Ny på jobbet! Möt Wilhelm Westlund

15 juli 2019 08:00

Wilhelm Westlund trivs i Värmland och är glad över att vara tillbaka. Han är helt säker på att det kommer bli roligare att spela på rätt sida av isen i Nobelhallen. Här hoppas den talangfulla backen ta nästa steg i sin utveckling - och gärna att bli lite elakare.


24-åriga backen Wilhelm Westlund må vara född i Stockholm och ha Stocksunds IF som moderklubb men en stor del av sin hockeyfostran har han fått i Värmland! Inför hockeygymnasiet kom han nämligen till Färjestads BK, där han spelade sig igenom juniorlagen och noterades för både ett brons och ett silver i SM-slutspelen med J20-laget. Han hann också debutera med A-laget i SHL 12/13 och spelade totalt 37 SHL-matcher för värmlänningarna under två säsonger.

Inför säsongen 14/15 gick han till Djurgården, där han vann SM-guld med J20-truppen, men tillbringade en hel del tid i Hockeyallsvenskan med Vita Hästen under de två första säsongerna. Han har också spelat för Almtuna och några matcher för Timrå innan han inför säsongen 17/18 blev Vita Hästen-spelare på heltid i två säsonger. Men nu bär det alltså åter till Värmland.

Välkommen hem till Värmland, Wilhelm! Hur känns det att vara tillbaka?

”Det känns jättebra! Jag flyttade ju till Värmland som femtonåring, bodde där i fyra år och träffade min sambo där så det känns väldigt bra att få komma tillbaka.”

Hur gick tankarna när du valde BIK inför den kommande säsongen?

”Det har alltid varit svåra matcher mot BIK när jag kommit hit som motståndare. Dessutom har jag sett vilken sammanhållning man har, BIK brukar ha ett bra lag som lyckas tillsammans och som också ser ut att ha väldigt kul tillsammans.”

Med tanke på ditt förflutna i FBK – i och med att BIK och FBK möts i J18 brukar det vara ganska heta känslor på isen. Hur mycket minns du av det?

”Jodå, det hände ju att man möttes och det var lite speciellt matcher.”

Även efter det har du fortsatt möta BIK som motståndare, nu senast med Vita Hästen. Vad tar du med dig från den erfarenheten?

”Det blev alltid roliga matcher här. Men man visste att det skulle bli svårt att komma härifrån med tre poäng – jag vet faktiskt inte ens om det hände under min tid i Vita Hästen, haha. Men jag tar med mig det nu när jag står på BIK-sidan, att det inte ska vara något lag som ska vilja komma hit och spela. Det ska vara tufft att komma hit!”

Om vi ska ta och backa bandet och börja från början: Hur kom det sig att det blev hockey för dig?

”Mina storebröder (Wiking och Alexander Westlund, min anm) spelade och när jag såg dem ville jag förstås prova själv. Jag fastnade direkt!”

Alla små lirare brukar vilja spela längst fram, hur hamnade du på backplats?

”Jag vet inte om jag blev påverkad av min storebror Wiking, som också är back, eller om det bara blev så att jag hamnade där. Jag har spelat back i hela mitt liv.”

Och bra gick det också, du var tidigt en lovande back – förutom guld i TV-pucken 10/11 tilldelades du Lill-Strimmas Stipendium som turneringens bästa försvarare.

”Ja, det var en rolig tid – både att få spela tv-pucken och sedan att flytta till Karlstad i samma veva. Det är klart att det var roligt att få ett så fint pris, dessutom. Det är helt klart något som man kommer att minnas efter karriären.

En del landslagsuppdrag har det också blivit genom junioråren. Vad tar du med dig från dessa?

”Det finns också många roliga minnen från alla läger man varit på, lagen man har spelat i och mött och alla grabbar man har lärt känna under de här åren. Sedan är det förstås alltid stort att få representera Sverige, även om det var på juniornivå.”

