Eftersnack Träningsmatch 1: BIK - AIK 2-3 (OT)

18 augusti 2022 22:30

En premiärmatch som var värd ett bättre öde - BIK ledde in i slutminuten då AIK kvitterade och sedan avgjorde i sudden. Ludwig Persson och Logan Cockerill gjorde BIK:s mål och vi följer upp matchen med den förstnämnda.


Efter en dryg vecka på is var det på torsdagskvällen dags för säsongens första träningsmatch. AIK stod för motståndet och det var även för dem säsongens första match. 1105 åskådare såg matchen på plats i Nobelhallen.

Laget

I BIK vaktade Marcus Hellgren-Smed målet med Lars Volden som back-up. BIK-coacherna hade valt att gå på sex backar för att ge dessa så mycket speltid som möjligt och det innebar följande backpar:

Arvid Aronsson - Johan Larsson

Wilhelm Westlund - Måns Krämer

Alexander Leandersson - Henrik Larsson

William Pethrus och Philip Eriksén stod därmed över den här matchen.

Forwardsformationerna, som vuxit fram under veckan, såg ut som följer:

Logan Cockerill - David Lindquist - Albin Eriksson

David Lilja - Gustaf Franzén - Gustav Willman Borvik

Ludwig Persson - Kalle Jellvert - Sebastian Collberg

Edwin Lindström - Juliuz Persson - Jacob Ringman (BIK J20)

Saknades gjorde forwarderna Åke Stakkestad (JVM) samt Marcus Modigs och Max Wennlund som båda har småkrämpor och vilade främst som försiktighetsåtgärd.

Matchen

BIK - AIK 2-3 OT (0-0, 2-1, 0-1, 0-1)

Målskyttar:

BIK - Ludwig Persson (Henrik Larsson & Kalle Jellvert), Logan Cockerill (Albin Eriksson & Johan Larsson).

AIK - Albert Lyckåsen (u ass), Oscar Öhman (Albert Lyckåsen & Adam Rockwood) samt Axel Wemmenborn.

Första perioden 0-0

En typisk förstaperiod för säsongen med mycket vilja men mindre precision. Böljande spel med chanser för båda lagen och en blygsam men jämn skottstatistik (4-4).

12.20 in i matchen tilldömdes gästerna matchens första och periodens enda powerplay men BIK fredade sig genom uppoffrande spel med flera täckta skott.

Andra perioden 2-1

Nytt powerplay för AIK 2.45 in i perioden men BIK höll undan även den här gången

5.44 in i perioden tog BIK ledningen med 1-0 genom Ludwig Persson, assisterad av Henrik Larsson samt Kalle Jellvert som vann tekningen som föregick.

Drygt en och en halv minut senare, 7.20, utökade BIK ledningen till 2-0. Logan Cockerill tryckte in en retur efter fint förarbete av kedjekamraten Albin Eriksson.

AIK och BIK-bekantingen Albert Lyckåsen replikerade dock snabbt (8.25) genom att göra 2-1.

Återstoden av perioden präglades till viss del av utvisningar: först ett första powerplay för BIK och sedan två täta BIK-utvisningar som innebar spel fem mot tre för gästerna. BIK hade alltså ledningen med 2-1 efter två spelade perioder.

Tredje perioden 0-1

AIK inledde i numerärt överläge i 1.09 men BIK fortsatte att försvara sig bra i boxplay. En avvaktande utvisning på en AIK-spelare verkställdes efter 3.19 och BIK fick ytterligare en chans att spela powerplay. Inget mål men känslan var att BIK hade kopplat greppet om matchen.

Ludwig Persson stod för en klingande stolpträff mot slutet av perioden, som länge såg ut att bli mållös. Men AIK tog timeout med knappt två minuter kvar och tog strax efter ut keepern Niklas Lundström för att spela med en extra utespelare. Med 55 sekunder kvar av perioden kvitterade man genom Oscar Öhman, assisterad av Albert Lyckåsen och Adam Rockwood. AIK fick energi av målet och hade bud på ytterligare mål i slutsekunderna men resultatet efter tre perioder blev 2-2.

