Supportrarna ställer frågorna: Torsten & Håkan om läget i truppen

21 oktober 2021 11:00

Vi vet att många har frågor om säsongsstarten, skadorna och läget i truppen så vi samlade ihop ett gäng frågor och satte oss ned med sportchef Torsten Yngveson och rehabcoach Håkan Persson och gick igenom dem. Här är svaren!


När vi talas vid på torsdagsmorgonen, mindre än tolv timmar efter onsdagskvällens jobbiga förlust, är matchen mot Tingsryd ännu inte riktigt smält hos någon i Nobelhallen. Samtidigt finns det ingen anledning att dröja för länge vid det som vari - när man morgonen efter har analyserat matchen via video och diskuterat igenom den läggs den till handlingarna. En ny match väntar alltid runt hörnet, en match som kräver fullt fokus och en positiv känsla. Det är en av många vackra saker med den här sporten.

Vi ska återkomma till matchen mot Tingsryd lite senare. Men först zoomar vi ut lite och tittar på säsongen som helhet så här långt. Sex segrar på åtta matcher. Laget har fått en flygande start på säsongen, trots sex raka bortamatcher och en del skador och övrig frånvaro.

Torsten Yngvesons roll som sportchef har gått in i ett lite annat läge än under den hektiska våren. Men samtidigt kan man aldrig slappna av på hans post, en säsong bjuder på både toppar och dalar och situationen kan förändras snabbt. På det stora hela är Torsten nöjd med starten av årets lindrigt sagt spännande upplaga av HockeyAllsvenskan. BIK huserar efter åtta spelade matcher på andra plats i tabellen, tre poäng efter ettan HV71 och ett poäng före trean Björklöven.

”Vi kan inte vara annat än nöjda med poängskörden”, konstaterar han. ”Vi har spelat åtta matcher och vunnit sex, där alla dessutom varit trepoängare. Det är ju en väldigt bra utdelning, inte minst med tanke på att vi började med sex bortamatcher. Med det sagt finns det alltid saker att ta på, när det gäller spelet och så kommer det att vara oavsett hur stora segrar man än får. Det finns alltid grejer man vill jobba vidare med. Vi vill hela tiden bli bättre och där finns det en del som vi kikar på.”

Såväl tränarna som spelarna har konstaterat att det finns en styrka i att finna ett sätt att vinna perioder och matcher trots att inte spelet är på topp…

”Verkligen! Detta är något som sticker ut så här långt i år jämfört med förra säsongen. Då kunde vi ha svackor både i hela matcher och under matcherna, när det rasslade till en del bakåt. Det är en av de saker vi ville rätta till inför årets säsong. Så här långt kan man konstatera att vi inte har släppt in så många mål bakåt. Det blev sju borta mot HV71 och fyra mot Tingsryd men i övriga matcher har vi släpp in ett eller inget mål alls. Om vi bara släpper in ett mål per match är det väldigt svårt att slå oss.”

”Om man ser till den statistik som vi har och de siffror som jag och coacherna tillsammans tittar på behöver vi förbättra oss på vissa plan. Vi vet, erfarenhetsmässigt, att det är väldigt svårt att hålla de här låga siffrorna vad gäller insläppta mål om vi inte förbättrar vissa saker i spelet. Detta jobbar vi med nu.”

Några exempel på detta?

”Vi skapar lite för få målchanser framåt och vi vill ta ett tydligare kommando i matcherna, framför allt nu när vi börjar spela mer på hemmaplan. Vi vill känna att det är vi som sitter i förarsätet på ett tydligare sätt! Att det inte blir så på bortaplan får man köpa, anfallsspelet blir lite annorlunda då, men på hemmaplan vill vi gärna se att det är vi som för matcherna.”

Matchen mot Tingsryd kan ses som ett exempel på när strategin inte fungerar som tänkt. BIK förde till stora delar spelet och mycket tid tillbringades i TAIF-zonen men BIK-lirarna hade svårt att komma till bra avslut. Tingsryd å sin sida satsade på ett tätt försvar där de låg nära och höll BIK-spelarna på utsidan för att sedan själv köra på kontringar. Vid flera tillfällen rann de igenom vårt försvar och de hade ett antal frilägen och två-mot-ettor, varav flera resulterade i strategiskt viktiga mål som avgjorde matchen.

