Eftersnack BIK - Mora IK 8-2 (3-0, 1-2, 4-0)

11 november 2020 22:43

Islossning! Vi följer upp 8-2-segern över Mora med dubble målskytten Aleksi Rekonen, jubilaren Mikael Eriksson samt premiärmålskytten Jesper Alasaari.


"I vår lilla stad kan det hända att det bär emot, men i med- och motgång tar vi alltid nya tag", sjunger Värmlandspojkarna i Stolta BIKare och visst stämmer det!

Efter tre raka förluster (varav en i sudden) hade BIK, inför onsdagskvällens hemmamatch mot tabellfyran Mora IK, halkat ned till en tiondeplats i en haltande tabell. Men motgångar och svackor är en naturlig del av säsongen och laget kom taggat till start och tog nästan direkt kommandot. 60 minuter senare kunde man lämna isen som segrare med klara segersiffrorna 8-2 och skottstatistiken 35-13.

Aleksi Rekonen noterades för två mål, Linus Karlsson, Gustaf Franzén, Jesper Alasaari, Robin Carlsson, Sebastian Fakt och David Lindquist gjorde varsitt.

Noterbart är att Jesper Alasaari gjorde sitt första mål i Hockeyallsvenskan medan David Lindquist gjorde sitt första mål för BIK. Mikael 'Daggen' Eriksson firades innan nedsläpp för imponerande 500 matcher i BIK-tröjan. Nederst i inlägget hittar ni intervjuer med honom, Alasaari och Rekonen.


Men vi ska väl ta det från från början.

Laguppställning såg ut ungefär som vi vant oss vid de senaste matcherna:

Förstalinan: Victor Berglind, Filip Roos, Mikael Eriksson, David Lilja och Carl Berglund.

Andralinan: Alexander Leandersson, Arvid Aronsson, Henrik Björklund, Gustaf Thorell och Linus Karlsson.

Tredjelinan: Jesper Alasaari, Wilhelm Westlund, Aleksi Rekonen, Gustaf Franzén och Tor Immo.

Fjärdelinan: Karl Jonsson, -, Robin Carlsson, David Lindquist och Sebastian Fakt.

Åke Stakkestad var extraspelare.

Tim Juel vaktade målet med Stefan Stéen som back-up. Axel Bergkvist är fortfarande avstängd och August Gunnarsson är fortsatt utlånad till Lindlöven i hockeyettan.

Mora, å sin sida, hade sju spelare på skade- och sjukdomslistan - dock ingen med covid19. Senast lagen möttes var i seriepremiären då Mora gick segrande ur striden (4-3). På försäsongen slog Mora BIK i båda back-to-back-matcherna i Lysekil.


Matchfakta: BIK - Mora IK 8-2 (3-0, 1-2, 4-0)

Skottstatistik: 35-13 (14-3, 9-4, 12-6)

Publik: 50 + cirka 180 soffbiljetter

Första perioden 3-0, skotten 14-3

BIK kom ut inspirerat och tog taktpinnen i första perioden vilket också gav utdelning:

9.42 1-0 Linus Karlsson, assisterad av Filip Roos och Gustaf Thorell.

13.08 2-0 Aleksi Rekonen, assisterad av Alexander Leandersson.

16.31 Gustaf Franzén, assisterad av Rekonen och Tor Immo.

Andra perioden 1-2, skotten 9-4

BIK trummade på i periodinledningen och hade bud på flera mål.

3.22 4-0. Jesper Alasaari, assisterad av David Lindquist och Wilhelm Westlund. Målet var inte bara väldigt snyggt utan också Jespers första i Hockeyallsvenskan.

7.11 Matchens första powerplay tillföll BIK efter att Moras Alexander Lundqvist utvisats i två minuter för tripping. Något vidare powerplay blev det dock inte för BIK som gång på gång översköljdes av spelvändningar från Mora. Tim Juel tvingades till flera ingripanden.

8.39 4-1 Daniel Lundgren (Oscar Eklind) och Mora punkterade till slut shorthanded Juels nolla. Målet gav energi till gästerna som flyttade fram sina positioner något.

14.03 4-2 Isac Andersson, assisterad av Nils Thomasson och Kristoffer Gunnarsson.

19.44 Nytt powerplay för BIK med Moras Kristoffer Gunnarsson på botbänken i 2 minuter för en tripping.

Tredje perioden 4-0, skotten 12-6

BIK inledde alltså perioden i spel fem mot fyra i 1.44.

1.25 5-2 Robin Carlsson utökade BIK:s ledning i powerplay, assisterad av Filip Roos och Tor Immo.

7.19 6-2 Sebastian Fakt styrde in ett stenhårt backskott från Wilhelm Westlund.

9.30 7-2 Aleksi Rekonen gjorde sitt andra mål för kvällen. Jesper Alasaari och Tor Immo assisterade. Det innebar kvällens tredje assist för Immo.

19.56 8-2 David Lindquist, assisterad av Victor Berglind och Sebastian Fakt.


Aleksi Rekonen noterades alltså för två mål i kvällens match.

Grattis till segern, Aleksi. Berätta om matchen!

”Jag tycker att vi spelade riktigt bra idag. Vi släppte bara in två mål bakåt och även om det egentligen inte spelar någon roll hur många mål man vinner med var det ändå bra för självförtroendet att vi fick göra åtta framåt.”

Hur viktigt var det med en sån här seger efter tre raka förluster?