Förlängning 0-1

Istället avgjorde AIK efter blott 18 sekunder av den förlängning på fem minuter som följde efter det oavgjorda resultatet efter full tid. Axel Wemmenborn avgjorde för sitt AIK som därmed tog hem segern med 2-3 på övertid.


"Kul att spela, det var ett tag sedan man spelade en riktig match", säger målskytten Ludwig Persson efter matchen. "Vi gjorde en bra match överlag även om vi tog en del utvisningar som gav dem momentum. Men vi förde matchen under den andra halvan, skapade bra tryck och hade lätt kunnat sätta dit ytterligare några puckar. Det är aldrig roligt att förlora och slutet blir väldigt olyckligt men samtidigt är det sådant som händer i hockey, inte minst under försäsong. Det är bara att lära sig av den här matchen och komma tillbaka starkare i nästa match."

Hur upplevde du matchen period för period?

"Matchstarten var fartfylld och jag fick direkt känna på hur det är att spela här i HockeyAllsvenskan. Sedan är det nog så att första perioden för de flesta av oss handlade om att komma in i grejerna och hitta vanorna. I andra perioden klaffade det lite bättre med pucken, både laget och min egen lina skapade mer och fick också två mål. Tredje perioden tycker jag, som sagt, var riktigt bra från vår sida, vi kom ned på dem, höll i pucken och skapade oreda i deras försvarszon. Vi var nära att trycka in ytterligare några puckar. 'Okej, bra, bättre' skulle jag vilja sammanfatta perioderna."

Stolpskottet i tredje perioden grämer honom i efterhand eftersom det hade inneburit 3-1 till BIK, som hade ett starkt grepp om matchen under den andra halvan av matchen.

"Det var en grym passning av Collberg, allt var bra tills mitt utförande av skottet. Men det är bara att gå tillbaka till skottrampen!"

Men ett mål blev det direkt för dig i debuten, berätta om det!

"Kalle vinner tekningen klockrent och skickar den bakåt till 'Kingen' som drar ned den på vänstersidan. Jag åker bakom målet och tänker att vi ska byta sida men han tar sig in framför målet och istället studsar pucken ut till mig på andra sidan målet. Vinkeln är snäv men jag ser att det finns en liten lucka och försöker bara skjuta där."

"Det är förstås kul att göra poäng men jag går in med mindsetet att hjälpa laget och spela mitt spel. Mitt spel är att var kreativ och offensiv och jag trär förstås gärna in en puck då och då om jag får möjlighet. Det gäller att sätta goda vanor i anfallsspelet och försöka vara klinisk i försvarsspelet. "

Tio dagar har gått sedan laget först samlades och bara åtta dagar sedan allra första skären på Nobelhallens is. Hur har den första tiden i BIK varit?

"Det känns riktigt bra! Jag älskar att spela med mina kedjekamrater, vi tänker hockey ganska lika och det känns som om vi klaffar riktigt bra. Försäsongen har varit grym så här långt, grabbarna har varit så bra på att välkomna mig in i laget. Det känns som vi kommer bli grymma i år!"

Det blev en lite snöplig förlust till slut men finns det ändå något positivt som du tar med dig?

"Det jag tar med mig är tredjeperioden och att jag ska fortsätta hålla i pucken , använda min skridskoåkning och hålla uppe blicken. Då skapar man lägen, då löser det sig. Det här var min allra första seniormatch där jag fick spela ordinarie från start och min första match i HockeyAllsvenskan och man får ge sig själv lite tid att komma in i det. Men det känns bättre och bättre för varje dag."


Nästa match spelas onsdag 24/8 klockan 19.00 när Stjernen Hockey gästar BIK Karlskoga. Stjernen spelar annars i den norska högstaligan, Fjordkraftligaen. Läs mer och köp din biljett här.