dem.”

Vi ställs mot trupper med betydligt högre budget, inte sällan den dubbla, och har ändå lyckats hänga med i toppstriden så gott som varje säsong. Spelarna lyfter ofta fram det speciella klimat som råder här i BIK som en anledning till att man väljer att spela här men också som nyckeln till resultatet. Hur mycket tittar du på den biten när du värvar spelare, att de ska passa in i gruppen och köpa vår vision om att ingen är större än laget?

”Det är nog inte unikt för just mig, alla sportchefer försöker nog göra någon slags ’bakgrundskoll’ på spelarna och all annan personal man tar in. Hur har det till exempel funkat hos andra klubbar? Om det varit något bekymmer, kommer det bli samma sak här? Eller kan det i så fall kanske bli helt annorlunda? Man vill ha bra människor som har sunda värderingar och som passar in i gruppen. Det betyder absolut inte att alla ska vara likadana, vi har utrymme för individerna att vara speciella. Håller man sig bara inom ramarna ska man bli accepterad för den man är.”

”Det blir alltid någon slags kvalificerad gissning men vi har en stark grupp här som har tagit hand om individerna och får dem att trivas. Det är absolut ingenting som sitter i väggarna, de jobbar väldigt hårt med detta. Men både spelarna och klubben jobbar målmedvetet för att alla som kommer hit ska trivas och kunna bli sitt bästa jag. Vi har fått lite rutin på detta här i BIK och har ett bra tillvägagångssätt för att få folk att komma in i gänget.”

Där har det uttryckts en del farhågor angående BIK-andan när vi under de senaste åren förlorat en del tongivande spelare som Carl Berglund, Fredrik Höggren och nu senast, Mikael ’Daggen’ Eriksson. Hur orolig är du för att den stafettpinnen ska gå förlorad?

”Alltså, jag är alltid orolig så här års. Det är ingen skillnad i år, som sportchef sover man verkligen inte gott under den här perioden och man grubblar mycket över hur det ska bli. Men vad gäller ledarskapet, är jag lugn, vi har bra folk i omklädningsrummet som har tagit kliv och som kommer att fortsätta göra det för att ta vid i det här arbetet.”

Vi förlorade två viktiga offensiva vapen och en del poäng när Henrik Björklund gick till SHL och Aleksi Rekonen till tjeckiska ligan. Det finns en oro bland supportrar för hur vi ska ersätta dessa? Vad skulle du vilja svara dem?

”Det blir alltid ett hål när duktiga spelare och bra människor i gruppen försvinner. Samtidigt är inte det något nytt scenario för oss i BIK Karlskoga. Det har hänt många gånger förut men vi tror på och ser en stor potential i gruppen som var med i fjol och som vi tror kan ta ytterligare steg. Dessutom har vi värvat in spelare som också har stor potential.”

Det pratas om att man vill ha en ny Linus Karlsson eller Filip Roos – men de var också unga och oprövade när de kom till klubben…

”Haha, ja, jag får ofta höra att ’vi måste ha in spets’. Men det var ingen som tyckte att de var spets när vi värvade in Linus eller många andra före honom som sedan blommat ut.”

”Det är fortfarande så att BIK Karlskoga har svårt att locka hit etablerade spelare. Exakt varför det är så kan jag inte riktigt svara på men en del är förstås ekonomin. Vi betalar inte de monsterlöner som etablerade spelare ofta vill ha. Har man gjort det bra tidigare vill man förstås passa på att tjäna rejält med pengar och det blir helt enkelt blir för dyrt för oss. En annan anledning är att de här spelarna gärna söker sig till större städer och större klubbar. Men jag tänker inte gråta ut över det, jag är nöjd med min trupp även i år. Markus Modigs är en spetsspelare av en kaliber som vi inte är vana vid och det känns väldigt kul att han valde oss.”

När jag intervjuar nya spelare säger de ofta att de valt BIK på rekommendation av spelare i laget eller har spelat här förut. Modigs är en av dessa, liksom Ludwig Persson.

”Ja, i Modigs fall är det ’Frasse’ som har sålt in oss på ett bra sätt. Det är förstås ett bra betyg och en stor hjälp för mig.”