"Vi släppte nog till lika många två-mot-ettor och frilägen igår som vi hade gjort sammanlagt på samtliga matcher innan dess", kommenterar Torsten.

Kan det i viss mån förklaras med att vi har många spelare borta och nya spelare som inte hunnit spela så mycket eller komma ihop som lag?

”Det är klart att det inte är någon fördel när vi tvingas till förändringar så sent som minuter före matchstart. Men då är det å andra sidan ännu viktigare att alla går ut och spelar enligt grunderna. Vi får inte försöka hårdare och mer, vi ska låta chanserna komma till oss och inte släppa till chanser för dem. Igår började vi lite i fel ände. Jag tycker ändå att vi kom ut okej men det är precis så här som Tingsryd har spelat här i många år: de ligger och väntar på sina möjligheter att kontra.”

Om vi ska kika lite närmare på special teams och då speciellt boxplay, där vi i skrivande stund är näst bäst i ligan så här långt med bara två insläppta mål i den spelformen. Dina tankar om det?

”Det känns som om två saker blir viktigare och viktigare för varje säsong som går – målvaktsspelet och special teams! Summerar man en match blir det ofta tydligt att det är de bitarna som avgör matchen. Den som har varit bäst där vinner ofta matcherna.”

”Målvaktsspelet hänger tätt ihop med försvarsspelet. Om man som målvakt tillåts vara bra, det vill säga får skotten från rätt ställe och så vidare. Omvänt är det så att målvakten spelar bättre om han litar på försvaret. Det är ett tätt samspel där försvaret måste kunna känna att de kan släppa skott från vissa vinklar, då blir de tryggare och vet vad de ska göra. Målvakten å sin sida vet varifrån skotten kommer att komma. Det har matchat bra så här långt, de flesta skotten kommer från sämre lägen och när det väl hettar till har båda våra målvakter steppat upp rejält och räddat oss. Ser man statistiskt på det släpper vi få skott emot oss och vi har dessutom målvakter som tar mer än vad de statistiskt ska. Det är en bra kombo1”

Du har fått mycket beröm för ditt val av målvaktsteam. Hur gick tankarna när du värvade Volden och Hellgren-Smed?

”Jag visste väl, eller trodde får man väl säga – man går ju till viss del på magkänsla – på Lars eftersom han har varit grymt bra när han har fått stå mycket i tidigare lag. Marcus visste jag inte lika mycket om men när jag lyssnade runt bland dem jag litar på i de här frågorna fick jag bara goda vitsord. Jag fick höra gott om båda två, både som målvakter och personer. Ibland står stjärnorna rätt och det tycker jag väl att de har gjort så här långt i år, haha. Men vi är tidigt in på säsongen och det gäller att fortsätta jobba hårt på alla håll och kanter så att den positiva trenden håller i sig.”

I skrivande stund saknar vi åtta ordinarie spelare: Henrik Larsson, Sebastian Collberg, Åke Stakkestad och Edwin Lindström är långtidsskadade. Arvid Aronsson, Mikael Eriksson och Wilhelm Westlund är avstängda och dessutom har vi en del sjukdom i truppen med förkylningssymptom. Där tvingades till exempel Aleksi Rekonen kasta in handduken med mindre än en timme till nedsläpp igår.

Är det en unik situation för BIK att sakna så många spelare vid den här tidpunkten på säsongen?

”Det vet jag inte på rak arm. Jag vet att vi har haft det kämpigt vid andra tillfällen tidigare år, bland annat när jag nyss hade börjat min anställning, men jag har svårt att tänka mig att det var hela åtta. Samtidigt ser ju situationen annorlunda ut numera med lån och en bredare trupp.”

Hur förhåller du dig till den stora frånvaron – ser du någon anledning att agera ytterligare?

”Nej. Arvid och Wilhelm är tillbaka redan efter matchen mot Troja-Ljungby i morgon och ’Daggen’ är tillbaka efter onsdagens match mot Almtuna. Sedan får vi se hur det är med ’Reko’ och vad det blir av det. Vi får hoppas att vi inte får någon smittspridning. Vi måste ha i åtanke att spelarna kommer tillbaka, det går inte bara att värva nya spelare. Det handlar ju både om vår ekonomi och utvecklingstid för spelarna som vi tar hit– vi kan inte ha en alldeles för stor trupp.”

