BIK-TV: Eftersnack BIK - Västerås IK 3-4 (0-1, 1-2, 2-1)

18 oktober 2019 21:30

Eftersnack och matchfakta från kvällens uddamålsförlust mot Västerås. Artikeln är uppdaterad med BIK-TV där vi pratar med Jonatan Harju, som gjorde sitt första, mycket välförtjänta mål för säsongen, och headcoach Staffan Lundh.


2845 på plats i Nobelhallen och riktigt bra drag både på isen och på läktarna under fredagens match mot tabellfemman Västerås IK. Kvällen inleddes med stående ovationer när Fredrik "Högga" Höggren, BIK:s meste spelare, mottog blommor och en matchtröja med nummer 800 på ryggen då kvällens match var hans 800:e för BIK under snart 17 säsonger.

Första perioden gick till VIK som kändes lite hetare och vann perioden med 1-0 och skottstatistiken med 12-7. Andra perioden blev grinig och kom att präglas av en del utvisningar. Båda lagen gjorde varsitt powerplaymål och även om BIK tog taktpinnen, hade mycket puck och vann skottstatistiken (12-8) var gästerna mer resoluta och effektiva och vann perioden med 2-1.

1-3 inför sista perioden, alltså, och Jonatan Harju reducerade till 2-3 direkt i periodinledningen. Tyvärr replikerade dock gästerna bara 36 sekunder senare genom att göra 2-4. BIK låg på för reducering och tog ut målvakten Henrik Lundberg i slutminuterna för att spela med en extra utespelare. Med 17 sekunder kvar av tredje perioden reducerade BIK till 3-4 genom Wilhelm Westlund men närmare än så kom man inte. VIK kunde därmed lämna Karlskoga med en 4-3-seger och tre poäng.

Ni som vill fördjupa er i matchfakta hittar detta nedan. Vi andra går direkt på eftersnacket med Jonatan Harju - som gjorde sitt första mål för den allsvenska säsongen - och Staffan Lundh.


Matchfakta BIK – Västerås IK 3-4 (0-1, 1-2, 2-1)

Skottstatistik: 28-26 (7-12, 12-8, 9-6)

Publik:2845


Första perioden 0-1, med skotten 7-12

Jesper Kokkonen åkte sig till ett bra läge i matchinledningen men skottet gick utanför.

Bra tryck från gästerna när de 4.46 in i perioden fick powerplay men Henrik Lundberg och hans boxplayteam lyckades hålla undan. Sekunder efter att BIK blivit fulltaligt, 6.48 in i matchen, tog dock VIK ledningen med 1-0 genom William Wikman, assisterad av Viktor Hertzberg och Fredrik Johansson.

Nytt boxplay efter 8.17 och ny stark press mot BIK-kassen men inget mål.

11.08 in i perioden fick BIK chans att spela powerplay men lyckades, trots bra fart och rörelse, inte få in pucken.

17.57 Ny chans för BIK i powerplay efter att kvällens jubilar, Fredrik Höggren, fällts. Fortsatt bra fart och rörelse men ingen utdelning.

Andra perioden 1-2, skotten 12-8

Fortsatt högt tempo i andra perioden och även om BIK hade mycket puck och vann skottstatistiken var det VIK som skapade flest farliga lägen och var effektivast.

7.08 0-2 Marcus Bergman, assisterad av Daniel Öhrn.

9.01 Nytt powerplay för gästerna som fortsatte vara effektiva - 9.12 gjorde Marcus Bergman sitt andra mål för kvällen när han utökade VIK:s ledning till 3-0. Kelsey Tessier och Leduc Gauthier assisterade.

9.36 Powerplay för BIK där klingande stolpträff från Immo var närmast ett reduceringsmål.

12.33 Nytt powerplay för BIK och äntligen kommer utdelningen när Fredrik Forsberg efter 14.18 stänker in 1-3, assisterad Nikola Pasic och Wilhelm Westlund.

Grinigt mot slutet av perioden och dubbelutvisning efter bråk framför VIK-målet i slutminuterna innebar att lagen fick kyla ned sig i spel fyra mot fyra.

Pasic åkte sig till friläge med dryga minuten kvar men VIK-keepern Emil Kruse nöp pucken.

Tredje perioden 2-1, skotten 9-6

1.56 2-3 Tidig och viktig reducering av Jonatan Harju - som därmed gjorde sitt första allsvenska mål för säsongen. Carl Berglund och Karl Jonsson assisterade.

2.32 2-4 Tyvärr replikerade VIK snabbt genom Daniel Öhrn, assisterad av Marcus Bergman och Alexander Younan.

8.50 Powerplay för BIK som inte lyckades utnyttja läget. Bra, högt stressande boxplay av gästerna.

BIK tog ut målvakten Henrik Lundberg i slutminuterna för att spela med en extra utespelare. Laget drabbades av en utvisning med cirka 2 minuter kvar av perioden men fick med sig en utvisning med dryga minuten kvar och avslutade med sex utespelare.

Med 17 sekunder kvar av tredje perioden reducerade BIK till 3-4 genom Wilhelm Westlund, utan assist. Detta var även "Wille"s första allsvenska mål för säsongen.