BIK-TV: BIK Ungdom tjejer och World Girl's Icehockey weekend

6 oktober 2019 14:51

Vi hänger med BIK Ungdom tjejer på World Girl's Icehockey Weekend där vi träffar tränaren Stefan Gustavsson, talangerna Elin Lundström, Wilma Forsberg och Hilda Södergren samt pratar med Maja Lagergren som testade hockey för första gången om hennes intryck.


På lördagseftermiddagen fylldes isen i Nobelhallen av hockeysugna tjejer. Tjejhockeyn är verkligen på gång i Karlskoga och BIK, tack vare ett gäng eldsjälar och ett stort sug bland de unga.

32-åriga tränaren Stefan Gustavsson startade sin egen hockeykarriär i BIK – eller Team BK Ungdom som det hette då - och spelade i klubben tills han var 20. Han har efter det spelat i HC/Flyers och Hällefors IK innan han slutade i samband med en knäskada för några år sedan. Hockeyintresset har gått i arv till dottern Thea, född 2008, och kort efter att han hade avslutat sin egna spelarkarriär fick han frågan om att gå in i tränarstaben för klubbens tjejlag.

Det är ett beslut som han inte har ångrat.

"Nej, verkligen inte. Det är ren glädje därute på isen. Jag är inne på fjärde säsongen nu och tjejhockeyn bara växer och växer."

Utmaningen för BIK och tjejehockeyn i stort är just nu är att fylla trupperna i alla årskullar så att man kan bygga bredd och kunna starta fler lag.

"Vi har kört en hel del prova-på-aktiviteter, som till exempel förra höstlovet eller när vi bjöd in Rävåsens 08-tjejer att prova på och då flera valde att fortsätta. De här aktiviteterna har verkligen gett mersmak så vi hoppas att kunna fortsätta med det för att få fler tjejer att upptäcka sporten."

Klubbens tjejlag har just nu 45 registrerade spelare varav ungefär 35 regelbundet deltar i träningarna. De äldsta spelarna är födda i början av 2000-talet, de yngsta är födda 2011. 28-åriga målvakten Magdalena Saks deltar som målvaktstränare, om än just nu med uppehåll för barnafödande.

Framtiden ser ljus ut, tycker Stefan.

"Ja, vi har till exempel ett gäng 05-or som började för några år sedan och som bara blir bättre och bättre. 03:an Emma Iwanczyk började för mindre än ett år sedan och har tagit stora kliv. Hon är redan jätteduktig."

Sedan satsningen på tjejer tog fart för några år sedan har BIK redan hunnit fostra ett gäng talanger. Några av dem deltog i lördagens träning. Elin Lundström och Wilma Forsberg deltog nyligen i den första upplagan av TV-pucken (f d Stålbucklan) och spelar för Örebro i Damtvåan Västra. 18-åriga Hilda Söderström jagar en SDHL-plats med sitt Färjestad BK och hennes tvillingsyster Elin (som inte var på plats i Nobelhallen) spelar i Kils AIK IK/Charlottenberg i Damtvåan Västra.

En kort intervju med Elin, Wilma och Hilda hittar ni i filmen längst upp i inlägget.

Tjejlaget tränar en gång i veckan och några av tjejerna tränar även med killarna.

"Det är lite olika", konstaterar Stefan. "Några tjejer vill helst bara träna med killar, andra vill bara träna med tjejer och ytterligare några tycker att det är bra att träna med båda."

Det stora problemet har varit att hitta motståndare för matchspel.

"Ja, alla vill spela match men det är fortfarande lite tunt med lag att möta. Man måste jobba målmedvetet med varje årskull för att locka nya tjejer. För de yngre årskullarna ser det väldigt lovande ut på sikt men för de lite äldre tjejerna är det glesare. Det kan handla om en årskull där många börjar medan det inte fylls på alls i nästa årskull."

"I år kommer vi att komma till spel med fyra lag. Ett lag i serien Flickor A Västmanland där spelarna födda 05-08 kommer att vara med, ett lag i U13 Värmland för spelarna födda 07-10 och för de yngsta kör vi två U11-lag som kör traditionellt poolspel."

Ett grepp att få tjejer att prova hockey är att låna ut utrustning.

"Ja, det tror jag är viktigt. Om ens barn kommer hem och vill prova hockey och man kollar upp vad en utrustning kostar finns det säkert många föräldrar som föreslår en annan, billigare sport. Men vi har utrustning – skridskor, klubba, handskar och sådant - att låna så att alla ska få chans att testa. Det är bara att komma hit, vi löser det mesta. Sedan är det förstås bra att man tar med sig egna grejer, om man har."

Hur går dina tankar om framtiden, Stefan?

"Drömmen är att på sikt få ihop spelare till ett A-lag med några juniorlag under. Men det kommer att krävas mycket jobb, dels för att få tjejerna att välja hockey och dels att hinna med att utbilda alla tjejerna under den timslånga träning som vi har varje vecka. Det är mycket som ska läras ut under kort tid."


8-åriga Maja Lagergren är en av två nya tjejer som kom till lördagens lite speciella träning. Den var nämligen en del av det internationella initiativet World Girl’s Icehockey Weekend, som syftar till att lyfta fram tjejhockeyn och locka nya utövare.

"Jag var väldigt nervös innan", säger hon efteråt. "Men det var jättekul när jag väl kom ut på isen. Jag vill gärna fortsätta, men nu ska jag hem och sova!"

Materialarna i laget heter Andre Ribeiro och Per-Anders Lundström och de ser till att utrusta den som behöver låna allt från skridskor till övrig utrustning.

Tränarstaben, som förutom nämnda Stefan och Magdalena består av Stefan Eriksson, Jimmy Axelsson, Tommy Karlsson, Mattias Slepicka, Jonny Fermby, Lowisa Karlsson, Lars Persson och Martin Thelander delade under lördagens cirka 90 minuter långa träning in gruppen för olika övningar. Nya spelare togs om hand för sig, fick peppning och möjlighet lära sig grunderna i lugn och ro tillsammans med en varsin tränare.

"Det tycker jag är väldigt bra", säger Majas mamma Pernilla Lagergren och berättar att Majas lillebror går i hockeyskolan och att Maja har pratat om att hon också ville spela hockey.

"Hon blev nog lite orolig när hon såg hur duktiga andra spelare, som spelat längre, är men det här upplägget där hon fick köra med en tränare gjorde att hon vågade och tyckte att var kul. Bra också att man fick låna utrustning, det tror jag också är viktigt."

En kort intervju med Maja om hennes intryck av första hockeyträningen hittar ni också i filmen ovan.