Eftersnack BIK - IF Björklöven 2-5 (0-1, 2-1, 0-3)
Publicerad: 2019-11-27
Efter att vi fått 2-2 kändes det som om vi hade kunnat ta ledningen. Riktigt surt", konstaterar målskytten Wilhelm Westlund efter förlusten i kraftmätningen med serieettan IF Björklöven.

Toppmatcherna duggar tätt just nu och på onsdagskvällen tog BIK sig an serieledande IF Björklöven. Det är tätt i toppen: BIK låg inför kvällens match på tredje plats med 48 poäng - fem poäng efter Björklöven och två poäng efter tvåan Modo. Fyran Timrå hade 46 poäng men har spelat en match mindre.

Dennis Fröland var tillbaka efter skada, vilket innebar att BIK kom till spel med sex backar. Henrik Lundberg vaktade målet och Fredrik Höggren började som extra forward.

-

Redan från start var det en del prestige och ganska grinigt ute på isen med två lag som båda ville ta tag i taktpinnen. Gästerna fick en smakstart med ett tidigt ledningsmål och 0-1 stod sig sedan perioden ut.

I den andra perioden utökade gästerna, i spel fyra mot fem, till 0-2 innan Wilhelm Westlund reducerade till 1-2 i spel fem mot tre. Innan den andra perioden var över hade Fredrik Forsberg kvitterat till 2-2 och matchen stod och vägde inför sista perioden.

Björklöven återtog ledningen 4.55 in i tredje perioden, denna gången i spel fem mot fyra. BIK jagade kvittering men fick istället se Björklöven utöka ledningen till 2-4.

Timeout med 2,5 minuter kvar av tredje perioden och spel med en extra utespelare innebar rejäl press för BIK i Björklövens zon men närmare än en stolpträff kom man aldrig ett reduceringsmål. Istället kunde gästerna sätta slutresultatet 2-5 i tom kasse med en minut kvar av matchen.

-

"En tuff match där jag ändå tycker att vi försöker utmana seriens kanske bästa och mest homogena lag", summerar tränaren Staffan Lundh matchen efteråt. "Det finns förstås kvaliteter i Modo också, men försvarsmässigt känns Björklöven ändå starkast, tycker jag.

Ett typexempel på hur viktiga spelformerna powerplay och boxplay blir i en jämn match mot tufft motstånd?

"Ja, så är det. I en sån här match behöver man få in ett och annat mål i powerplay."

"Sedan tycker jag att vi äter oss in i matchen, skapar en del och får bättre kontroll på läget. Då får vi också de här frilägena - där vi också bör sätta någon mer puck. Vi hamnar i lite stressiga lägen och kommer inte riktigt åt dem idag."

När vi jagade kvittering i tredje perioden fick de istället in 2-4. Psykologiskt tungt, kan jag tänka mig.

"Ja det är klart att det kändes. Vi hamnade i ett riktigt långt byte där vi inte lyckades få stopp genom en blockering eller liknande. Istället för att läsa av situationen försökte vi spela oss ut ur egen zon. Det blev för tungt efter det långa bytet och vi lyckades inte hålla rent i det läget.

Det var, av förklarliga skäl, tämligen dämpat i omklädningsrummet efter den tuffa förlusten. Men i samma ögonblick som slutsignalen gick i Nobelhallen nollställdes klockan och uppladdningen för fredagens bortamatch nere i Karlskrona drog igång.

"Nu är det bara att sova, träna tidigt i morgon och sedan sätta sig på bussen ned till Karlskrona", konstaterar Staffan.

-

"Det blev en svänging match där vi släpper till lite för mycket bakåt", tycker målskytten Wilhelm Westlund. "Vi skapar mycket framåt men måste vara tajtare defensivt. Lundberg får alltför mycket att göra därnere bara för att hålla oss kvar i matchen."

