Stolta BIK:are - Marcus och Martin tar matchen på läktaren

6 december 2019 09:00

De stolta BIK:arna Marcus och Martin Bergsten stöttar sina hjältar både på Södra läktaren hemma i Nobelhallen och i olika hockeyhallar runt om i landet.


Bröderna Marcus och Martin Bergsten är 28 år gamla, födda och uppvuxna i Karlskoga och Stolta BIK:are sedan många år tillbaka. Martin jobbar inom telekom och Marcus jobbar inom industrin men en stor del av sin fritid tillbringar de i Nobelhallen eller på resande fot för att stötta laget i sina hjärtan.

”Det var faktiskt Martin som började hålla på BIK. Hans intresse växte och tog fart någonstans 2007 och han raggade med mig något år senare. Sedan dess har mitt intresse bara blivit starkare och starkare”, berättar Marcus som får föra båda brödernas talan i den här intervjun. Martin har tyvärr nämligen blivit sjuk lagom till intervjun, som hålls i en paus i matchen mot Modo under självaste skyltsöndagen.

Bröderna har inte spelat hockey själva.

”Vi är hundra procent supportrar”, slår Marcus fast. ”Intresset har väl egentligen alltid funnits i familjen men vi hann vara med lite under Kåberg-tiden och då var det mycket snack i skolan om laget. Vi började gå på en del matcher och efter det växte intresset efterhand. Det känns som om åren gått fort.”

Trots sin relativt unga ålder har killarna alltså redan hunnit följa laget troget under nästan 13 respektive 12 år.

Har du något specifikt minne som du tycker är det bästa under de här dryga decenniet?

”Det finns flera stycken, men den skönaste segern är utan tvekan säsongen 17/18 när vi vann borta mot Västervik och säkrade kontraktet inför nästa säsong. Jag var på plats och det var som en stor sten släppte från bröstet. Den känslan var otroligt skön. Jag vände mig om och fick se Martin stå och storböla i sin halsduk och då började jag också, haha. Att se firandet bland spelarna efteråt var också magiskt.”

”Sedan är ju stormatcherna borta mot AIK häftiga och att vara 300-400 BIK:are på plats i Södertälje och äga arenan är också en härlig upplevelse.”

Finns det något tyngre ögonblick när du ser tillbaka på den här tiden?

”Ja, säsongen 12/13 när vi förlorade mot Oskarshamn, vilket ledde till att Örebro vann play off-serien och kunde ta sig vidare till Elitserien (nuvarande SHL). Det var väldigt tufft. Sedan var det jobbigt när vi förlorade mot Rögle i kvalet till SHL 16/17. De vann visserligen med 4-0 i matcher men jag tycker att vi var värda några vinster eftersom vi spelade bra men inte riktigt hade studsarna med oss. Det var också tungt.”

Marcus och Martin är båda sedan länge engagerade i supporterklubben BIK Support.

”Vi är medlemmar i BIK Support och tidigare har vi även varit medlemmar i styrelsen. Just nu har vi inte den tiden men försöker ändå stötta så gott vi kan. För närvarande hjälper vi tifo-gruppen att samla in pengar och material till kommande tifon.”

Eftersom tifon ska vara en överraskning är både motiv och datum omgivna av ett visst hemlighetsmakeri och exakt när vi kommer att få se nästa tifo vill Marcus därför inte avslöja. Men insamlingen är i full gång och alla bidrag mottages förstås tacksamt.

”Jag vet inga exakta siffror men uppslutningen från fansen har varit jättebra så här långt. Om man vill skänka en slant swishar man till BIK Supports nummer (123 480 44 23) och skriver ’tifo’ i meddelandefältet så att vi vet att det är ett bidrag till tifot”, instruerar Marcus vant.

Är det matchdag är killarna så gott som alltid på plats.

”Ja, är vi bara hemma så brukar vi se till att vara här. Det händer väl att man missar någon hemmamatch på grund av jobb. Vi försöker också att åka på så många bortamatcher som möjligt och i år har vi hängt med på alla resor som BIK Support arrangerat.”

Vad är det bästa med att åka på bortamatch?

”Det blir ju lite fest, vi brukar mellanlanda på en lokal pub tillsammans innan match och vi är ett skönt gäng med högt i tak. Sedan är det förstås spännande att besöka olika arenor runt om i landet, man vill ju gärna visa att vi är där och helst äga den.”

”Jag tycker att Bofors har ett jättebra bortadrag, vi är duktiga på det! I hallen står vi ju på lite olika platser men när vi åker på bortamatch förenas vi och står tillsammans. Då blir vi riktigt starka.”

