Hockeykväll på Karlskoga Folkhögskola

23 oktober 2021 07:30

I onsdags var det äntligen dags för den traditionella Hockeykvällen på Karlskoga Folkhögskola.


"Det här konceptet har vi kört i snart fyra år och det har varit väldigt uppskattat", berättar Gustaf Hult, lärare på Karlskoga Folkhögskola strax innan eventet ska starta. "I och med pandemin har vi inte kunnat köra på länge så det känns skönt att vara igång igen."

Hockeykvällen börjar med att personal och elever samlas i skolans mysiga cafeteria och kör hockeyinspirerade tävlingar och käkar mat tillsammans innan man tillsammans åker och ser en BIK-match live i Nobelhallen. Valet av mat är givet för kvällens tema - en lyxig variant av hockeykorv!

På Karlskoga Folkhögskola går just nu totalt drygt 300 elever varav cirka 220 är på plats på heltid. Skolan har även en internatdel för elever som kommer från andra städer och det är inte ovanligt med långväga säkande.

"Vi har en väldigt bred mix av kurser och studenter här på skolan och det tycker vi är väldigt viktigt", säger Gustaf. "Dels allmän kurs för att läsa in grundskole- eller gymnasiebehörighet med sikte på att kanske läsa vidare på högskola och universitet. Men vi har också en hel del kurser med lite mer kreativa inriktningar - en konstutbildning, webbdesign och webbutveckling samt musikproduktion. Vi har en tvåårig yrkesutbildning till fritidsledare där man kan läsa både på helfart och på distans. Utöver det har vi en del kurser som går på distans och ibland också på halvfart där eleverna ibland kommer in på närträffar. I och med att vi har Equmeniakyrkan som huvudman har vi även en del kurser med kristen grund som till exempel APG29. Där ingår resor för olika utbyten."

Han vill gärna slå ett slag för möjligheten att bo på skolan:

"Ja, vi har ett väldigt fint internat med trevligt umgånge. Vi anordnar många olika aktiveteter på kvällarna för eleverna, där alltså Hockeykväll är en av dem."

BIK Karlskoga är stolt över att ha Karlskoga Folkhögskola som partner och Gustaf själv följer gärna BIK:s matcher på plats i Nobelhallen.

"Ja, det var fantastiskt att äntligen få vara på plats när det var dags för hemmapremiär mot Västervik. Vilket tryck! Jag hoppas på seger även i kväll."

BIK:s marknadsavdelning och spelarna Edwin Lindström och Henrik Larsson deltar i eventet. Jakob Bengtzén berättar en del om verksamheten och drar lite information inför kvällens match medan Edwin och 'Kingen' hjälper till med tävlingarna och ger en del tips till deltagarna. En intressant fråga från en av eleverna är hur vi ska få fler att fortsätta spela hockey och Marcus Leandersson berättar bland annat om klubbens breddsatsning på ett LIP-gymnasium just för att fler ska kunna fortsätta satsa på sin sport.

Personalen har förberett två spännande deltävlingar. I den första, med lite curingvibbar, gäller det att skjuta en lättviktspuck och se till att den stannar inom en upptejpad ruta. I den andra är uppgiften att pricka brickorna som satts upp i de fyra hörnen av ett hockeymål. Snygga bilder på personalen i rivaliserande klubbars hjälmar på brickorna gör uppgiften lite extra rolig.

Johan Lindberg är en av de första som provar och det råder ingen tvekan om att han har vanan inne.

"Jag är en riktig sportnörd", ler han när vi talas vid mellan två tävlingar. "Jag har testat att spela lite hockey själv och tycker att det är jättekul men främst har jag tittat mycket med min pappa och farfar, som är väldigt intresserade. Det har tyvärr blivit mindre sånt på grund av pandemin så nu ser jag ram emot att få se lite mer hockey."

Johan kommer från Sundsvall och är en av eleverna som bor på skolans internat. Det här är hans första år på Karlskoga Folkhögskola.

"Jag har sett en del Timrå-matcher genom åren men det ska bli jättekul att få följa BIK Karlskoga. Jag ska heja stolt på BIK i kväll!"

Förutom hockey har han spelat både inne- och utebandy samt golf och i sina studier på den allmänna kursen hade han först tänkt gå golf-inriktningen men går nu inriktningen 'Att förstå världen genom Fotboll'.

"Den här utbildningen pasar mig perfekt. Jag är ju galen i all sport och håller på med det mesta i sportväg", konstaterar han..

Kvällens priser, en matchtröja som lottas ut och diverse supporterprylar som går till vinnarna i tävlingen, kommer givetvis från BIK Karlskoga. Många elever deltar och imponerar med fina skills, trots att det för en del är första gången som de handskas med puck och klubba.

När det till slut blir dags att räkna ihop poängen visar det sig att både Johan och skolkamraten Ella (se huvudbilden) nått fina 100 poäng, vilket placerar dem på en delad förstaplats. Ella rankas dock etta då curlingmomentet, där hon fått högst poäng, ansågs svårast.

Grattis alla vinnarna önskar vi på BIK Karlskoga!

Är du intresserad av att studera på Karlskoga Folkhögskola? Läs mer om skolans olika utbildningar och sök här.