Bästa spelaren som du mött? ”Jag har väl spelat mot McKinnon (Nathan, Colorado Avalanche) någon gång och de där grabbarna...”

Hur var det att stå upp på blå mot honom?

”Haha, ja du... Men det är roligt att få ha mött dem.”

Du flyttade till Karlstad redan som femtonåring. Hur var det att flytta hemifrån så tidigt?

”Ja, jag slutade grundskolan ett år tidigare så jag flyttade till Karlstad och började på hockeygymnasiet som 15-åring. Jag tror att man bygger upp sig som människa genom att flytta som ung, man kommer till en ny stad och får lära sig att bo själv. Även som hockeyspelare fick jag också med mig mycket av de här åren. Det blev en rolig tid som jag gärna tänker tillbaka på!”

Wilhelm draftades sommaren 2013 av Colorado Avalanche, i sjunde rundan och som spelare nummer 183 totalt. Då hade han redan hunnit debutera i SHL.

Redan som 17-åring fick du chansen att spela i SHL med FBK och du noterades för 26 matcher 12/13 även om du inte spelade alla. Hur var det att få känna på högstaligan så tidigt?

”Jag fick chansen när laget hade drabbats av en del skador och det var väldigt kul att få prova på SHL. Det är ju fortfarande moroten, att få komma upp så högt i systemet som möjligt och få spela i SHL.

Hur gick tankarna när du bestämde dig för att lämna Färjestad för Djurgården inför säsongen 14/15?

”Jag ville prova på något nytt och Stockholm och Djurgården kändes som ett bra val. Sedan blev det inte så mycket spel i Djurgården utan mest utlåning till Vita Hästen under de två första åren men det var också en intressant upplevelse. Efter det blev det en svängig säsong där jag började säsongen i Djurgården men sedan spelade med både Almtuna och Timrå. Det blev lite för mycket flytt den säsongen.” Han skrattar lite.

Finns det något positivt, ändå, att ta med sig från en sådan säsong? ”Ja, man lär sig mycket av att flytta och lära känna nya spelare, nytt folk och nya städer hela tiden. Men jag håller mig gärna på ett och samma ställe framöver.”

Sportchefen Thomas Fröberg var J20-tränare under Wilhelms år i Färjestad.

Är det därför som han hade koll på dig, tror du?

”Kanske. Han kom nog ihåg hur jag spelade då och förhoppningsvis har han väl också vägt in mina två senaste säsonger också när han tog hit mig så jag inte bara kom hit på gamla meriter, haha.”

Ditt intryck av BIK och staden så här långt?

”Omklädningsrummet och alla sådana bitar är jättefina. Jag har inte hunnit se så mycket av Karlskoga än men ser fram emot att börja utforska stan. Jag kommer att bo i Karlstad med min sambo Clara, som jobbar där och har många av sina vänner där, och pendla med de andra spelarna som bor i Karlstad.”

Beskriv dig själv som spelare!

”En tvåvägsback som gillar att följa med upp i anfallen och driva upp pucken. Jag försöker göra poäng framåt samtidigt som jag håller i hårt bakåt.”

Din största styrka?

”Skridskoåkningen och att se spelet, tror jag.”

Något som du vill bli bättre på?

”Att bli lite tuffare och lite elakare. Trycka upp motståndarna lite hårdare i sargen.”

Då är BIK rätt ställe!

”Japp, haha, jag har mött många hårda grabbar här genom åren.”

Ditt personliga mål för säsongen?

”Ta ytterligare ett steg som hockeyspelare och att hjälpa BIK. Förhoppningsvis gör jag lite fler poäng än i fjol också.”

Du har ju en hel del erfarenhet från SHL med dig i bagaget. Vad tror du kommer att krävas av laget för att vara med och slåss om en plats i högstaligan?

