Ny på jobbet! Möt Max Wennlund
Publicerad: 2019-07-01
Varje vecka under sommarmånaderna kommer vi att lägga ut en ny, lite längre intervju med A-lagstruppens nya lirare. Först ut är Max Wennlund, som bland annat pratar om hur det är att hoppa mellan att vara center och ytterforward och berättar om den okända talang som gav honom segern i skolans talangtävling.

20-åriga Max Wennlund är, precis som headcoach Staffan Lundh, född och uppvuxen i Mariestad och det var också där hans hockeykarriär startade i Mariestad BoIS. När det blev dags för hockeygymnasiet lämnade han hemstaden för Jönköping och storklubben HV71 och det är därifrån han nu ansluter till årets trupp.

Under den gångna säsongen spelade Max 16 SHL-matcher och hann där göra sitt första SHL-mål men spelade främst i J20 där han var kapten och noterades för fina 44 poäng (19+25) på 37 grundspelsmatcher. Och faktum är att han hade kunnat debutera för BIK redan i vintras.

Men vi ska väl börja från början – Max, hur kom det sig att det blev hockey för dig?

”Jag började i hockeyskolan när jag var någonstans fyra, fem år gammal men provade nog på de flesta sporterna, egentligen. Hockeyn var sporten som jag fastnade för och från att jag var tolv, tretton satsade jag helt på den. Det var roligast så det blev naturligt att välja hockeyn, och från början spelade det nog in att alla kompisarna på förskolan också började spela då.”

Var du anfallare redan från start?

”Jag har nog varit lite allt möjligt, förutom målvakt. Eller, jag var det i en match och det gick inget bra, haha. Det har varit lite olika beroende på vilket lag jag spelat med, jag spelade back i några år. Men på senare år har jag varierat mellan ytterforward och center.”

Just den biten skulle jag vilja fråga om – hur är det att som spelare hoppa mellan de båda positionerna?

”Jag föredrar att inte behöva ställa om mellan dem utan spelar helst på en position en längre tid. Det svåra förra året var att inte bara behöva ställa om mellan positionerna utan också mellan J20-spel och A-lagsspel. Jag var center i J20 och ytterforward i A-laget och det är ju en del skillnader i rollerna. Även om spelsystemet är ungefär desamma i både junior- och A-laget är det en omställning i sig. Samtidigt måste man kunna anpassa sig, det lär man sig av också som spelare.”

Om vi bortser från olika spelsystem, hur skulle du snabbt förklara de största skillnaderna mellan att spela center och ytterforward?

”Centern är mer inriktad på försvarsspelet, man jobbar som understöd till backarna. Som namnet antyder håller du dig centralt på banan i alla lägen, utgångspunkten i egen zon är framför målet men du jobbar också nere i hörnen. Som ytterforward har du en mer offensiv roll även i egen zon. Dels ska du vara redo att sticka när det blir en chans till omställning men du ska också täcka skott från motståndarlagets backar.”

Om man ska jämföra med fotboll – vi har ju ett fotbolls-VM som pågår och fotbollsfeber i landet – vilken position skulle du säga att centern motsvarar där?

”Mittfältare. Man deltar både i anfall och försvar och ska därför var all-round. Det är en riktigt rolig position att spela i.”

Är centerplatsen din favoritposition?

”Jag trivs även som forward, det viktiga är nog kontinuiteten, skulle jag vilja säga.”

Sedan skulle jag vilja nörda ned mig lite i det här med tekningar, som ju är en viktig del av centerjobbet. Hur tränar man tekningar?

”Jag har ju inte hunnit träna sånt här i Karlskoga ännu men tidigare säsonger har vi centrar stått ungefär 10-15 minuter efter varje träning och tekat. Vi brukar köra bäst av fem puckar.”

That’s it, alltså? Ingen annan specialträning a la reaktionssnabbhet eller sånt?

”Nej, haha, det är inte mer än så. Men det handlar ju om att tänka på allt från att ha koll på pucken till allt runtomkring. Vi centrar brukar prata med varandra om hur vi tänker och tipsa varandra om olika saker. Det handlar till exempel om hur man ställer upp i tekningscirkeln, hur man ska hantera olika motståndare – till exempel om han är rightare eller leftare – och lära sig hur olika motståndare brukar göra.”

Jag ska inte be dig avslöja dina, men visst finns det en del tips och trix för att få motståndaren ur balans och själv få fördelar?

”Ja, det finns det absolut. Det finns olika metoder för att läsa motståndaren och jag har en del egna knep som jag tycker har funkat ganska bra. Jag hade ganska bra statistik på mina tekningar förra säsongen.”

Hur viktig är den här statistiken för dig som spelare – och hur mycket koll har man personligen på den?

”Statistiken i sig är inte så viktig – man känner själv hur man ligger till även om man förstås försöker ha lite koll på siffrorna. Men det är klart att det är viktigt att vinna tekningar, det är en stor del av centerjobbet och är en viktig del av spelet eftersom en vunnen tekning i anfallszonen eller i egen zon i tredje perioden faktiskt kan vara skillnaden mellan en vinst och en förlust. För spelaren själv är tekningarna också viktiga, de påverkar självförtroendet i hög grad. Därför är tekningarna viktiga och något som vi tränar mycket på.”

Som ny i BIK Karlskoga – vilket är ditt första intryck av föreningen?

”Det har verkligen känts riktigt bra från allra första början! Dialogen med klubben har varit väldigt bra och när jag kom hit fick jag ett sådant bra välkomnande från alla killarna i laget. Jag kände direkt att det här är ett riktigt bra gäng. Nu, när vi kommit igång med träningarna, kan jag se att det finns ett väldigt bra go i laget, det är en bra tävling här varje dag där alla pushar varandra. Hittills är jag riktigt nöjd med mitt val.”