Förlustsiffrorna 2-5 speglar inte riktigt matchen - efter att de gjort 2-4 under vår jakt på kvittering satte de sedan 2-5 i öppen kasse.

"Ja, det var jämnt. Det var väl egentligen i tredje som vi tappade taget. Efter att vi fått 2-2 kändes det som om vi hade kunnat ta ledningen. Det känns riktigt surt just nu, men så här är det ju ibland."

Det blev en del spel i box- och powerplay idag…

"Ja och det bidrar förstås till att det blir en del lägen både bakåt och framåt."

**Du gjorde lagets första mål idag när du satte 1-2 i spel fem mot tre i andra perioden. Berätta om målet!"

"När vi får vår fem-mot-tre:a där gör vi ett litet skifte så jag hamnar längst fram, nere vid stolpen, och när pucken kommer över försöker jag bara träffa den och den gick in."

Känns det lite extra skönt en sån här dag att det är nedsläpp i nästa match redan om sisådär 45 timmar?

"Ja, det är skönt med möjlighet till 'revansch' så snart som möjligt. Det ska bli kul och jag ser fram emot att möta Karlskrona."

-

I och med att Timrå samtidigt förlorade sin bortamatch mot Västerås (4-2) behåller BIK tredjeplatsen, trots kvällens förlust. Modo spelade inte under onsdagen och har därmed även de en match mindre spelad.

-

Matchfakta BIK – IF Björklöven 2-5 (0-1, 2-1, 0-3)

Skottstatistik: 22-27 (8-5, 13-12, 0-10)

Publik:2609

-

Första perioden 0-1, skotten 8-5

Ganska grinigt och tufft på isen med två lag som ville ta taktpinnen redan från start.

3:00 0-1 Kristoffer Söder (William Eriksson & David Lindqvist.

4:21 Powerplay för BIK i fyra minuter efter att Justin Crandall utvisats 2+2 för tripping och abuse of officials. Båda PP-formationerna skapade några lägen.

14:00 Ny chans i powerplay för BIK, dock utan resultat.

Filip Ahl drog ned jubel från publiken och fick många uppskattande klappar på axeln av lagkamraterna efter att ha täckt två täta skott i med strax över minuten kvar av perioden.

**Andra perioden 2-1, skotten 13-12 **

Fortsatt tätt och tilltagande grinigt på isen i andra perioden. 3:15 0-2 Powerplay för BIK i inledningen av perioden men istället för kvittering för hemmalaget utökade gästerna ledningen till 2-0 genom Alexander Wiklund (Sebastian Selin).

5:34 1-2 Wilhelm Westlund lirkade in pucken vid stolpen i powerplay och spel fem mot tre efter två täta utvisningar för gästerna. Gustaf Thorell och Fredrik Forsberg assisterade.

"Foppa" åkte sig till friläge med drygt 11 minuter kvar av perioden men Löven-keepern Joe Cannata var med på noterna och räddade.

13:43 2-2 Fredrik Forsberg målskytt medan Gustaf Thorell noterades för sin andra assist den här kvällen.

17:23 Lagstraff för gästerna för många spelare på isen.

**Tredje perioden 0-3, skotten 0-10 **

4:27 Boxplay för BIK med Oliver Eklind på botbänken för en holding.

4:55 2-3 Björklöven återtog ledningen i powerplay genom Alexander Wiklund, assisterad av Emil Lundberg och Pontus Andreasson.

7:28 Nytt powerplay för gästerna, den här gången var det Tor Immo som fick åka och sätta sig i två minuter för en holding. Bra boxplay och ingen utdelning för Björklöven den här gången.

14:13 2-4 Axel Wiklund klev fram på kanten och slog in returen från Sebastian Sedins skott. Även Brian Cooper noterades för en assist.

17:24 BIK tog time out och ersatte Henrik Lundberg med en extra utespelare. Bra press men en stolpträff var så nära mål man kom.

19:00 2-5 Mål i tom målbur av David Lindquist, assisterad av Brian Cooper.