Nästa supporterresa går, som ni kanske redan sett, av stapeln fredagen den 20/12 då kosan ställs mot Hovet och ett möte med AIK. Föreningen bjuder på kostnaden för en av bussarna.

Stockholmslaget har haft en kämpig start på säsongen, ligger sist och har genomfört en hel del förändringar utan att riktigt lyfta. Det går dock aldrig att förvänta sig en enkel match mot Solnas Stolthet, speciellt inte en fredag när Hovet kan förvandlas till en enda stor kokande gryta.

”Intresset för resan är stort och det är först till kvarn som gäller. Vi hoppas få med oss så många som bara möjligt.”

Intresset för resan är stort. En pubbuss är i skrivande stund redan full, ytterligare en håller på att fyllas och det finns fortfarande några platser kvar i den så kallade familjebussen, som är anpassad för yngre supportrar och den som inte vill ta en pubrunda innan match.

Du som är intresserad av att följa med hittar mer information och anmäler dig på BIK Supports hemsida.

Marcus, vad tycker du ära är det bästa med att vara BIK-supporter?

”Jag brinner verkligen för BIK och för mig känns det som en skyldighet. Oavsett vad jag gör – äter, sover eller jobbar – så har jag bara BIK i huvudet. Alla jag känner vet ju om det, att här kommer den där Bofors-killen, och vill prata hockey med mig. Det blir väldigt mycket hockeysnack ibland, men det är bara kul, haha.”

Hur tacklar du förluster?

”Usch! Jag tar dem väldigt hårt. Förmodligen lika hårt som spelarna nere i omklädningsrummet. Jag blir dynggrinig, och det händer väl ibland att jag inte lyckas hålla händerna borta från twitter fast det bästa är att glömma och gå vidare, haha. Jag är en väldigt dålig förlorare!”

Efter alla år med blåvitt hjärta har Marcus givetvis fått ett gäng favoritlirare.

”Favoriter genom tiderna är Kristofer Näslund och Daniel Wessner. Båda stod för den där kämpaglädjen som vi är vana vid i BIK, att alltid ge allt. Nu för tiden är det framför allt det gamla gardet – Berglund, ’Daggen’ och ’Högga’ - som är mina favoriter. Utav de nya gillar jag Wilhelm Westlund väldigt mycket och så har jag en förkärlek för Filip Ahl. Även om Ahl bara varit här i en och en halv säsong – om man räknar med när han var här säsongen 17/18 – känns det som om han redan har fått ett stort hjärta för klubben. Han firar med fansen och sådana saker, och jag gillar honom.”

Tvåa i en något haltande tabell, målgladast och bäst i powerplay. Hur tänker du kring säsongen så här långt – ser det ut ungefär som du tänkt dig på förhand?

”Ja, i alla fall offensivt så tycker jag att det ser ut som jag förväntat mig. Man såg ju redan innan säsongen att det finns en stor offensiv kapacitet. Vi har i princip tre förstafemmor i offensiven. Sedan var det lite frågetecken kring defensiven, så jag är inte helt förvånad över att det ibland gått lite knackigt. Däremot hade jag nog inte trott att vi skulle ligga riktigt så här bra till i tabellen. Det är en positiv överraskning!”

Om vi ska titta lite i spåkulan framöver, hur tror du att serien slutar för BIK:s del?

”Om jag ska tippa med hjärnan tror jag ändå att vi hamnar på tredje plats. Men hjärtat säger att det finns en chans att ta sig förbi Modo. Det beror lite på hur Modo och BIK går efter jul. Vi har ju det där klassiska med svackan efter jul men jag tycker att det har börjat försvinna mer och mer. Från säsongen 15/16 har vi hållit oss bra efter jul, det visade vi ju inte minst där säsongen 17/18 när vi var som bäst under våren.”

Hur ser din drömrubrik med BIK Karlskoga ut?

Svaret kommer blixtsnabbt:

”’BIK till SHL’. Att som en liten klubb med små medel få gå upp dit, det vore så mäktigt. Att få ge alla de här pamparna en riktig käftsmäll. Det skulle vara kul att se hur Färjestad reagerade då, att få se deras besvikelse. Det laget tål jag inte, haha.”

Finns det något som du vill hälsa till alla Stolta BIK:are därute?

”Ja, kom till oss på kortsidan och hjälp oss heja fram BIK. Vi är en liten men tapper skara och det skulle vara jätteroligt om fler kommer dit!”