Hur hamnade BIK på din radar från första början?

”Det var väl lite fram och tillbaka efter säsongen var jag skulle hamna men det var faktiskt på tal redan i januari att jag skulle bli utlånad hit under några matcher. Det blev inget då eftersom jag kände att det var bättre för mig att stanna i HV vid den tidpunkten, men vi har haft en dialog sedan dess. Staffan kommer ju också från Mariestad och vi känner varandra lite på grund av det även om jag aldrig haft honom som tränare eller något sådant. När möjligheten nu kom att spela här kände jag att det inte var något att tveka på.”

Jag tänkte att vi ska backa bandet lite och gå tillbaka till junioråren. Hur ser du tillbaka på dem och åren på hockeygymnasiet i HV71 (som kröntes med ett SM-guld med J20-laget förra våren)?

”De kontaktade mig ganska tidigt, jag tror att det var när jag gick i åttan, och jag slog till direkt. Med facit i hand är jag väldigt nöjd med att jag gjorde det, jag har inte ångrat en enda sekund. De har ett riktigt bra hockeygym med bra upplägg, bra tränare med goda kunskaper. Det är en bra miljö att vara i med tränare som verkligen vill utveckla spelare och spelare som vill utvecklas. Förutsättningarna är också väldigt bra med isytor och gym och de bitarna. Världsklass!”

**Förutom TV-pucken för Västergötland (där Max var med och tog silver första året och var kapten för laget andra året) har du även hunnit spela en del juniorlandslagshockey – från U16 till J18. **

”Det är klart att det var en upplevelse att få spela med landslaget. Man känner sig stolt när man får representera Sverige, inget snack om den saken. Det är dessutom roligt att få komma ut och se världen och få möta lag från andra länder.”

Ditt bästa landslagsminne?

”Där måste jag nog säga VM-bronset med U17 i Kanada 2016. Det var riktigt häftigt! Om jag minns rätt var det Ryssland vi slog i bronsmatchen men det var minst lika häftigt att få möta Kanada på hemmaplan. Då har man allt emot sig, både publiken och domarna, men det är bara att köra på. Det är inget man kan påverka.”

Då ska vi avsluta med några gemensamma frågor: Beskriv dig själv som spelare!

”Då skulle jag säga skridskostark spelare som gillar att ta mig in framför mål. Jag gillar att göra mål och vara där det händer och när det hettar till.”

Din största styrka som hockeyspelare?

”Skridskoåkningen.”

Något som du vill bli bättre på?

”Skottet.”

Ditt personliga mål för säsongen?

”Att hjälpa laget så mycket jag kan så att vi når så långt som möjligt. Sedan hoppas jag förstås också att ta ett kliv på det personliga planet.”

Berätta något om dig som få vet!

”Jag vann skolans talangjakt i nian.”

Aha, då går vi direkt vidare till nästa fråga, om en okänd talang?

”Jag är bra på att jonglera. Det var så jag vann talangjakten. Jag kan fyra bollar som mest men under talangtävlingen körde jag med käglor och allt möjligt också till någon skön låt. Jag var nog inte så bra men det var en kul grej ändå, haha.”

Vad vann du för pris?

”Åh, det vette fan… En fruktkorg, tror jag, haha.”

Här tänker jag att jonglering måste vara bra för dig i ditt yrke? Vad tror du själv?

”Det tror jag absolut att jag har nytta av. Jag har sett att många målvakter håller på med jonglering för att träna koordination. Det är ett bra sätt att hålla igång hjärnan.”

Om du ska berätta om något som du drar dig för eller inte gillar…

(Lång eftertanke) ”…Jag gillar inte snåla människor.”

Om du inte hade spelat hockey, vad hade du gjort istället?

”Då hade jag hållit på med friidrott, tror jag. Tiokamp. Jag har bara testat lite på skoj men jag gillar tiokamp för att det är många olika grenar.”

Hur snabb är du på att springa?

”Inte särskilt. Men jag är nog lagom på allt, hoppas jag, så därför skulle tiokamp passa mig.”

En liten men intressant parentes i sammanhanget är att Max far, Dag Wennlund, är trefaldig svensk mästare i friidrottsgrenen spjut och också deltog i OS 1988, 1992 och 1996.

När du vill koppla av från hockeyn och tänka på något helt annat..?

”Då åker jag gärna på semester med min flickvän. Vi har varit på Kap Verde några gånger och det är så jäkla avslappnande. Det är vi och tyska pensionärer, haha. Det kan inte bli bättre!”

Bästa minnet från hockeyn så här långt?

”SM-guldet med J20 i HV. Det var riktigt, riktigt kul!”

I hockeydataspelet NHL18 och framåt finns Hockeyallsvenskan med som liga. Vilken spelare skulle du spela som och varför?

”Jag spelar inte NHL så mycket men om jag skulle ha spelat Hockeyallsvenskan skulle jag ha spelat som "Daggen" och försökt få upp tekniken på honom lite, haha.”

Paradisstrand eller storstad?

”Paradisstrand är ganska solklart.”

Mål eller assist?

”Mål!”

Om du ska impa på någon – flossar eller flexar du?

”Haha, jag flexar.”

Restaurang eller hemlagat?

”Det finns inget som slår en fin restaurang. Jag gillar indiskt. Vi har en i Mariestad som heter Kingfisher som är så jäkla bra.”

Skarpt läge: Lägger du helst den avgörande straffen eller täcker ett avgörande skott?

”Jag lägger straffen.”

Skribent Marie Angle