Matcherna mot Leksand har varit något utöver det normala

17 september 2018 10:00

Under tidigt 2000-tal var matcherna mellan Leksand och BIK nästan som derbymatcher. Extremt grinigt, en hel del slagsmål och andra kontroversiella händelser.


Sex raka vinster och snart premiärdags. Ganska gött att vara BIK-supporter just nu va? AIK borta på fredag blir en mäktig utmaning. Stockholmarna är förstås skyhöga favoriter mot nederlagstippade BIK. Finns ingen i 0586-regionen som klagar på detta tror jag. I denna krönika tänkte jag dock fokusera på hemmapremiären mot Leksand i Nobelhallen på söndag. Finns en hel del härliga bataljer mellan lagen att minnas tillbaka till.

Under tidigt 2000-tal var matcherna mellan Leksand och BIK nästan som derbymatcher. Extremt grinigt, en hel del slagsmål och andra kontroversiella händelser.

  • Jag minns främst bataljerna mellan Emil Kåberg och Daniel Jardemyr. Sistnämnde var en av de fegaste spelare jag sett på en hockeyrink. Kåberg och Jardemyr gjorde upp åtskilliga gånger men jag minns en sekvens allra mest. Kåberg var på väg mot utvisningsbåset (skräll!) och bakom dennes rygg tar Jardemyr fart och slår ner Kumlasonen bakifrån. Extremt fegt och upprorsstämning i Nobelhallen! Ändå ett härligt minne på något sätt!

  • En annan högst intressant händelse var när eminente speakern Kjell Korp fick sina fiskar varma. Leksand hade fått en utvisning och då spelades den gamla klassiker-låten med ord som ”idiot och skitstövel etc”. Det föll inte i god jord hos Leksands assisterande tränare Peter Ekroth. I pausen sprang han runt från avbytarbåset till speakerbåset och skällde ut Korp så att saliven sprutade! Korp höll sig dock lugn som vanligt.

  • Ett annat mer sportrelaterat minne var första året Leksand spelade i allsvenskan efter degraderingen från dåvarande elitserien. LIF hade då en superkedja bestående av Stefan ”Loppan” Hellkvist, Mikael Karlberg och Jens Nielsen. De hade lekstuga mot de flesta motstånden och Bofors kunde verkligen inte vinna mot LIF utan var mer eller mindre chanslöst varje gång.

  • Ett mer udda minne var när LIF-tränaren Jarmo Tolvanen fick spelet i en paus. När han gick förbi BIK:s omklädningsrum som på den tiden var på samma sida som bortalaget skrek han ”fucking assholes” in till BIK-spelarna. Det var ett av många exempel på när BIK fick motståndarna ur balans. Jag kan ärligt inte minnas många matcher där BIK fått motståndarna ur balans som slutat med förlust. Lite sena inbromsningar framför målvakten, lite halvsena tacklingar och mycket trashtalk. Då får motståndarna problem. Det är sedan gammalt.

Vad tror jag då om mötet på söndag? Blir självklart tufft som tusan. Föreställer mig emellertid en ganska välfylld Nobelhallen och har svårt att se BIK göra det lätt för dalmasarna. Jag tror BIK har en riktigt bra chans. Får man dessutom med sig ett bra resultat i premiären mot AIK kommer dels spelarna att växa och dels kommer några extra att gå och se matchen. Vore så jäkla häftigt om det kunde komma runt 4000 och bära fram BIK till en seger i hemmapremiären. Jag är i alla fall där – du också? Hugg med syrrans kusins faster och grannens mormor också. Nu kör vi!!

Larsåke Wåhlén

Krönikör