Eftersnack BIK - Mora IK 3-4 (2-2, 0-1, 1-1)
Publicerad: 2020-10-02
Vi följer upp seriepremiären, en uddamålsförlust hemma mot Mora IK, med huvudtränaren Karl Helmersson och målskytten Tor Immo.

Hela truppen var tillgänglig inför fredagens seriepremiär hemma mot Mora IK. Lagen möttes så sent som förra helgen då Mora vann båda matcherna i back-to-backmötet i Lysekil.

BIK ställde upp med följande lag:

Stefan Steen vaktade målet, Tim Juel var back-up.

Förstalinan:

Wilhelm Westlund, Victor Berglind, Sebastian Fakt, Gustaf Thorell och Henrik Björklund

Andralinan:

Arvid Aronsson, Filip Roos, Tor Immo, David Lindquist och Linus Karlsson

Tredjelinan:

Jesper Alasaari, Axel Bergkvist, Aleksi Rekonen, Åke Stakkestad och Robin Carlsson

Fjärdelinan:

Alexander Leandersson, - , Mikael Eriksson, August Gunnarsson och Carl Berglund

Extra:

David Lilja

BIK Karlskoga - Mora IK 3-4 (2-2, 0-1, 1-1)

Skottstatistik: 26-22 (6-11, 8-5, 12-6)

Publik: 50

Första perioden 2-2, skotten 6-11

Gästerna kom ut hårt i matchinledningen, parkerade i BIK-zonen och tvingade hemmalaget att slå ifrån sig. Det var dock BIK som gjorde första målet när Mikael Eriksson, efter 2.27 och i ett av BIK:s första anfall, skickade i vägen en puck som gled in mellan Mora-keepern Olof Lindbloms benskydd. August Gunnarsson assisterade.

Mora kvitterade till 1–1 i powerplay med tiden 8.00 på matchklockan. Lukas Wernblom gjorde målet, Nils Thomasson assisterade.

Med drygt 8 minuter kvar av perioden Mora fick spela fem mot tre i 45 sekunder efter två täta BIK-utvisningar. Detta utnyttjade Mora till att efter 12.20 ta ledningen med 1–2 genom Oskar Stål-Lyrenäs, assisterad av Daniel Ljunggren och Mattias Nörstebö.

15.15 kvitterade BIK till 2-2 efter bra spel av tredjelinan som bet sig fast i Mora-zonen och skapade flera lägen. Målskytt: Tor Immo, assisterad av David Lindquist och Jesper Alasaari.

Mora hade en stolpträff med dryga minuten kvar.

Andra perioden 0-1, skotten 8-5

Bättre fart på och ett resolutare spel från BIK från start och böljande spel från start i den andra perioden.

2.05 tog Mora ledningen med 2-3 genom en olycklig styrning av en BIK-spelare. Moras Måns Carlsson noterades för målet.

5.41 fick BIK spela i numerärt överläge för första gången i matchen men det bröts med 49 sekunder kvar när BIK drabbades av en utvisning.

Tredje perioden 1-1, skotten 12-6

Powerplay för BIK 5.26 in i perioden blev resultatlöst och istället utökade sedan Mora, strax efter att man blivit fulltaligt, efter 7.40 till 2-4 genom Oscar Eklind. Adam Masuhr och Mattias Nörstebö assisterade.

13.20 BIK reducerade till 3-4 i powerplay genom Robin Carlsson, assisterad av Gustaf Thorell och Aleksi Rekonen.

Viktig räddning av Stéen strax efter när Mora åkte sig till ett två mot ett-läge.

16.34 Powerplay för BIK innebar intensiv press mot Mora-målet.

De sista minuterna blev dramatiska:

18.33 Timeout och därefter uttagen målvakt för spel med en extra utespelare för BIK. Sex mot fyra i några sekunder.

18.52 Boxplay för BIK och nedsläpp i egen zon innebar att Stéen fick åka ut till kassen igen men BIK chansade sedan utan målvakt.

Utvisning på Mora-spelare med 8 sekunder kvar och nedsläpp i Mora-zonen men inte tillräckligt med tid för BIK att kvittera.

Mora vann därmed matchen med 4-3.

Karl Helmersson, premiärmatchen är avklarad. Dina tankar om den?

”Vi känner inte riktigt igen oss själva i starten och den första halvan av matchen, egentligen. Vi måste vara mer som vi är i slutet av matchen. Jag vet inte om det var premiärnerver inblandade men Mora åker mer skridskor och sätter hård press på oss i vår hemmahall och jag tycker att det ska vara tvärtom! Vi behöver ta kommandot, och det kom väl mer mot slutet.”

Finns det något som ni tar med er från kvällens match?

”Många saker! Vi måste var mer beslutsamma när vi vänder spelet nedifrån, ta mer initiativ och ta pucken framåt.”

Tor Immo svarade för ett mål och skapade en hel del med sina kedjekamrater David Lindquist och Linus Karlsson.

Tor, hur skulle du vilja beskriva seriepremiären?

”Mora är duktiga på att sätta press men samtidigt tror jag att vi gör dem bättre än de ser ut när vi spelar fast oss själva som vi gör idag. Vi behöver spela enklare och snabbare men tyvärr krånglade vi till det ibland och det ledde till att vi tvingades slösa för mycket energi i försvarszonen. Vi skapade en del lägen men hade behövt mer av den varan. Dessutom varierar domarnas nivå för utvisningarna en del vilket gör matchen svårspelad och ganska färgad av boxplay och powerplay.”

Ja, det blev två kostsamma boxplay i första perioden där Mora gör två av sina mål.

”Ja, det är lite svårt att veta vad man har att förhålla sig till. Sedan innebär mycket spel i box- och powerplay en ojämn belastning på spelarna, en del får spela mycket medan andra får vila och det blir en obalans som också påverkar.”

Något positivt att ta med sig från matchen?

”Det finns absolut positiva saker också. Vi skapade en del lägen, hade några fina kontringar och med lite bättre utdelning hade det kunnat sluta annorlunda. Det gäller att göra något konstruktivt och lära oss av det som händer. Vi kommer förlora matcher under en säsong, så är det bara. Nu ska vi kolla video och sådant men vi vet nog redan ganska väl vad vi behöver förbättra. Det är också positivt.”

Din egen kedja skapade en hel del och låg också bakom 2-2-kvitteringen.

”Ja, jag tyckte att vi fick till en del anfall och kontringar mot dem. Vi spelade oss ur deras press ganska bra och kunde skapa lägen. Det är positivt eftersom det är vår uppgift att vara en offensiv kedja som skapar mycket framåt. Det kändes okej idag, även om vi borde ha gjort något mer mål.”

Nästa match går av stapeln på onsdag 7/10 då laget åker upp till NHC Arena för att möta Timrå IK: