Möt årets A-lagskaptener!

18 augusti 2021 12:00

Nu är det klart vilka kaptener som kommer leda A-laget i år. 'Daggen' får tre assisterande kaptener till sin hjälp, varav två nya.


Mikael 'Daggen' Eriksson fortsätter som kapten och Henrik Björklund fortsätter som assisterande. Gustaf Franzén och Johan Larsson är nya assisterande kaptener och det innebär att antalet kaptener utökats från tre till fyra sedan i fjol.

Det är tränarna som utser lagkaptenerna, vilket innebär att det är ledarduon Karl Helmersson och Johan Schoultz som delat ut bokstäverna i år.

"'Daggen' och 'Björka' har väldigt goda ledaregenskaper både på och utanför isen och så det var inga tveksamheter om att vi skulle fortsätta med dem", konstaterar Karl. "Sedan visade även både Johan och 'Frasse' upp fina ledaregenskaper i omklädningsrummet och var föredömen ute på isen i fjol så deras namn kom upp direkt när det blev dags att utse nya. Vi känner oss väldigt trygga med våra val."

Vi utökade med en assisterande kapten i år, hur tänker ni kring antalet?

"Antalet kan variera, för några säsonger sedan hade BIK fem och förra året valde vi att ha tre. I år kände vi att de här fyra spelarna var helt rätt och då blev det fyra helt enkelt."

Vilken uppgift har kaptenerna i laget?

"De ska vara sig själva. De har fått en bokstav på bröstet för dem de är som personer - de är naturliga ledare och föregår framför allt med gott exempel när det gäller träning, match och inställning över lag. Sedan har vi förstås många bra ledare i laget utöver våra kaptener, det är inte de här fyra som ensamma ska dra lasset, det ska vi göra tillsammans.

För 'Daggen' är det femte raka säsongen som kapten, efter att han varit assisterande i ytterligare två säsonger innan dess. Han håller med om att grunden till kaptenskapet är att vara sig själv:

"Ja, man har ju fått märket av en anledning. Sedan handlar det om att gå i bräschen för det vi står för här i Karlskoga, och det har jag gjort i många år nu, både på och utanför isen", konstaterar han. "Det är en stor ära för en karlskogakille att få vara kapten för BIK Karlskoga."

"Rent praktiskt har man som kapten lite större frihet att prata med domaren under match och så blir det lite mer media. Framför allt efter en förlust och andra tuffa lägen, får man ta mer av den biten. Det hör till. Jag trivs väldigt bra med att vara kapten för det här laget."

Något ögonblick som kapten som du håller lite extra högt?

"Förra året, när jag var skadad, var det många som tog fanan vidare. Jag blev väldigt stolt över hur laget agerade i min frånvaro, det var kul att se. Det är inte bara jag som är ledare i det här laget, vi är 24 stycken därinne som hjälps åt."

Vad säger du om dina assisterande och valet av dessa?

"Jättebra val av tränarna. Klockrena skulle jag vilja säga. Man får en boost och känner ett ökat förtroende och det är också en bra grej för dem."

För 'Frasse' är det första kaptensuppdraget på seniornivå även om han har nytta av tidigare erfarenheter från junioråren.

"Jätteroligt och verkligen hedersamt att få bli kapten för det här laget", säger han och ger sin syn på uppdraget: "Först och främst handlar det väl som sagt om att vara sig själv men det gäller att föregå med gott exempel ute på isen, jobba hårt och visa vägen. Att ge grabbarna någon att ta rygg på."