Eftersnack träningsmatch BIK - Mora IK 3-2 (e förl)
Publicerad: 2019-09-07
Vi följer upp fredagskvällens sudden-seger över Mora med tränare Staffan Lundh, dubble målskytten Fredrik Forsberg och målvakten Tim Juel.

På fredagskvällen var det dags för försäsongens näst sista träningsmatch. Matchen spelades i Wasahallen, Filipstad.

Mora IK, som förlorade sin SHL-plats till lokalkonkurrenten Leksand i våras, stod för motståndet och matchen spelades i Wasahallen i Filipstad. De 407 åskådarna på plats fick se BIK ta tag i taktpinnen från start. BIK vann också skottstatistiken under ordinarie matchtid med talande 39-20 (18-7, 13-8, 8-5).

Fredrik Forsberg inledde kvällens målskytte när han gjorde 1-0 till BIK 16.29 in i första perioden. Målet kom i powerplay och Tor Immo och Filip Ahl assisterade. 1-0 stod sig perioden ut. BIK hade ett rejält spelövertag med bud på fler mål i både första och andra perioden men istället fick Mora in ett psykologiskt viktigt mål med bara 44 sekunder kvar att spela av den andra perioden. Isac Garfve blev Moras första målskytt.

Drygt halvvägs in i den tredje perioden tog sedan Mora ledningen med 2-1 genom ett friläge efter att påpassligt ha stulit pucken i BIK-zonen. Jesper Ylivainio gjorde målet. Alldeles innan hade BIK, genom Fredrik Höggren, haft ett motsvarande friläge, dock utan att få utdelning.

Några minuter senare tilldömdes Mora en straff som en välplacerad Tim Juel i BIK-målet räddade.

BIK lät sig dock inte nedslås av gästernas snabba vändning och Tor Immo kvitterade i slutminuterna (17.12) och även den här gången kom målet i powerplay. Fredrik Forsberg och Jesper Kokkonen assisterade. 2-2 stod sig efter full tid, vilket innebar förlängning.

1.07 in i sudden death avgjorde sedan Fredrik Forsberg med sitt andra mål och lagets tredje mål i powerplay för kvällen. Victor Berglind och Tor Immo assisterade. Matchen slutade därmed 3-2 (1-0, 0-1, 1-1, 1-0).

Noterbart är att Daniel Wessner var en av huvuddomarna.

”Jag tycker att vi kliver in beslutsamt och på ett bra sätt”, konstaterar Staffan Lundh efter matchen. ”Sett över 60 minuter tycker jag att det är svårt att hitta något att peta i, bortsett från att vi kanske skulle ha gjort ett och annat mål till för att slippa hamna i det läge vi hamnade i. ”

Vi vann skotten tämligen stort i alla perioder men så fick Mora in en psykologiskt viktig kvittering i slutminuten av den andra perioden och tog sedan ledningen i tredje perioden.

”Ja, och jag tycker att det är starkt av oss att vända tillbaka där och i slutändan blir det också positivt att få avgöra på det här sättet. Dessutom gör vi mål i powerplay idag, något som vi inte riktigt fått ordning på tidigare. Det är också kul att se.”

Har du något enskilt plus som du vill dela ut idag?

”Det är alltid lite svårt så här direkt efteråt. Jag tycker nog att vi tuggar på bra med samtliga kedjorna och backparen idag. Sedan är det riktigt bra att Foppa och även Tor får göra mål och poäng och att den enheten får göra mål i powerplay.”

”Tim får en otacksam uppgift när han får stå sysslolös emellanåt varvat med att det dyker upp chanser från ingenstans men han har visat att han vill vara med och slåss med Henke om spaden!”

Nu återstår bara en träningsmatch (SSK hemma på torsdag 12/9) innan seriepremiären 20/9. Hur skulle du sammanfatta läget i laget just nu?

”Vi ligger med bra! Nu återstår att slipa på en del detaljer, som att veta när vi ska vara ännu tuffare i vårt försvarsspel och när vi kan släppa från sorteringen man-man och övergå till att bli starkare mot sargerna och sätta stopp. Men jag tycker att vi är ungefär där man vill vara vid den här tiden på säsongen.”

”Jag tycker nog att det fanns mer att önska, det blev lite många returer”, inleder Tim Juel självkritiskt summeringen av sin egen insats. ”Men jag klev upp med de räddningar som behövdes i alla fall och sedan var det skönt att vi var effektiva i powerplay idag och kunde hänga dit dem.”

Du räddade en straff!

”Ja, innan dess hade jag släppt in ett friläge så jag fick lite revansch där!”

Det är inte helt lätt att stå i mål en match som denna där laget har ett ganska stort spelövertag och vinner skottstatistiken ganska överlägset.

”Nej, man kan stå där en stund utan att något händer och sedan kommer någon kontring eller en fladderpuck. Vi tappade ju också ledningen till slut, så det var skönt att vi kom igen och tog en övertidsvinst idag.”

Försäsongen går mot sitt slut. Hur tycker du själv att du kommit in i det nya laget och spelet?

”Det är ett riktigt bra gäng. Träningsupplägget är också bra så att jag har kunnat bygga upp mig och komma in i spelsystemet och sådant. Det finns alltid saker att jobba på men jag tycker att både jag och laget som helhet tar små steg framåt hela tiden!”

Fina 2+1 blev alltså facit för Fredrik Forsberg i kvällens match.

Det kändes som vi tog tag i taktpinnen från start och behöll den i stort sett hela matchen. Håller du med, Fredrik?

”Ja, det tycker jag. Vi kom ut bra och gör överlag en ganska bra match även om vi borde ha gjort något mer mål, speciellt i den första perioden. Vi har haft lite svårt med det där sista, men vi skapar lägen i alla fall och det är positivt. Nu jobbar vi vidare därifrån. Sedan är det också starkt att vi kommer ikapp när de tagit ledningen och vinner till slut.”

Det blev dessutom riktigt fin utdelning i powerplay idag!

”Ja, det var på tiden, haha. Nej, men vi har kollat en del på video, vridit och vänt på det så mycket det går och justerat en del smådetaljer. Idag fungerade det och det är ju lite så det är med powerplay – ibland är det skit och andra dagar – som idag – bra. Sedan är det förstås tidigt på säsongen än så länge.”

Du och Tor Immo verkar trivas bra tillsammans – han assisterade till dina båda mål och du assisterade till hans mål.

”Ja, han är skickligt på kanten och vi har ju spelat lite ihop tidigare så vi vet vilka vi är och vad vi vill göra. Jag tror att det kommer bättre och bättre för varje match.”

Mora kvitterade i slutminuten av den andra perioden och tog sedan ledningen halvvägs in i tredje perioden. Jag kan tänka mig att det var tufft mentalt – hur gick snacket i båset?

”Det är sånt som händer. Det kan säkert komma att se ut så i vinter också, att vi har ett litet övertag men att motståndarna får målen. Det är bra träning, det gäller att fortsätta jobba på. Idag visste vi att vi hade gjort en bra match fram till dess och att vi visste att vi var lika bra, om inte bättre, än dem. Det har studsat lite emot oss tidigare under försäsongen men idag lossnade det och vi kom ikapp.”

Det återstår bara en match av försäsongen nu. Hur känns det?

”Jätteskönt att vi får börja spela om poäng igen. Försäsongsmatcherna är förstås också viktiga men så här i slutfasen av försäsongen längtar man verkligen till seriepremiären!"