Vi får ofta frågor om prognos för de skadade spelarna och där är den enkla sanningen att klubben inte exakt vet. I vissa fall handlar det om att spelaren väntar på ytterligare undersökningar eller behandlingar, i andra fall kan det vara så att man måste låta läkprocessen ta sin tid innan man säkert kan uttala sig. Vi ser att det figurerar en del spekulationer och felaktigheter på nätet och i olika forum men av hänsyn till spelarnas integritet varken vill eller kan vi bemöta allt eller lämna ut detaljer kring diagnoser.

Med det sagt, här kommer en sammanställning med senaste uppdateringen av läget från rehabcoach Håkan Persson:

Åke Stakkestad bröt armen på två ställen i träningsmatchen mot Västerås 9/9 och tvingades till operation. Han är nu kontrollröntgad och allt ser bra ut. Rehab fortsätter enligt plan och de tre månader som gällde från operationstillfället gäller fortfarande.

”Sebastian Collberg skadade sig dagen innan seriepremiären, den 23/9 med tio minuter kvar av sista träningen. Där går läkningen framåt, han följer rehabplanen och även där gäller tre månader, från skadetillfället.

Henrik Larsson skadade sig i seriepremiären 24/9 borta mot Kristianstad. Hans rehab flyter också på som planerat. Även där är utgångspunkten tre månaders rehab och det finns en tydlig rehabplan där det snart är dags för nästa steg.

Vad gäller Edwin Lindströms överkroppsskada (också den från seriepremiären 24/9) är det fortsatt oklart när han kommer tillbaka. Här väntar nya undersökningar nästa vecka för att försöka få klarhet i behandling och prognos.

Johan Larsson, som fick ett hårt slag mot huvudet i matchen i går och tvingades utgå en stund, verkar lyckligtvis ha klarat sig bra.

Utöver skadorna har laget haft en del problem med förkylningssymptom och feber. Där hälsar Håkan att man jobbar målmedvetet med isolering och snabb testning för covid. I skrivande stund har man inga nya fall förutom Aleksi Rekonen som just nu vilar hemma.

Tillbaka till Torsten och de frågor som vi fått från supportrar:

En supporter undrar om det är en slump att vi har så många skadade eller om det kan finnas något samband eller någon speciell orsak i till exempel hur vi tränar eller spelar?

”Jag är en person som vägrar tro på slumpen och håller det i sig måste man absolut kolla på det. Men att det blir tre, fyra långtidsskador i början som vi haft, det kan hända utan att det beror på något särskilt.”

Det rör sig ju inte om rygg- eller höftproblem av den typ som kan uppstå vid ensidig träning utan mer om våld, till exempel vid ett fall eller en tackling…

”Så är det. Men blir det många sådana skador under en längre tid kan man ändå fundera över om man till exempel tränar på ett sätt som gör att spelare blir trötta i tanken och tar dumma beslut under matcherna. Men det är, som sagt, först om det blir en trend under en längre tid och jag ser inga sådana tecken nu.”

När säsongen drog igång pratade du om att du höll utkik efter två spetsspelare – en back och en forward. Hur ser du på det nu?

”Lyckåsen fyller den positionen på backsidan. Nu är vi nöjda med backsidan där vi också räknar in våra båda juniorbackar, Anton Wiklund och Oliver Åkelid. ’Kingen’ kommer ju tillbaka och vi har dessutom lånat in Oscar Eriksson som ser fin ut. Där tittar jag inte på några fler förstärkningar om inte något rejält händer.”

”På forwardssidan har vi fortfarande utrymme för en spelare till. Där håller vi utkik efter ett nyförvärv men det är viktigt att det blir helt rätt. Vi har redan bra kompetens på forwardssidan, även om vi nu drabbats av skador och en avstängning. Men när Collberg, Edwin och Åke samt ’Daggen’ tillbaka i spel har vi ingen som helst panik.”

Vi har fått tre avstängningar (Arvid Aronsson, Mikael Eriksson och Wilhelm Westlund) på kort tid, hur ser du på det?