”Det är svårt att ta sig dit men vi har sett, inte minst de senaste åren, att det absolut inte är omöjligt. Först och främst gäller det att komma ihop som grupp och lita på det spel man spelar.”

Berätta något om dig som få vet!

”Jag gillar att fiska. Bästa fångsten? En gädda på elva och ett halvt kilo som jag fick upp för två år sedan. Det blev en liten kamp där när jag skulle få upp den men vi lyckades till slut.”

Bästa försäsongsträningen – att slåss med en gädda?

”Ja, precis. Det var en riktigt rolig dag!”

Har du någon okänd talang?

”Hm… Det var en svår fråga… Jag har inte någon aning.” (Han funderar en lång stund.)

Ska vi vända på frågan: Något du är usel på?

”Jag är en jävligt dålig förlorare. Och så är jag dålig på kortspel så därför spelar jag inte det så ofta, haha. Eller vänta: Jag och Alex (Alexander Leandersson) spelar ibland så därför säger jag att jag är BRA på att spela kort, så får vi se vad han svarar på det!”

Vi går vidare med nästa fråga som lyder: Något som du drar dig för…

”Hm… en svår fråga. Jag kan nog inte komma på något som jag drar mig för.”

Försäsongsträningen, kanske?

”Nej, den tycker jag är ganska kul, faktiskt!”

Om du inte hade spelat hockey, vad tror du att du hade sysslat med då?

”Jag hade nog spelat golf eller jobbat som naprapat.”

Spelar du golf idag?

”Ja, jag har 10,2 i handikapp.”

När du vill koppla av från hockeyn och tänka på något helt annat, vad gör du då?

”Då fiskar jag. I Norrköping fiskade jag en del men på slutet har det mest blivit att kolla på fiske på Youtube.”

Ditt bästa minne från hockeyn så här långt?

”TV-puckguldet och när jag vann J20-guld första året i Djurgården. Första SHL-matchen med Färjestad var också ett häftigt minne.”

Minns du debutmatchen?

”Ja, jag hade ju varit med många matcher utan att få spela men den första där jag spelade från start var en bortamatch mot Timrå. Det var en väldigt speciell upplevelse! Sedan fick jag ju följa på en del roliga matcher med Färjestad även om jag inte spelade så mycket själv."

Ja, du var ju med när FBK som första europeiska lag deltog i en AHL All Star Weekend och spelade en match mot allstarlaget.

”Ja, det är mycket roligt som man har varit med om!”

Hur blev ni bemötta av AHL-spelarna? Vilken syn hade de på svensk hockey?

”De tyckte nog inte att det var så märkvärdigt med ett lag från den svenska ligan, haha. Men jag tyckte att vi stod upp bra, det var ju ett toppat lag med de bästa från AHL som vi mötte så det var inte så konstigt att de vann till sist. Det var en rolig resa och kul att få vara med om en allstar-helg. Skills competition var väldigt rolig även om jag inte fick delta själv.”

Så då är du supertaggad inför skills competition här i BIK vid ispremiären?

”Ja, absolut, haha!”

I hockeydataspelet NHL18 och framåt finns Allsvenskan med som liga. Vilken spelare skulle du spela som i Hockeyallsvenskan och varför?

”Jag är jättedålig på det spelet! Men om jag skulle spela som en spelare i Allsvenskan skulle jag väl prova som mig själv. Men jag är för dålig på att spela tv-spel och eftersom jag hatar att förlora håller jag mig ifrån det.”

På semestern, väljer du paradisstrand eller storstad?

”Paradisstrand.”

Mål eller assist?

”Mål.”

Om du ska impa på någon – flossar du eller flexar du?

”Då flossar jag. Jag är inte bra men ännu sämre på att flexa, haha.”

Restaurang eller hemlagat?

”Restaurang.”

Skarpt läge: Lägger du helst den avgörande straffen eller täcker ett avgörande skott?

”Den var svår, men jag gillar ju att täcka skott!”