”Vi analyserar alltid matcherna och jobbar hela tiden för att förbättra vårt spel oavsett om vi vinner eller förlorar. Men det är klart att man måste fokusera lite extra på den biten när man förlorat tre matcher i rad. Idag gjorde vi en bra match.”

Själv stod du för två mål i kvällens match. Berätta om dem!

”Det första målet kom på ett snabbt avslut som lyckligtvis gick in och det andra var lite turligt då pucken studsade på målvakten och in”, säger han ödmjukt. ”Men jag är gladare för segern än för målen.”

Ni har ändrat om lite i femmorna under de senaste matcherna. Hur upplever du det?

”Säsongen är lång och det är omöjligt att spela varje match med samma killar. Jag tycker att det har varit ett bra drag som gett energi till laget.”

Vad, förutom tre poäng, tar ni med er från kvällens seger?

”Ett bra försvarsspel som inte gav Mora många målchanser och bra effektivitet framåt för vår del.”


Jubilerande kaptenen Daggen uppvaktades inför nedsläpp av Torsten Yngveson som överlämnade en BIK-tröja med nummer 500 på ryggen och en vacker blombukett.

Grattis till 500 matcher, ’Daggen’! Halvvägs genom karriären, med andra ord?

”Haha, får jag göra 500 till är jag väldigt lyckligt lottad. Nej, men det är få förunnat att få spela så många matcher för sin moderklubb och jag verkligen oerhört stolt. Det är en milstolpe i karriären så det är klart att det känns lite speciellt. Att dessutom få vara lagkapten över det här laget gör mig lite rörd en sån här dag. Jag skulle gärna spela 500 till!”

Ni kom till spel idag med tre raka förluster, om än två med uddamålet och en suddenförlust, bakom er. Kan man säga att det handlat om en liten svacka?

”Ja, det tycker jag absolut men samtidigt har spelet under de senaste matcherna varit bättre och idag får vi en islossning. Det kändes att vi verkligen hade bestämt oss från start idag. Vi vill så mycket, och i de här matcherna som vi förlorat kanske det har straffat oss lite. Vi måste ta det lite lugnt, tänka på grunderna och då ser det också bättre ut. Det har berott på välvilja, men när man vill för mycket kan det göra en spänd och dra ned lite på tempot. Jag tycker att vi har spelat okej även i de matcherna men idag släpper vi loss ordentligt och det är starkt av oss.”

Ni har själva tidigare talat om problemen med att hålla uppe spelet under 60 minuter och inte få svackor under matcherna. Bortsett från några kritiska minuter i andra när Mora gjorde sina båda mål tycker jag att ni höll en bra, jämn nivå idag. Håller du med?

”Ja, vi hade en bra träning igår när vi pratade om försvarsspelet och hur vi ska gå ut. Jag tycker att vi är mer aggressiva och vågar mer idag. Vi vet att vi har en back-up bakom oss och då blir det lättare.”

Två förluster när ni möttes på försäsongen och så förlust i seriepremiären – kan man säga att ni dödade ett Mora-spöke för den här säsongen i och med dagens seger?

”Ja, haha, det får vi väl hoppas. Men försäsongsförluster räknar vi inte, så man får väl säga att det står 1-1 så här långt. Men vi tar främst med oss vårt försvarsspel – jag tror att de skjuter 7 skott under två perioder och det är jäkligt bra. Bra försvarsspel vinner både matcher och mästerskap!”


Jesper Alasaari noterades för karriärens första mål i Hockeyallsvenskan. Målet, som alltså innebar 4-0 till BIK, kom när Alasaari klev upp och hamnade i en lite ovan forwardsposition och var riktigt snyggt.

”Jag är väl inte riktigt där jag ska vara egentligen men jag hamnar där och blir lite fast när ’Linkan’ (David Lindquist) hamnar på min position", konstaterar han själv efteråt. "Man kan väl säga att jag var på fel ställe fast rätt på samma gång, haha. Riktigt bra förarbete av ’Linkan’ som serverade mig en tom kasse, jag hade inte mycket att tänka på annat än att raka in den. Jag fick mycket tid och hann bli lite rädd för att jag skulle missa.”

8-2-seger och många olika målskyttar idag. Det känns som om dagens match var en islossning för hela laget.

”Verkligen! Vi fick utdelning på det vi pratat om – vi började med bra arbete i egen zon där vi sätter hård press och får bra vändningar på dem och det följer oss matchen igenom. Vi dippar lite i andra där de får en tendens att komma in i matchen men som helhet tycker jag att vi får utdelning för vårt hårda jobb.” ”Det känns som den här matchen är klockren nästan rakt igenom. Det är vår bästa match sett över 60 minuter den här säsongen i alla fall.”

Det finns ju en risk för att man börjar tänka för mycket, spela krampaktigt och hålla lite för hårt i klubban efter några förluster och ett fall i tabellen. Så såg det inte alls ut idag!

”Ja, det blir lätt så efter några förluster men vi är en stark grupp. I omklädningsrummet har det inte känts som om vi har haft tre raka torskar. Även om vi har haft jobbiga perioder under matcherna har vi också haft långa perioder när vi spelat bra. Det är de perioderna som vi fokuserat på, att pusha på så att de blir fler och längre. Vi tänker inte så mycket därute idag, vi bara kör på, och då blir det inte så krampaktigt spel som det skulle kunna bli.”