Krönika: Ljuset i mörkret
Publicerad: 2020-12-17
Vi är nästan halvvägs genom säsongen som gud glömde. Men visst finns det ljusglimtar - och en möjlighet att vi tillsammans tar BIK genom krisen.

”Det är mörkt nu, men det blir ljusare igen”, tröstar Triad i den numera klassiska svenska julsång som i december detta pandemimärkta år 2020 känns mer aktuell än någonsin. Det påstås att det svenska folket i år julpyntat både tidigare och mer överdådigt än någonsin och konsulterade psykologer kopplar detta till ett behov av glädje och tröst i en tid av isolering, oro och ovisshet.

För exakt ett år sedan hade visserligen enstaka covid19-fall redan rapporterats men få av oss hade nog ens i våra mest hemska mardrömmar kunna föreställa sig hur utvecklingen skulle se ut.

Och krisen är långt ifrån över än - hjältarna inom vården står återigen inför övermänskliga påfrestningar, personal inom skola, kollektivtrafik och andra samhällsviktiga verksamheter som inte kan stängas ned tvingas dra hårda lass. Människor har förlorat sina jobb, framtiden för ytterligare många är osäker och de ekonomiska efterverkningarna kan bli många och långvariga.

Till råga på allt går vi mot en rekordmörk december med 0 (noll) soltimmar för många av oss så här långt.


Det kan kännas futtigt att nämna hockey i ett sammanhang där människor faktiskt dör men för oss som lever och andas hockey är oron stor. Och det med rätta. Många lag vittnar om akuta likviditetsproblem, andra går så långt så att de varnar för en förestående konkurs. BIK är inget undantag – trots att klubben gick in i 2020 med en ekonomi i balans och uppfyllde de senaste kraven på eget kapital går det snabbt utför när intäkterna sinar samtidigt som kostnaderna i stort sett är desamma.

Det går inte heller att stirra sig blind på bara den egna klubbens situation: alla klubbar kommer att drabbas sportsligt om konkurrenter tvingas dra sig ur serier eller till och med går i graven. Det kommer att ta lång tid för alla klubbar att återuppbygga sin ekonomi vilket generellt kan komma att påverka hockeyns kvalitet och möjlighet till spelarutveckling på både elit- och breddnivå.

I skrivande stund är vi ungefär halvvägs genom säsongen som gud glömde.

BIK har, så här långt, tagit oss igenom en karantän som kostade oss i stort sett hela träningsmatchsäsongen, tajtat till försvarsspelet och jämnat ut prestationen över 60 minuter samt skruvat till våra special teams. Vi hänger med enligt plan i toppen av en haltande tabell. Även om Karl och hans mannar aldrig skulle skylla något på detta faktum har man under hösten drabbats av en rad skador, vilket ökar belastningen på hela laget.

Skador är sportens gissel. När sportcheferna nu dessutom står inför ekonomiska svårigheter av en dignitet som ingen tidigare skådat är det svårare att ”agera” som under en vanlig säsong då man är ofta är snabbare med att plocka in ersättare och bredda/spetsa. Därav till exempel Torstens försiktiga korttidskontrakt med Johan Larsson.

Det är liksom inte läge för impulsköp när man inte vet hur man ska klara likviditeten fram till vårsolen lyser. Klubben – det vill säga vi - vill ju fortsätta att existera även på andra sidan pandemin. Samtidigt har man samma sportsliga förutsättningar som alltid att ta hänsyn till. En svår balansgång som jag misstänker håller många sportchefer vakna om nätterna just nu.


Nattsvart? Absolut inte. För vi har alla chansen att påverka situationen.

Alla vi som titulerar oss Stolta BIK:are kan göra stor skillnad genom att sluta leden, knyta nävarna och hjälpas åt.

I intervjun som jag gjorde med Torsten (läs här)för några veckor sedan tog vi upp oron för att förlora supportrar som tröttnar på en hopplöst haltande tabell och överlevnadshockey eller som hittar andra sysselsättningar nu när Nobelhallen är igenbommad. Det är en reell risk som kommer att ställa hårda krav på klubbens marknads- och kommunikationsavdelning när läget börjar återgå mer till det normala. Det krävs helt enkelt fler än våra mest lojala supportrar för att fylla Nobelhallen och ge klubben rimliga ekonomiska förutsättningar. Hur ska vi se till att bibehålla intresset i alla supportergrupper? Hur ska vi se till att inte bli bortglömda?

