BIK-liraren Sebastian Fakt: "Förhoppningsvis har vi de viktigaste matcherna framför oss nu i vår!"

24 november 2021 15:00

Inför onsdagens hemmamatch mot Kristianstad fokuserar vi lite extra på forwarden Sebastian Fakt, som är matchens BIK-lirare. Vi pratar bland annat om boxplay, hästar och gameday-ritualer.


Den idag 26-åriga forwarden Sebastian Fakt gör nu sin andra säsong i BIK Karlskoga. Han är född i Falun och har Bjursås IK som moderklubb men tillbringade juniortiden i Leksand där han även hann spela i SHL. Till Karlskoga kom han inför säsongen 20/21 från seriekonkurrenten Almtuna och under sin första säsong i klubben noterades han för 21 (11+10) poäng på 52 grundseriematcher och ytterligare två mål i slutspelet. I år har det gått lite trögare poängmässigt, men det ska vi återkomma till lite längre ned när Sebastian också berättar mer om den nya roll han fått och spelat mycket bra så här långt.

** Du är inne på ditt andra år här i BIK, Sebastian. Hur trivs du?**

"Både jag och min sambo trivs fantastiskt bra här i Karlskoga och jag trivs väldigt bra i laget. Allt är verkligen toppen här och jag har ingenting att klaga på."

Hur skulle du vilja sammanfatta säsongen 21/22 så här långt?

"Lagmässigt tycker jag att det har varit okej. Vi hade en liten dipp för några matcher sedan när vi inte kuggade i ordentligt och blev för passiva men jag tycker att vi har hittat tillbaka till vårt spel efter det. Det ser bra ut och det känns som om vi är på rätt väg."

"För egen del vill jag vara med och bidra mer offensivt med mål och poäng. Samtidigt har jag bidragit mer i lagets boxplay. "

Ja, jag skulle vilja säga att du varit en viktig kugge i vårt defensiva spel så här långt!

"Ja, det har blivit lite så. När det andra inte riktigt har kommit som jag velat gäller det att bidra på andra sätt, med det jag kan. Just nu är det boxplay som funkar. Poängproduktionen, som inte riktigt har kuggat i som den ska, kommer förhoppningsvis bli bättre framöver."

**För några matcher sedan, mot Södertälje 13/11, gjorde du ditt första mål för säsongen genom ditt 2-1-mål. Det gick inte att mista sig på din närmast explosiva glädje direkt efteråt - det var till och med härligare att vara med om än segern i sig!"

"Det kändes helt fantastiskt! Jag har gått och väntat sedan första matchen på att få hänga dit ett och det är klart att det en sådan sak sätter sig i skallen till slut. I det läge som matchen var, det var i tredje perioden och det stod 1-1, var det en lättnad och glädje både för mig och för laget som tog ledningen och sedan vann med 3-1.

"Sedan tycker jag att hockey ska bygga på känslor, tappar man den biten har tror jag inte att man har så mycket mer kvar på isen att göra. Det gäller att bära känslorna med sig hela tiden och det är ju väldigt roligt att få göra mål, haha!"

Vi går vidare till frågorna som alla BIK-lirare får. Fråga 1: Beskriv dig själv som spelare. Vilken roll har du i laget?

"Som spelare skulle jag vilja säga att jag är stor, duktig på att täcka puck och stark i närkampsspelet. Jag besitter ett bra skott som jag vill utnyttja mer än jag gjort hittills. Min roll i laget är just nu mer defensiv med mycket tid i boxplay. Jag tycker att det känns bra och försöker bidra till laget på de sätt jag kan och genom att sprida glädje även utanför isen."

Vårt försvar har med några få undantag varit stabilt så här långt med få insläppta och några nollor och vårt boxplay är väldigt starkt, det såg vi inte minst i matchen senast mot Modo.

"Ja, vi är väl ett av ligans mest utvisade lag (BIK har flest utvisningsminuter av alla, min anm) och har ändå ett boxplay som jag tror fortfarande ligger topp-5 i ligan (4:a, min anm). Det är väl ett fullt godkänt betyg på vårt spel i numerärt underläge."

