Säsongen 22/23 är igång: Bilder och kommentarer från uppstarten

10 maj 2022 09:00

På måndagsförmiddagen var alla kontrakterade spelare på plats för den traditionella uppstarten och vi hängde givetvis med och fick kommentarer och bilder från lagets första gemensamma dag.


Klockan 9.00 samlades BIK:s trupp 22/23 i omklädningsrummet för ett kort första möte. Headcoach Karl Helmersson inledde med att hälsa såväl gamla som nya spelare välkomna och berätta lite om ledningens tankar och planer inför den kommande säsongen.

Därefter fortsatte laget upp till korridoren bakom ståplatsläktaren där det första fyspasset inklusive en del tester väntade. Som tidigare år leds försäsongsfysen av Tobias Thunberg, med hjälp av Päivö Rubin.

"Jättekul att få träffa grabbarna och se till att få en bra start på förberedelsetiden vi har framför oss", konstaterar tränarparet Helmersson & Johan Schoultz efteråt. "Om vi ska nå dit vi vill vara i vinter måste vi ligga i för att orka arbeta på den höga elitnivå vi vill vara på.

Duon har, utifrån egna önskemål och spelarnas utvärdering av fjolårssäsongen, skruvat lite på försäsongens fys.

"Vi har ändrat vissa saker. Vi vill se en helhet med styrka, löpning och aerob träning som bättrar på VO2 (syreupptagning, min anm) och vi vill ha lite mer traditionellt med vikter än vi hade i fjol."

Tobias Thunberg inledde sitt arbete med ett rejält testbatteri.

"Idag har vi kört sprinttest, spänsttest, benstyrka och konditionstest. Vi fortsätter med tester även i morgon och efter det går vi lite tuffare fram med träningen från och med nästa vecka. I och med att flera äldre, rutinerade spelare försvunnit och nya, yngre tillkommit kommr vi att lägga lite mer grund i år. Till 'Daggens' stora lycka är det efterlängtade grispasset därmed tillbaka, från att ha saknats i fjol."

Daggen, ja. Han avslutade ju sin egen karriär i vintras och återfinns numera på marknadssidan men det hindrar inte att han finns med och peppar och drivar på under försäsongsfysen.

"Han kommer att vara med och coacha en del men har även sagt att han själv ska delta i grispassen", säger Thunberg. "Det handlar hans tävlingshorn, trots att han inte spelar längre vill han fortfarande visa vem som är herre på täppan, haha!"

Nu väntar sju veckor med gemensam målmedveten försäsongsfys.

"Ja, vi kör tillsammans fram till och med veckan efter midsommar. Sedan kör var och en efter individuella scheman fram tills vi återsamlas i början av augusti."

Ludwig Persson gjorde bäst i från sig på Broncotestet (1200 meter löpning fördelat över 20, 40 och 60 metersintervaller) som han sprang på 4.42. Där är dock 'Daggens' rekord fortfarande intakt.

Sebastian Collberg var bäst på Spänsthopp (vertikalhopp) genom sitt hopp 58,1 centimeter rakt upp. Han tog hem även Sprinttestet (20 meter) på 2.87 sekunder.

I övrigt noterar vi att Arvid Aronsson var tvåa i både sprint- och spänsthoppstesterna, att lagets äldste Johan Larsson är med i toppskiktet i samtliga test samt att de nya spelarna kommer väl förberedda även de.

Allsidig träning är viktig för dagens hockeyspelare och Päivö Rubin kommer bland annat att köra Yinyoga med laget på fredagar.

"Vi börjar med crossfitbaserad träning innan vi avslutar med en timme Yinyoga", berättar han "Yinyoga är en form där man håller positionerna ganska länge. Fokus ligger på att sträcka ut den bindväv som omger hela kroppen och därmed få bättre blodcirkulation och återhämtning. Vi jobbar mycket från höfterna och nedåt, vilket är den del av kroppen som spelarna använder mest och är starkast i."

Räkna med att vi kommer att rapportera från såväl yogapass som övriga pass under sommaren!

Marcus Hellgren Smed var ny i fjol men räknas numera till karlskogagänget.

"Jättekul att vi samlats igen. Vi grabbar som har varit kvar i Karlskoga efter säsongen har ju kört tillsammans en del men nu är vi så många vi kan vara. Det har varit en bra ledighet. Vi har tagit det ganska lugnt, gjort några smågrejer bara som en kort tur till Stockholm med min sambo. Det mesta har handlat om att vila och återhämta sig samtidigt som man kör lite för att hålla kroppen igång."

Hur ser du tillbaka på den gångna säsongen, Marcus?

"Det var en härlig säsong och vi var det topplag vi ville vara. Sedan räckte vi inte till i slutspelet mot HV men jag fick blodad tand av min första säsong här och vi ska göra det ännu bättre i vinter!"

Hellgren-Smed drabbades som bekant av en skada i slutspelet men kan lämna lugnande besked:

"Nu är allt som det ska igen. Jag är absolut redo för den nya säsongen!"

Hur kommer schemat för de närmsta sju veckorna generellt se ut?

"Vi kommer vanligtvis köra dubbla pass måndag, tisdag och torsdag och enkelpass onsdag och fredag."

För nyförvärvet Markus Modigs gav det första mötet med laget mersmak:

"Det har varit skitkul idag", konstaterar han. "Det verkar vara en jättebra grupp och det känns redan som om jag har varit med i den länge. Det har varit roligt att få testa och mäta sig lite med de andra och så avslutade vi med innebandy på eftermiddagen. Innebandy är kul och dessutom vann ju de äldre, dit jag räknas. Man är ju ingen ung talang längre, haha."

Modigs beger sig nu hem till Oskarshamn där han, enligt överenskommelsen med ledningen, kommer att köra försäsongsfys på egen hand tills det är dags för återsamling.

"Jag ska köra på rejält hemma så att jag är lika redo som de andra och jag ser redan fram emot att få komma tillbaka hit. Jag har haft väldigt roligt här idag och jag hade nog hellre stannat och kört fys med laget än målat kåken i sommar."

På torsdag släpper vi serie- och säsongskort till försäljning! Detta med rejält sänkta priser, en ny smart lösning för att kunna se säsongens alla matcher och möjlighet att betala lite varje månad. Håll dig uppdaterad via hemsidan och våra sociala medier.