”Det är naturligtvis olyckligt. I min position tycker man ju alltid, precis som alla andra sportchefer, att det känns för jäkligt när spelare blir avstängda men man måste också vara ödmjuk för att Västervik förmodligen har en skadad spelare idag. Jag väljer att tro att de som gör bedömningen gör den rättvis och rimlig.”

I år granskas situationerna som uppstår under match direkt av situationsrummet, vilket vi har sett flera exempel på redan. Dina tankar om det?

”I fallet med ’Daggen’ blev det ju till exempel ingen utvisning under matchen men situationsrummet gjorde anmälan efter sin egen granskning. De kollar också mål eller mål som kan ha missats. Även det fick vi ju se i lördags. Det blir förhoppningsvis mindre utrymme för misstag med ett situationsrum som griper in och tycker till.”

Vi har lånat Oscar Lawner (FBK), Hugo Pettersson (Växjö) och Oscar Eriksson (SAIK). Hur ser du på möjligheten att låna spelare från SHL?

”Tack och lov att den möjligheten finns! Samtidigt är lån förstås inte något som vi vill bygga vår verksamhet på. Tidigare har vi försökt undvika att låna annat än kanske för att bredda truppen inför slutspelet och liknande. Nu blev läget akut i och med att vi började säsongen, och då främst på backsidan, med lite färre folk än vanligt eftersom vi ville känna oss lite för. Då är det ganska typiskt att det ska bli så många skador direkt. Men visst är det en fördelaktig lösning för en allsvensk klubb att kunna ta in de här pjäserna när man, som i vårt fall, inte riktigt vet hur länge skadade spelare blir borta. Ska man värva in ersättare blir det en extra lönekostnad medan SHL-spelare som lånas in för att få speltid innebär en win-win för alla tre parter till betydligt lägre kostnad.

Många supportrar undrar hur det fungerar med lån från SHL. Har vi utnyttjat samtliga möjliga lån nu och hur ser reglerna egentligen ut?

”Ja, gentemot SHL har vi använt alla lån. De här reglerna ändras nästan varje år och jag förstår att det kan vara svårt att hänga med. I år gäller tre utespelare och en målvakt. Spelarna som man lånar får gå fram och tillbaka som man vill fram tills transferfönstret 15/2. Detta innebär till exempel att Lawner kan komma tillbaka till oss om Färjestad får sina skadade tillbaka. Vi har därmed inte, som tidigare, ’bränt’ vårt lån för säsongen bara för att de kallas tillbaka till sin SHL-klubb.”

Vi har även fått frågor från supportrar som undrar vad som gäller kring lån av spelare från HockeyEttan.

”Vi kan absolut ta in spelare från HockeyEttan och har en bra dialog med dem. Men de spelar själva och det handlar ju om deras toppspelare. Det blir dessutom snarare en övergång än ett lån vilket innebär att vi har en karens att ta hänsyn till där – en spelare som spelat för oss måste vänta i fyra dagar innan han kan gå tillbaka. Vi slog ju tyvärr undan benen rejält på Lindlöven igår när vi tvingades ta tillbaka Joel Kiirikki och Oliver Åkelid. Det gjorde ju att de fick ont om folk.”

Ytterligare några supportrar undrar om det är möjligt att låna in från andra ligor, till exempel den finska?

”Nej, när det gäller utländska ligor handlar det om regelrätta värvningar.”

Till sist: Du och tränarduon jobbar ju tätt tillsammans. Direkt efter matcherna – oavsett utgång - brukar ni låsa in er en stund. Vad sägs då?

”Det är väl egentligen främst för att njuta av segern eller bearbeta förlusten. Det sägs inte mycket konstruktivt direkt efter en match, det är bättre samtal idag, dagen efter match när man har kunnat summera den lite. Direkt efter match vill man bara prata av sig i stort sett, vid förlust skylla på allt annat om det är möjligt."

Torsten skrattar lite. Snart ska han gå bort till tränarrummet och analysera förlusten och lägga upp planen för nästa match. Redan i morgon fredag kommer chans till revansch på oss själva när nykomlingen Troja-Ljungby kommer på sitt första besök i Nobelhallen.

Vi hoppas på ert stöd även då!

Varmt välkomna till Nobelhallen!


Köp din biljett här.

Säkra din plats i arenan genom att välja årskort - läs mer och boka här.