2. Beskriv din gameday på hemmaplan, från det att du kommer till hallen tills du somnar efter matchen. Vad måste vara med? Vad får inte vara med (rutiner & pepp)

"Haha, skulle vi ta med allt skulle det bli en väldigt lång intervju. Morgonen börjar med att jag mixar ihop min smoothie, åker ned till hallen och kör övningarna som Alex Leandersson håller i på isen. Så fort de är klara kliver jag av isen, då är jag nöjd. Det räcker med en kvart för mig på morgonvärmningen. Sedan åker jag hem och äter stuvande makaroner och falukorv..."

Alltid?

"Nästan alltid. Det är min go-to, om man säger så. Jag åker hit vid kvart över fyra och lirar bland annat tvånudd och försöker få en god känsla i kroppen."

Hur är dina skills i nationalsporten? Är du bäst i laget på tvånudd?

"Om du frågar 'Daggen' skulle han nog säga att han själv är det men jag tar en vinst lite då och då. Jag är framför allt bättre än Lyckåsen, men det är det nog kanske många som är, haha. Jag skulle nog säga att jag ligger någonstans i mittenskiktet."

"Jag försöker hålla mig ganska avslappnad så länge jag kan, jag gillar inte att gå in i bubblan för tidigt och sitta och stirra in i väggen och vara för mig själv. Det är först efter isvärmningen som jag börjar fokusera på matchen."

Har du någon speciell ritual eller något som måste vara med?

"Ja, herregud, alltså! Vänstern ska alltid på först, oavsett om det rör sig om skridskorna, armbågsskydd eller benskydd. Jag ska alltid stå på isvärmningen och skrika 'Hallå Arvid!' innan jag skjuter pucken i högra krysset... Det är en massa sånt och vi har nog inte plats här för att berätta om allt, haha."

Har även du, som många andra hockeyspelare, svårt att sova efter match?

"Det är jättetufft att somna efter match, men det är nog lika för alla. Man är så uppe i varv och har stoppat i sig kaffe och dextro, vilket innebär att man har både koffein, socker och adrenalin i kroppen. Jag har lärt mig att inte lägga mig för tidigt, då ligger man bara och vänder och vrider på sig till tvåsnåret. Då är det bättre att stanna uppe och kanske spela lite tv-spel för koppla bort matchen och att stänga ned dagen."

3. Det roligaste du vet…

"Det är faktiskt just att spela ishockey!"

...och om du måste välja något annat än hockey?

"Då skulle jag säga: När det går bra på golfbanan, om man får säga så, haha."

4. Det får man. Det värsta du vet…

"När det går dåligt på golfbanan! Tyvärr är de här värsta dagarna vanligare än de där riktigt bra dagarna."

5. Något som få vet om dig är…

"Jag har nämnt det förut men jag är väldigt hästintresserad. Intresset har jag fått från min mamma, jag är uppvuxen med hästar hemma på gården och har själv gått på ridskola. Jag har sagt till min sambo att om vi får en dotter någon gång ska jag definitivt se till att hon bli en hästtjej. Hästar är trevliga djur!"

6. Vilken match är den viktigaste du spelat (och varför?)?

"Det skulle kunna vara när jag spelade i Leksand och var med när de mötte Malmö i kvalet om en SHL-plats. Men jag skulle nog ändå säga att semifinalserien mot Björklöven i våras för mig personligen känns viktigare. Även om jag fick spela ganska mycket i några av matcherna var jag ändå junior uppe i Leksand och hade inte samma roll. I matcherna mot Björklöven var jag en större del av laget och kände att jag kunde bidra mer. Men förhoppningsvis har vi de viktigaste matcherna framför oss nu i vår!"

7. Till sist – vad betyder Stolt BIKare för dig?

"Framför allt gemenskap och sammanhållning. För mig är det något som knyter samman inte bara klubben utan hela byggden med supportrar, ni som jobbar på kontoret, vi spelare i laget och ungdomslagen. Allt och alla här är en del av den."


Köp din biljett till kvällens match och kommande matcher här.

Säkra din plats i arenan genom att välja årskort - läs mer och boka här.