De flesta Stolta BIK:are är överens om att BIK Karlskoga ska fortsätta vara med i toppskiktet och slåss om den SHL-plats vi alla vet är inom räckhåll. För detta krävs en stabil, långsiktig ekonomi, smarta och genomtänkta värvningar samt en rejäl portion tålamod.

Kanske måste vi också vara lite mer fördragsamma än vi är vana vid att behöva vara? Snyggspel och propagandahockey får ses som en bonus i ett läge när hockeyn slåss för sin överlevnad.


För de BIK:are som har till uppgift att göra jobbet ute på isen är uppgiften både lätt och svår. Lätt för att man själv är där i ögonblicket och har makten när pucken ska räddas, återerövras eller lirkas in. Svårt för att man bär tyngden av alla oss som hjälplösa står bredvid på sina axlar. Ett missat friläge, en tappad puck på blå eller att man är en millisekund för långsam i ett beslut av hundratals kan kosta oss alla – och våra gemensamma mål - dyrt.

Det finns inte en enda spelare i BIK Karlskoga som tar lätt på en förlust eller ens en missad målchans eller ett jobbigt baklängesmål. Efter en förlust är omklädningsrummet så tyst att den berömda knappnålens fall skulle dåna som en sprängning på skjutfältet.

Men samtidigt är killarna professionella nog att stå för sin insats och redan nästa morgon, efter att noga ha analyserat situationerna på video och pratat igenom matchen, prestigelöst lära sig av misstagen och med tillförsikt gå vidare. Inget gnäll, inga bortförklaringar och inget ältande.

Det inspirerar mig, trots att jag tyvärr inte kan vara en av dem som gör jobbet ute på isen.

För så är det ju i livet oavsett vad man jobbar med - precis som efter en tung förlust, kommer det alltid en ny dag, en ny chans och en ny match. Från tårar av ilska efter matchen mot Timrå till en solid laginsats i segern över Tingsryd knappt 48 timmar senare.


Jag försöker göra det jag kan för att bidra, på min blygsamma kant. Förutom en och annan soffbiljett och korvpengar samt (spoiler alert!) snygga och praktiskt nätshoppade supporterprylar under julgranen i år försöker jag genom min rapportering lyfta och förena alla Stolta BIK:are, oavsett vilken roll de har i klubben.

Och det som vi alla som brinner för BIK Karlskoga måste inse är att om vi vill fortsätta kunna se hockey på hög nivå i Nobelhallen i många år framåt, om vi vill att barn och barnbarn ska kunna spela världens bästa sport här i Karlskoga, ja, då krävs en rejäl investering här och nu.

För att klubben ska fortsätta att möta framtidens elitlicenskrav och kunna bygga en slagkraftig trupp som når våra sportsliga mål krävs intäkter. Publikintäkter, matchintäkter (kiosker, pub, merchandise, restaurang, medlemsskap osv) och hängivna samarbetspartners är den obevekliga grunden för framgång på isen.

Klubbens samarbetspartners har slutit upp på ett fantastiskt sätt och stått vid klubbens sida trots att den viktiga exponeringen av varumärket inte blir lika stor i en tom arena. Men jag vet också att Jakob och övriga på marknad jobbar stenhårt för att hitta alternativa sätt att ge mervärde. Mer om Marknads arbete kan ni läsa här.

Även på individnivå värmer stödet oerhört. Många supportrar har valt att efterskänka kostnaden för säsongskortet, köpa soffbiljetter eller swisha för korv & kaffe. Livsviktigt, på riktigt!

Intäkterna kan nämligen direkt kopplas till spelartruppens budget – därav ett ständigt och idogt arbete ute i klubbarna för att locka så många som möjligt till hallen. När publiksiffran nu så här långt under säsongen har stannat vid åtta (8!) istället för snittet på ca 2500 kan vem som helst förstå att det urholkar klubbens finanser och möjligheten att bygga en konkurrenskraftig trupp nästa säsong. Din soffbiljett är med andra ord direkt avgörande för klubbens närmaste framtid.

Därför vill jag fortsätta att uppmana alla Stolta BIK:are – privatpersoner som företagare – därute att fortsätta köpa soffbiljetter. Det finns till och med säsongskort på sofflocket att köpa – en perfekt julklapp till alla som älskar BIK. Utmana gärna varandra att köpa biljetter, som jag vet att till exempel spelarna i laget har gjort.

För även om det är mörkt nu, så blir det ljusare. Snart. Och det ligger i allas våra händer att se till att framtiden blir så ljus som bara möjligt.


Köp din soffbiljett här.

Bli medlem i klubben här

Swish: 123 351 58 06.

Du kan också bidra till vårt bankgiro: 351-4346

Skribent Marie Angle