Tidigare nämnde Linus Karlsson och Filip Roos är förstås extrema exempel som gått oerhört snabbt via SHL till NHL men vilken eller vilka spelare i årets BIK tror du kan ta ett stort kliv i år?

”Jag vill inte sätta för stor press på någon men jag tror och hoppas mycket på Albin (Eriksson) och Ludwig. Sedan hoppas jag att vi får se en fortsatt utveckling på Lilja och Åke (Stakkestad). Skulle de jag nämnt ta ett varsitt kliv är till exempel Rekonen med råge ersatt.”

”Vi har kommit så långt nu här i BIK att om man inte är tillräckligt bra får man inte en plats högt upp i laget. Kraven är lite högre från start, vi tar in lite bättre spelare numera och det gör det lite svårare att komma hit och ta lite tid på sig med att blomma ut.”

Värvar du redan från start utifrån en tanke om spelare som ska passa ihop eller får det ge sig allteftersom?

”Det är klart att man har en idé om var i laget de ska spela och med vilka men det är jäkligt sällan som det sedan visar sig stämma i slutet av säsongen när man ser tillbaka. Visst, de spelare som man har tänkt ska spela powerplay brukar också göra det, men det är inte säkert att de spelar med den center eller ytterforward man föreställt sig. Linorna ser sällan ut som jag föreställt mig dem i huvudet, haha. Klart att man blir förvånad ibland när en spelare får en sämre säsong medan någon annan som egentligen ska vara med för att se och lära blommar ut och får spela högre upp.”

Hur mycket dialog är det mellan dig och tränarna när spelare scoutas och värvas in?

”Mycket. Vi bollar hela tiden.”

I våras sa du att marknaden är lite annorlunda i år på grund av att många spelare valt att lämna KHL och att det rört om på spelarmarknaden, vilket förväntades spilla ned även på HockeyAllsvenskan. Med facit i hand, hur mycket har du märkt av detta i ditt truppbygge?

”Situatioen kan ju också ha påverkats utav att det släppt lite efter pandemin men känslan är att det har varit fler spelare ute på marknaden att välja bland än i fjol.”

Det blev ett väldigt hallå när Martin Johansson fått beskedet om att han inte får nytt kontrakt i Färjestad och diverse rykten uppstod om honom och BIK. Din kommentar till detta?

”Min strategi, när det kommer rykten om spelare, att inte jaga dem. Är de intresserade av att spela här kommer deras agent höra av sig till oss. Jag vill inte ha spelare som har oss som sista alternativ eller för att få bo kvar på hemorten, det blir aldrig bra. Just nu har jag dessutom på det stora hela en full trupp.”

Ja, nu är näst sista pusselbiten officiell i och med att vi häromdagen presenterade den amerikanska forwarden Logan Cockerill, en spännande talang som även väckt intresse bland SHL:s sportchefer. Berätta mer om valet att sajna honom!

”Det är en spelare som nog inte så många här i Sverige känner till och kollar man honom bara på Elite Prospect har han kanske inte någon poängskörd som får en att lyfta på ögonbrynen. Men jag, Karl och Johan har sett en del av honom och fick alla samma aha-upplevelse. Jag har så många gånger, när jag varit i valet och kvalet, inte gått på min magkänsla och ångrat mig efteråt. Med Logan är magkänslan väldigt starkt positiv och den här gången bestämde jag mig för att göra tvärt om och faktiskt följa den.”

”Även om han inte gjort så många poäng är han välmeriterad med bland annat fina resultat med juniorlandslaget och han är dessutom draftad av Islanders. Jag fick tips om honom via agenter men har även bollat med ett par sportchefer i SHL som har haft honom på kornet och scoutat honom före oss. De ser en stor potential i honom.”

Med en spelare kvar att presentera och semestern i antågande, hur ser du på läget just nu?

”Vi sitter lugnt just nu. Vi har åtta backar och tretton forwards och kan luta oss tillbaka och ta lite ledigt. Jag är väldigt nöjd med det gäng vi har satt ihop.”


Torsten konstaterade i intervjun att vi behöver dig på plats här i Nobelhallen. Här beställer du ditt serie- eller säsongskort - nu till våra bästa priser någonsin!